Το σχολείο αλλάζει;

Νοέμβριος 6, 2006 at 10:17 πμ Σχολιάστε

Πέρυσι το σύνθημα της κυβέρνησης ήταν ότι το σχολείο θα αλλάξει στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Έτσι πέρασε μια σειρά από κανονισμούς και διατάξεις για να το αλλάξει…όμως για ποιόν;

 • Οι απουσίες μειώθηκαν. Αποτέλεσμα; Πολλοί συμμαθητές μας έμειναν την τάξη όχι επειδή δεν ήξεραν ή δεν διάβαζαν αλλά επειδή ξεπέρασαν το ασφυκτικό όριο των απουσιών. Σε αυτό συνέβαλε και η αυθαιρεσία των καθηγητών που δίνουν τις αποβολές λες και είναι καραμέλες!
 • Λήφθηκαν μέτρα για την παραβατικότητα. Έτσι τώρα κάθε μαθητής θα θεωρείται παραβάτης μέχρι την απόδειξη του αντίθετου. Για αυτό θα βάλουν και αστυνόμευση στην πόρτα… «για την ασφάλειά μας…»
 • Συζήτησαν τη μείωση των ωρών των θρησκευτικών και τη μη διάκριση λόγω θρησκεύματος. Πάλι όμως ξεκινήσαμε τη χρονιά με αγιασμό και προσευχή για όλους ανεξαιρέτως.
 • Ξεκίνησαν και έργα για να γίνουν μεγαλύτερα ή καλύτερα τα σχολεία μας. Έχουν γίνει όμως οι αυλές μας μικρότερες κι από φυλακές και επικίνδυνες για όποιον θέλει να κάνει μια βόλτα να ξεμουδιάσει.
 • Στα πλαίσια των ίσων ευκαιριών έβαλαν και εξετάσεις στην 1η γυμνασίου για να μπουν οι μαθητές στις αντίστοιχες τάξεις. Σαν να λένε ότι άλλες ευκαιρίες χρειάζονται οι καλοί και άλλες οι κακοί μαθητές…

…..αλλά για ποιόν;;;

Σε όλα αυτά πέρσι είδαμε και την αντίσταση του μαθητικού κινήματος.

 • Οι μαθητές πάλεψαν για να καταργηθεί η στολή. Παρόλο που μόνο άλλαξε, ήταν μια μικρή νίκη. Την τελική μάχη θα τη δώσουμε στη συνέχεια.
 • Αρνήθηκαν να δεχτούν τον κανονισμό που απαγόρευε την γραπτή διακίνηση υλικού στα σχολεία. Όποιος μας αρνηθεί τώρα να μοιράζουμε τις απόψεις μας γραπτά, θα πρέπει να του θυμίζουμε ότι αυτό που κάνει είναι αντισυνταγματικό.

Οι μαθητές είχαν πολλά χρόνια να ξεσηκωθούν για τα δικαιώματά τους κι ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή. Γιατί και οι αλλαγές που κάνει το υπουργείο είναι μόνο η αρχή. Είμαστε σε μια περίοδο που η εκπαίδευση θεωρείται εμπόρευμα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σε πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, οι αλλαγές που εφαρμόζουν μόνο καλύτερη δεν κάνει την κατάσταση. Περισσότερος έλεγχος, λιγότερα χρήματα για την παιδεία, περισσότερες εξετάσεις… Γιατί καθένας είναι λένε υπεύθυνος για την εκπαίδευση του και πρέπει να πληρώσει… για να ξεκαθαρίζουν πιο εύκολα τους «καλούς» από τους «κακούς» μαθητές. Γιατί τελικά δεν θέλουν να δώσουν σε όλους ίσες ευκαιρίες.

Μπορεί να γίνει το σχολείο καλύτερο; Τι σχολείο θέλουμε;

 • Θέλουμε ένα σχολείο που να είναι χώρος έκφρασής μας. Να μπορούμε να εκφραστούμε στην τάξη, με την εμφάνισή μας και με δραστηριότητές μας.
 • Ένα σχολείο που να μπορούμε να το κάνουμε δικό μας χώρο κι όχι να ανυπομονούμε πότε να φύγουμε.
 • Ένα σχολείο ασφαλές, που να μπορούμε να αναπνέουμε, χωρίς κάγκελα κι αστυνόμευση στην πόρτα.
 • Ένα σχολείο που να μας διδάσκει πώς να σκεφτόμαστε κριτικά κι όχι πώς να υπακούμε.
 • Ένα σχολείο χωρίς εξετάσεις γιατί η μάθηση είναι μια διαδικασία κι όχι αποστήθιση.
 • Ένα σχολείο που να μη χρειαζόμαστε φροντιστήρια για να περάσουμε την τάξη.
 • Ένα σχολείο που να σέβεται την προσωπικότητα μας και τα πιστεύω μας. Χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς.
 • Ένα σχολείο στο οποίο να μας λαμβάνουν υπόψη κι όχι να μας αγνοούν. Να μπορούμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις δημοκρατικά για όσα μας αφορούν.

Θέλουμε ένα σχολείο ελεύθερο και δημοκρατικό για όλους

Advertisements

Entry filed under: Μαθητές-Φοιτητές, Τhe Wall.

Πολιτικό άσυλο στους Κούρδους πρόσφυγες Πόλεμος στο Λίβανο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Νοέμβριος 2006
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Δεκ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρέσει σε %d bloggers: