Μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων της Κύπρου

Δεκέμβριος 13, 2006 at 9:43 πμ Σχολιάστε

11/12/2006

Η διεθνής εκστρατεία για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στην Κύπρο σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε μια πολύ σημαντική επιτυχία: Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι κανένας από τους περίπου 100 (κατά ακρίβεια 107) Κούρδους πρόσφυγες δεν θα κινδυνεύσει με απέλαση, αντίθετα θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις τους και οι Κούρδοι πρόσφυγες είτε θα πάρουν είτε άσυλο είτε άδεια παραμονής.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κούρδοι αυτοί οι πρόσφυγες είχαν αγωνιστεί για 16 ημέρες στη διάρκεια του Μάη που πέρασε, καταλαμβάνοντας την πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε τότε ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά τους, όπως άδεια εργασίας, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, κ.λπ. πιεζόμενη και από την διεθνή εκστρατεία για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια όμως, όταν η Αρχή Ασύλου άρχισε να εξετάζει τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, τις απέρριψε μαζικά.

Έτσι ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με αίτημα την παραχώρηση ασύλου (ή αδειών παραμονής) στους Κούρδους πρόσφυγες. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη και σε μια σειρά χώρες δημιουργήθηκαν επιτροπές πρωτοβουλίας για την εκστρατεία αυτή.

Πέρα από τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από εκατοντάδες οργανώσεις διεθνώς, το θέμα μπήκε σε κοινοβούλια όπως της Σκοτίας και της Ιρλανδίας, ενώ σε χώρες όπως στη Σουηδία αγκαλιάστηκε μαζικά από κουρδικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Στις 10 Νοέμβρη οργανώθηκαν διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες σε διάφορες χώρες – πράγμα το οποίο θορύβησε πολύ την κυπριακή κυβέρνηση.

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο

Στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας αντιπροσωπεία από την Ελλάδα επισκέφθηκε την Κύπρο στις ημερομηνίες 30 Νοέμβρη – 3 Δεκέμβρη.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκ μέρος της ΓΣΕΕ και του ΣΥΝ ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρος της ΟΛΜΕ ο Θοδωρής Βουρεκάς, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και της YRE η Χριστίνα Ζιάκα και εκ μέρους της διεθνούς εκστρατείας ο Ανδρέας Παγιάτσος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε καταρχήν επαφές με τον Κύπρο-κουρδικό Σύνδεσμο για αλληλοενημέρωση και συντονισμό και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Μπάμπη Κυρίτση, με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής και γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, και με τον υπουργό εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν μία σαφής δέσμευση ότι το πρόβλημα των 107 Κούρδων θα επιλυόταν, είτε με την παραχώρηση ασύλου είτε με την παραχώρηση αδειών παραμονής (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω).

Για την εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά ο υπουργός συμφώνησε σε τακτικές επαφές με τον Σύνδεσμο Κύπρο – κουρδικής φιλίας.

Πολύ σημαντική επιτυχία

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Η εκστρατεία αυτή «έσωσε» 107 ζωές, αγωνιστών, οι οποίοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα όχι μόνο για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τον αγώνα του κουρδικού λαού ενάντια στην εθνική καταπίεση στις χώρες στις οποίες ζουν οι Κούρδοι (Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν).

Δεν έχουμε υπ’ όψιν άλλο παράδειγμα σε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να διασφαλιστεί με τέτοιο τρόπο η τύχη μιας τόσο μεγάλης ομάδας ανθρώπων.

Σε επιφυλακή για τήρηση των δεσμεύσεων

Ασφαλώς δεν μπορεί να δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη στις λεκτικές υποσχέσεις οποιονδήποτε κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο σαφείς κι αν είναι αυτές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που η διεθνής εκστρατεία θα επαγρυπνεί.

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής και ο υπουργός εσωτερικών έχουν δεσμευθεί απέναντι σε μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις ότι θα κρατήσουν τις πιο πάνω υποσχέσεις και ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Κυπροκουρδικό Σύνδεσμο. Ξέρουν πως αν αναιρέσουν οποιαδήποτε τις υποσχέσεις τους θα μας ξαναβρούν αντιμέτωπους, με νέα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, με νέες διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες στο εξωτερικό, και με νέες επισκέψεις διεθνών αντιπροσωπειών στην Κύπρο οι οποίες να καταγγείλουν τις πολιτικές της κυβέρνησης και την αθέτηση των υποσχέσεων και να ασκήσουν νέες πιέσεις.

Advertisements

Entry filed under: Εκστρατείες, Κούρδοι.

Συνάντηση Κύπρο-κουρδικού Συνδέσμου με Yπουργό Eσωτερικών Παγκόσμια μέρα ανθρώπινων δικαιωμάτων: Νέα καταστολή των Κούρδων της Συρίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Αμβούργο: «κολασμένη» εβδομάδα για τους G20 Ιουλίου 12, 2017
  Η Σύνοδος των G20 (20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη) στο Αμβούργο τελείωσε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 75.000 άνθρωποι, έδωσαν ένα μήνυμα αντίστασης στον καπιταλισμό και τις πολιτικές του πολέμου, της φτωχοποίησης, του ρατσισμού.     Οι κινητοποιήσεις όμως σημαδεύτηκαν από άγρια καταστολή και μ […]
  puk
 • Kıbrıs’ta Altın Madenciliğine Karşı İnisiyatif Ιουλίου 8, 2017
  Basın bülteni: Aktivistler ve örgütler olarak bu inisiyatifi Hellenic Coper Mines (Helen Bakır Madenleri, HCM)’in, Kıbrıs’ta altın madenciliğine başlamayı amaçladığını öğrendiğimiz zaman oluşturduk. Maden çıkarma süreci plana göre Skouriotissa’daki Fukasa madeninde gerçekleşecek. HCM’nin Çevre Bakanlığı’na verdiği ilgili rapora göre, şirket öncelikli olarak […]
  puk
 • 2 χρόνια από το Δημοψήφισμα: η άνοδος και η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιουλίου 6, 2017
  Το παρακάτω άρθρο του συντρόφου Ανδρέα Παγιάτσου γράφτηκε για το αγγλικό θεωρητικό περιοδικό Socialism Today (εδώ μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση). Δημοσιεύουμε την απόδοση του στα ελληνικά. Η 5η Ιούλη του 2015 είναι μια ιστορική ημερομηνία: η μέρα του δημοψηφίσματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας της Τρόϊκα που έδωσε 61,5% στο ΟΧΙ. Δύο χρόνια μετά, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,240 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2006
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρέσει σε %d bloggers: