Μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων της Κύπρου

Δεκέμβριος 13, 2006 at 9:43 πμ Σχολιάστε

11/12/2006

Η διεθνής εκστρατεία για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων που ζουν στην Κύπρο σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε μια πολύ σημαντική επιτυχία: Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι κανένας από τους περίπου 100 (κατά ακρίβεια 107) Κούρδους πρόσφυγες δεν θα κινδυνεύσει με απέλαση, αντίθετα θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις τους και οι Κούρδοι πρόσφυγες είτε θα πάρουν είτε άσυλο είτε άδεια παραμονής.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζουμε ότι οι Κούρδοι αυτοί οι πρόσφυγες είχαν αγωνιστεί για 16 ημέρες στη διάρκεια του Μάη που πέρασε, καταλαμβάνοντας την πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε τότε ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά τους, όπως άδεια εργασίας, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, κ.λπ. πιεζόμενη και από την διεθνή εκστρατεία για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια όμως, όταν η Αρχή Ασύλου άρχισε να εξετάζει τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, τις απέρριψε μαζικά.

Έτσι ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με αίτημα την παραχώρηση ασύλου (ή αδειών παραμονής) στους Κούρδους πρόσφυγες. Στην Κύπρο δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη και σε μια σειρά χώρες δημιουργήθηκαν επιτροπές πρωτοβουλίας για την εκστρατεία αυτή.

Πέρα από τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας από εκατοντάδες οργανώσεις διεθνώς, το θέμα μπήκε σε κοινοβούλια όπως της Σκοτίας και της Ιρλανδίας, ενώ σε χώρες όπως στη Σουηδία αγκαλιάστηκε μαζικά από κουρδικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη. Στις 10 Νοέμβρη οργανώθηκαν διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες σε διάφορες χώρες – πράγμα το οποίο θορύβησε πολύ την κυπριακή κυβέρνηση.

Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο

Στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας αντιπροσωπεία από την Ελλάδα επισκέφθηκε την Κύπρο στις ημερομηνίες 30 Νοέμβρη – 3 Δεκέμβρη.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκ μέρος της ΓΣΕΕ και του ΣΥΝ ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρος της ΟΛΜΕ ο Θοδωρής Βουρεκάς, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και της YRE η Χριστίνα Ζιάκα και εκ μέρους της διεθνούς εκστρατείας ο Ανδρέας Παγιάτσος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε καταρχήν επαφές με τον Κύπρο-κουρδικό Σύνδεσμο για αλληλοενημέρωση και συντονισμό και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Μπάμπη Κυρίτση, με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής και γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, και με τον υπουργό εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν μία σαφής δέσμευση ότι το πρόβλημα των 107 Κούρδων θα επιλυόταν, είτε με την παραχώρηση ασύλου είτε με την παραχώρηση αδειών παραμονής (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω).

Για την εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά ο υπουργός συμφώνησε σε τακτικές επαφές με τον Σύνδεσμο Κύπρο – κουρδικής φιλίας.

Πολύ σημαντική επιτυχία

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Η εκστρατεία αυτή «έσωσε» 107 ζωές, αγωνιστών, οι οποίοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα όχι μόνο για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τον αγώνα του κουρδικού λαού ενάντια στην εθνική καταπίεση στις χώρες στις οποίες ζουν οι Κούρδοι (Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν).

Δεν έχουμε υπ’ όψιν άλλο παράδειγμα σε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να διασφαλιστεί με τέτοιο τρόπο η τύχη μιας τόσο μεγάλης ομάδας ανθρώπων.

Σε επιφυλακή για τήρηση των δεσμεύσεων

Ασφαλώς δεν μπορεί να δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη στις λεκτικές υποσχέσεις οποιονδήποτε κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο σαφείς κι αν είναι αυτές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που η διεθνής εκστρατεία θα επαγρυπνεί.

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής και ο υπουργός εσωτερικών έχουν δεσμευθεί απέναντι σε μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις ότι θα κρατήσουν τις πιο πάνω υποσχέσεις και ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Κυπροκουρδικό Σύνδεσμο. Ξέρουν πως αν αναιρέσουν οποιαδήποτε τις υποσχέσεις τους θα μας ξαναβρούν αντιμέτωπους, με νέα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, με νέες διαμαρτυρίες έξω από κυπριακές πρεσβείες στο εξωτερικό, και με νέες επισκέψεις διεθνών αντιπροσωπειών στην Κύπρο οι οποίες να καταγγείλουν τις πολιτικές της κυβέρνησης και την αθέτηση των υποσχέσεων και να ασκήσουν νέες πιέσεις.

Advertisements

Entry filed under: Εκστρατείες, Κούρδοι.

Συνάντηση Κύπρο-κουρδικού Συνδέσμου με Yπουργό Eσωτερικών Παγκόσμια μέρα ανθρώπινων δικαιωμάτων: Νέα καταστολή των Κούρδων της Συρίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2006
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρέσει σε %d bloggers: