Ελευθερία Έκφρασης – και πάλι με περιορισμούς!

Φεβρουαρίου 18, 2007 at 9:27 πμ 11 Σχόλια

Τον Ιανουάριο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, τροποποίηση του κανονισμού που επιτρέπει στους μαθητές να εκφράζουν ελεύθερα τις κομματικές τους πεποιθήσεις και θέσεις στα σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε την πρότασή του αφού έλαβε υπόψη τη γνωμάτευση της Γενική Εισαγγελίας, η οποία τόνιζε την ανάγκη διαγραφής της περιοριστικής διάταξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, να μην επιτρέπεται η είσοδος των κομμάτων στα σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε τροποποίηση του κανονισμού, που αναφέρει πως «νοείται ότι η ελευθερία έκφρασης γνώμης ή απόψεων του μαθητή εκφράζεται κατά τρόπο που δεν περιλαμβάνει καμία παρότρυνση σε μίσος λόγω διαφορών φυλής, φύλου, ιθαγένειας, θρησκείας κτλ». Aκόμη μια φορά όμως, η διατύπωση είναι τόσο γενική που θα μπορούσε να μεταφραστεί και να χρησιμοποιηθεί όπως βολεύει υπουργείο και διευθυντές για να μας σταματήσουν από το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Η πρόταση του Υπουργείου στάλθηκε ήδη στους εμπλεκόμενους φορείς για ενημέρωση αλλά και για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Οι μαθητές όμως δεν έχουν ενημερωθεί. Φαίνεται ότι δεν αναμένεται να έχουν ΚΑΝΕΝΑ λόγο σε ότι αφορά το μέλλον μας και τη ζωή μας στους σχολικούς χώρους. Αυτή την ελευθερία έκφρασης θέλουν!; Κι εκπρόσωποί μας τους βοηθούν να μας φιμώνουν!

Χαρά Λαμπριανίδου
Λύκειο Κύκκου Α

Advertisements

Entry filed under: Μαθητές-Φοιτητές, Τhe Wall.

Έξω …και μακριά η αστυνομία από τα σχολεία! Γνωρίζεις τα δικαιώματά σου;

11 Σχόλια Add your own

 • 1. Tommas  |  Φεβρουαρίου 26, 2007 στο 8:36 μμ

  Για τον Φασιστικό νόμο που προωθεί η Γερμανία και απαγορεύει την άρνηση του ολοκαυτώματος δεν είδα να είπατε τίποτα;; δλδ δεν είναι ελευθερία να δηλώνει αυτός αυτό που πιστεύει κάποιος για αυτό το γεγονός… μάλιστα βαλαν φυλακή έναν συγγραφέα που είχε γράψει ένα βιβλίο που αρνιόνταν το ολοκαύτωμα. Η πλάκα είναι πως αυτός ο συγγραφέας ΕΧΕΙ Σημάδι της σβάστικας στο χέρι γιατί ήταν και αυτός από αυτούς που βασάνιζαν οι νεοναζί !!!!! Για αυτό το φασιστικό νόμο γιατί δεν άκουσα τίποτα;;; … άγνωστο !!

 • 2. Azad_Duke  |  Φεβρουαρίου 27, 2007 στο 2:59 μμ

  Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας, είπαμε. Και επειδή συνήθως οι αρνητές του ολοκαυτώματος υποστηρίζουν θεωρίες που υποστηρίζουν στην στέρηση της ελευθερίας σε σχερδόν όλο τον υπόλοιπο (φυλετικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά) κόσμο, γιατί να τους αφήνουμε ελεύθερους να διαδίδουν τις διάφορες ρατσιστικές ή ολοκληρωτικές ιδέες τους; Ψευτοδιλήματα για το εάν θα έπρεπε ο κόσμος να δίνει δημοκρατικά δικαιώματα σε ομάδες αν΄θρώπων που ψάχνονται για να καταλήσουν τη δημοκρατία και να εγγαταστήσουν ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν πρέπει να υπάρχουν…

  Α, και κάτι άλλο…..ο φασισμός προϋποθέτει, ως μέρος της ιδεολογίας του τον αντικομμουνισμό. Οπότε σταμάτα αυτή την καραμέλα περί φασισισμού ενάντια στους εθνικόφρονες και τους ακροδεξιούς

 • 3. tommas  |  Φεβρουαρίου 27, 2007 στο 11:04 μμ

  φασισμός ο [fasizmós] Ο17:

  * 1. πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό:
  o Ο φασισμός αιματοκύλησε την Ευρώπη.
  o Δε θα περάσει ο φασισμός!
  * 2. (ιστ. ) δικτατορικό καθεστώς που, με αρχηγό το Μουσολίνι, επικράτησε στην Ιταλία:
  o Ο ιταλικός φασισμός κράτησε από το 1922 ως το 1943.
  * 3. χαρα κτηρισμός αυταρχικής ενέργειας, πράξης ή καταπιεστικής, δεσποτικής συμπεριφοράς:
  o Ο κοινωνικός / καθημερινός φασισμός του άντρα απέναντι στη γυναί κα / των γονιών απέναντι στο παιδί.

  [λόγ.

 • 4. tommas  |  Φεβρουαρίου 27, 2007 στο 11:04 μμ

  Από πού έβγαλες το συμπέρασμα του αντικομουνισμού από τον φασισμό ;;

  Ο συγγραφέας που τον βασάνισαν οι ναζί ήταν ναζί ;; δηλαδή η ελευθερία του λόγου είναι ναζιστική προπαγάνδα ;; Από τη έμαθα πολύ μεγάλη ιστορική έστειλαν τελεσίγραφα στην Γερμανία (πολλοί Ιταλοί νομίζω ήταν) για αυτόν τον Φασιστικό νόμο και ΑΥΤΗ ΝΑΖΙ !!!! έλεος! Όχι απλοί ιστορική είναι … και θα πρέπει να μάθεις πως δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη στην ιστορία.

 • 5. azad_duke  |  Φεβρουαρίου 28, 2007 στο 1:12 μμ

  to ebala afou diabasa keimena kai logous tou idiou tou Hitler kai tou Moussolini….

 • 6. azad_duke  |  Φεβρουαρίου 28, 2007 στο 1:14 μμ

  kai oxi h eley8eria tou logou den einai nazistikh propaganda, apla esy paizeis me tis lekseis file mou

  H xrhsh ths eley8erias tou logou gia thn prow8hsh idewn pou en telei einai enantia sthn eley8eria tou logou omws einai

 • 7. tommas  |  Μαρτίου 1, 2007 στο 3:57 μμ

  «gia thn prow8hsh idewn pou en telei einai enantia sthn eley8eria tou logou omws einai»

  Το αν έγινε ή όχι ολοκαύτωμα είναι ενάντιας στην ελευθερία του λόγου ;; ;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 8. AZAD_DUKE  |  Μαρτίου 2, 2007 στο 11:28 πμ

  oxi, alla oi perissoteroi arnhtes tou, opws, l.x. o Irving, einai kata ths eley8erias tou logou….

 • 9. ΜΗΛΙΤΣΑ  |  Μαρτίου 2, 2007 στο 3:30 μμ

  «Για τον Φασιστικό νόμο που προωθεί η Γερμανία και απαγορεύει την άρνηση του ολοκαυτώματος δεν είδα να είπατε τίποτα;; δλδ δεν είναι ελευθερία να δηλώνει αυτός αυτό που πιστεύει κάποιος για αυτό το γεγονός… μάλιστα βαλαν φυλακή έναν συγγραφέα που είχε γράψει ένα βιβλίο που αρνιόνταν το ολοκαύτωμα. Η πλάκα είναι πως αυτός ο συγγραφέας ΕΧΕΙ Σημάδι της σβάστικας στο χέρι γιατί ήταν και αυτός από αυτούς που βασάνιζαν οι νεοναζί !!!!! Για αυτό το φασιστικό νόμο γιατί δεν άκουσα τίποτα;;; … άγνωστο !!»

  Καλά, ρε παιδί μου, έστω ότι τα παιδιά συμφωνούν για το θέμα αυτό με τον τρόπο που εσύ το βλέπεις, το άρθρο και το θέμα του θα έπρεπε τότε να επεκτείνεται σε αρκετές δεκάδες σελίδες τουλάχιστον για να πιάσει επιφανειακά όλες τις πτυχές του ζητήματος της ελευθερίας της έκφρασης. Βλέπεις ότι η γράφουσα πιάνει ένα ζήτημα που αφορά την τροποποίηση ενός σχολικού κανονισμού και πώς αυτό επισημοποιεί τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης των μελών της σχολικής κοινότητας στο σχολικό χώρο. Και αυτό αναλύει. Δεν θα κάτσει να σου γράψει τρίτομο για την ελευθερία της έκφρασης γενικότερα, για να πάρει θέση και για τους αρνητές του ολοκαυτώματος για να σου φύγει το μαράζι. Έλεος πια. Να καταλαβαίνουμε και λίγο τους σκοπούς κάθε κειμένου που καθόμαστε εκ του καναπέως να κριτικάρουμε.

 • 10. athina  |  Μαρτίου 8, 2007 στο 2:51 μμ

  δεν ειμαι σιγουρη αν το ολοκάυτωμα ειναι θέμα γνώμης ή ιστορίας. είναι σαν να λέμε ότι στο πολυτεχνείο δεν μπήκε το τανκς και ότι ο Μεταξάς έφερε την δημοκρατία.
  το ζήτημα και στην ιστορία είναι με ποιανού το μέρος είσαι.

  η απαγόρευση δεν θα φέρει τη λύση, δεν θα σταματήσει κάποιον κόσμο από το να σκέφτεται οτι το ολοκαύτωμα δεν έγινε.
  μπορεί να το κάνει και χειρότερα. να νοιώσουν αυτοί την ανάγκη να οργανωθούν, να εξαγρειωθούν και να επιτήθονται όπως κάνουν οι φασίστες σε όλο τον κόσμο. όπως γίνεται και στο Βερολίνο που απαγορευεται η σβάστιγκα και η αναφορά στο κόμμα του Χίτλερ.
  μόνο ένα αντιφασιστικό κίνημα απο τον κόσμο μπορεί να σταματήσει τη δράση τους και τις αντιλήψειςαυτές. η νομική απαγόρευση δεν αλλάζει πολλά πράγματα.

  όσον αφορά το αν το γράψαμε, όντως το άρθρο αυτό που σχολιαζείς δεν μιλά γενικά για την ελευθερία έκφρασης αλλά για ένα πολύ καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην κύπρο.
  βασικά αυτός ο κανονισμός θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι σαν να τους προετοιμάζουν να δέχονται την απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης μετά στην ζωή τους. οπότε αυτή τη στιγμή η κίνηση ενάντια σε αυτό τον κανονισμό για μας είναι πιο σημαντική, στην κύπρο. για το άλλο σίγουρα θα έχουμε κάνει κάποια κίνηση στις χώρες που τις αφορούν μια και είμαστε διεθνή οργάνωση. αν θέλεις μπορεις να επισκευτείς το site της διεθνούς μας και να δείς ότι σε ενδιαφέρει: http://www.socialistworld.net

 • 11. Λεωνιδας  |  Απρίλιος 2, 2007 στο 11:54 πμ

  Οποτε ακουω κομμουνιστες να μιλουν για ελευθερια εκφρασης με πιανουν τα γελια.Αν ειναι δυνατον.ΟΙ ανθρωποι οι οπιοι βαθτιζουν σορηδον οποιον διαφωνει μαζι τους φαιστα για να εχουν μετα δικαιολογια να του κλεισουν το στομα, οι αναρχικοι που σπανε περιουσιες στισ πορειες, οι ανθρωποι που ονειρευωνται κρατικοποιισεις των παντων με την βια .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Φεβρουαρίου 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Αρέσει σε %d bloggers: