ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ – ΩΔΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ

Νοέμβριος 12, 2008 at 11:33 πμ 1 Σχολιο

Δεν τρέχει δεν τρέχει δεν τρέχει το νερό, δεν τρέχει δεν τρέχει δεν τρέχει το νερό στ’αυλάκι, πέθανε και τό παπάκι…

Η κατάσταση είναι απελπιστική! Το νερό τελειώνει επίσημα καθώς η πληρότητα των φραγμάτων φθάνει μόλις στο 3%. Η αφαλάτωση είναι όση και η βροχή, ανύπαρκτη, ο αγωγός σπασμένος, τα πλοία με νερό αγκυροβολημένα, τα φράγματα ξερά και ο κόσμος διψά!

Τα τραγούδια ‘Το παπάκι πάει στην ποταμιά’, ‘Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ’, και ‘Η βρύση των Πεγειώτισσων’ είναι πλέον απαγορευμένα…

Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του νερού. Η «κακή σχέση» Κύπρου και βροχής είναι γνωστή εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα μετά τις εφιαλτικές ανομβρίες του 1998. Μετά το επίσης εφιαλτικό καλοκαίρι του 2007 και τον ακόμα πιο εφιαλτικό χειμώνα του ίδιου χρόνου, με σχεδόν καθόλου βροχόπτωση, η κατάσταση χειροτέρεψε. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2008 η πληρότητα σε όλα τα φράγματα έφτασε το 3,6%! Ήταν προδιαγεγραμμένο το τι θα γινόταν… όμως η αδιαφορία των κυβερνήσεων που πέρασαν μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Η τωρινή κυβέρνηση κατέφυγε στη μεταφορά νερού από άλλη χώρα ως μια λύση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Έγιναν προσφορές και τελικώς αποδέχτηκαν αυτή της Ελλάδας. Λόγω τεχνικών προβλημάτων υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις. Το νερό ταξίδεψε για πολύ καιρό ανοιχτά της Λεμεσού. Έπειτα ο αγωγός δεν ήταν σωστά φτιαγμένος κι όταν τελικά το νερό έφτασε στην ξηρά έγιναν σοβαρές καταγγελίες για κλοπή νερού από τον αγωγό από πολίτες και ψαράδες! Πριν το νερό μεταφερθεί στην ξηρά έγιναν οι προαπαιτούμενοι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού από το κρατικό χημείο. Οι έλεγχοι ήταν συνεχείς όμως όχι όλο το νερό κρίθηκε κατάλληλο. Μια δεξαμενή η οποία έμεινε ανοικτή για πολύ καιρό το νερό κρίθηκε ακατάλληλο και χύθηκε στη θάλασσα.

Το άλλο μέτρο που πάρθηκε ήταν οι περικοπές του νερού. Όλοι οι πολίτες σε όλες τις πόλεις είχαν νερό για 8 ώρες κάθε 48. Παρόλο που αυτό το μέτρο φαίνεται λογικό όταν δεν έχεις νερό, ακούγεται παράλογο όταν τα ξενοδοχεία είχαν συνέχεια νερό (χωρίς περικοπές) οι πισίνες ήταν πάντα γεμάτες και τα γκολφ λειτουργούσαν κανονικά!

Τρίτο μέτρο- η δοκιμασμένη οδός: η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης. Αυτή η μέθοδος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος κι άρα ορυκτών καυσίμων κι έτσι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Για αυτό το λόγο η Κύπρος πρέπει να πληρώσει 20 εκ ευρώ πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί παράγει ρύπους παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Οι αφαλατώσεις όμως προκαλούν και άλλα προβλήματα. Μετά από την διαδικασία της αφαλάτωσης το αλάτι που βγαίνει από το θαλασσινό νερό χύνεται και πάλι στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η περιεκτικότητα του άλατος στο νερό· αυτό οδηγεί την αλλοίωση της υδρόβιας ζωής. Τέλος οι μονάδες αφαλάτωσης χρειάζονται 12-18 μήνες για να λειτουργήσουν και 3 χρόνια για να παράξουν νερό κατάλληλο για χρήση.

Όλα αυτά τα μέτρα, πέρα από τις περικοπές, έχουν τεράστιο κόστος για τους πολίτες. Η μεταφορά του νερού κόστισε 40 εκ ευρώ και οι αφαλατώσεις θα μας κοστίσουν 20 εκ ευρώ το χρόνο! Όλα αυτά γιατί καμία κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει να σχεδιάσει καλύτερα την διαχείριση νερού παρόλο που υπάρχει χρόνιο πρόβλημα!

Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και πρέπει να γίνουν αν θέλουμε και να έχουμε νερό τα επόμενα χρόνια και να μην πληρώνουμε κάθε χρόνο 60 εκ ευρώ από τους φόρους μας για να έχουμε αυτό το βασικό αγαθό.

Στη μνήμη του παπακίου που έφτασε στην ποταμιά και δε βρήκε νερό.

Φώτης Φωτίου.


-Μια πισίνα μεγάλου μεγέθους (σαν αυτές που υπάρχουν σε κολυμβητήρια) χρειάζονται για μια μέρα νερό ισάξιο με το νερό που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος για την υγιεινή του για 1 χρόνο.

-Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 2 μονάδες γκόλφ. Μόνο ένα από τα δύο καταναλώνει 1.000.000 κ.μ νερού το χρόνο όσο δηλαδή 12.000 άνθρωποι! Συνολικά έχουν κατατεθεί αιτήσεις για να γίνουν άλλα 12 γκόλφ πέρα από τα 2 που έχουμε ήδη…Σε λίγα χρόνια λοιπόν θα πίνουμε….γκόλφ.


Νερό από την Τουρκία:

Στην Νότια Τουρκία υπάρχουν τρεις μεγάλοι ποταμοί που το νερό τους χάνεται κυριολεκτικά στη θάλασσα! Μια ποσότητα νερού χρησιμοποιείται στις νότιες περιοχές, ενώ είναι ουσιαστικά άχρηστο για τις περιοχές μέσα στην Τουρκία, γι αυτό και σπαταλάται. Μάλιστα στον ένα από τους τρεις ποταμούς, υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά του νερού. Τα νότια παράλια της Τουρκίας βρίσκονται σε απόσταση μόλις 100-200 χιλιόμετρα. Μια πολύ καλή λύση θα ήταν να προμηθευόμασταν νερό από εκεί, με ένα μόνιμο αγωγό. Όταν πρόκειται για ένα τόσο ζωτικό αγαθό πώς μπορούν να βάζουν το εθνικό πάνω από την ανάγκη; Γιατί το ζήτημα αν γινόταν αυτό δε θα ήταν πλέον αν θα βρέξει στην Κύπρο αλλά αν θα στερέψει ποτέ το ποτάμι!

Τα δέντρα, ποια δέντρα;

Τα λιγοστά δάση της Κύπρου, όσα δηλαδή δε ξεράθηκαν ή έχουν καεί ήδη, είναι πολύ κοντά στην καταστροφή. Η Κύπρος καλύπτεται μόλις στο 25% από δάση. Αν περάσουμε ακόμα ένα χειμώνα χωρίς βροχή, είναι πολύ επίφοβο ότι τα δέντρα αυτά θα ξεραθούν, με τις ανάλογες επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, είδαμε τη Λευκωσία… να αποψιλώνεται! Ήδη κόπηκαν δέντρα στην Διαγόρου, στην Θεμιστοκλή Δέρβη, στην Ευαγόρου και σε διάφορους άλλους δρόμους για να μπουν διαφημιστικές πινακίδες (!) και σχεδιάζεται να κοπούν άλλα τόσα στην Πλατεία Ελευθερίας και στην περιοχή του Μετοχίου του Κύκκου, σύνολο 100-120 δέντρα σε όλη την πρωτεύουσα. Με ποια δικαιολογία γίνεται αυτό; Για να μην χρειάζεται να τα ποτίζουμε;! Τα δέντρα είναι απαραίτητα ειδικά στο σημείο αυτό που έχει φτάσει η Κύπρος. Οι ρίζες τους συγκρατούν τα υπόγεια ύδατα, και με τα κλαδιά και το φύλλωμά τους εμποδίζουν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσει στη γη! Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο!

-Μόνο το 1.5% της γης στην κορυφή του Τροόδους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ερημοποίησης.

-91% της χώρας χαρακτηρίζεται ημιέρημο.

– Ένα 57% αντιμετωπίζει πρόβλημα ερημοποίησης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Για περισσότερο, φτηνότερο και καλύτερο νερό, ζητάμε:

-Πρόστιμο σε όσους έχουν πισίνες και δεν ανακυκλώνουν το νερό.

-Καμία νέα άδεια για πισίνες.

-Να κλείσουν τα γκόλφ-καμία νέα άδεια για γκόλφ.

-Περικοπές νερού και στα ξενοδοχεία.

-Σχεδιασμό μονάδων αφαλατώσεων με την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

-Αναδασώσεις κι όχι άλλα κοψίματα δέντρων ώστε να ενισχυθούν τα υπόγεια ύδατα.

-Αποδοχή νερού από την Τουρκία.ceb3cebacf81ceafcebc-cf84cf81ceb9-sel-4-52

Advertisements

Entry filed under: Τhe Wall.

Ανοικτή συζήτηση για το θέμα των μαθητικών παρελάσεων -24/10/2008 Η Τουρκοκυπριακή νεολαία λέει «έξω ο κατοχικός τουρκικός στρατός»

1 σχόλιο Add your own

 • 1. Πυρος  |  Νοέμβριος 16, 2008 στο 11:45 πμ

  Αυτός που σκέφτηκε το να φέρνουμε νερό από την Τουρκία είναι πάρα πολύ αφελής.
  Καλά ρε βάλτε το νου σας να δουλέψει από τη στιγμή που το νερό είναι αγαθό πολυτιμότερο κι από το πετρέλαιο είναι ηλίθιο να εξαρτάσαι για την προμηθειά σου από ένα κράτος που είναι εχθρικό προς εσένα.
  Θα δεχόμουν ότι είναι λογικό προς την ιδεολογία σας να φέρναμε νερό από την Τουρκία σε περτίπτωση που εκεί δεν υπήρχε μια κατ’όνομα δημοκρατία ή ήταν ένα κράτος που δεν κακομεταχειρίζεται μια πολυπληθή μειονότητα τους Κούρδους, ένα κράτος με το οποίο τουλάχιστον σε αναγνώριζε. Αλλά όχι εσείς εκεί πρόταση να φέρουμε νερό από την Τουρκία διότι θα φανεί αντιεθνικιστικό. Είσαστε τουλάχιστον αφελής.
  Σκεφτείτε μόνο λόγω εσωτερικής κρίσης το τουρκικό κράτος να θελήσει να εξαγάγει αυτήν στο εξωτερικό με ένα θερμό επεισόδιο και εμείς ακούγοντας τις φωνές σας είχαμε προηγουμένως δεχτεί να φέρνουμε νερό από την Τουρκία. Είναι τρομακτικό να σκεφτείς ότι θα έκλειναν τις στρόφιγγες και θα έμενε ολη η Κύπρος χωρίς νερό.
  Αλλά αυτοί που τα σκέφτονται είναι πολεμοκάπηλοι, δεν βλέπουν πως η Τουρκία έχει αλλάξει (οι επιχειρήσεις εντός του ιρακινού κουρδιστάν ακόμα συνεχίζονται αμείωτες) είναι εθνικιστες κτλ
  Ή είστε ηλίθιοι ή προδότες. Διαλέξτε και πάρτε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Νοέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Αρέσει σε %d bloggers: