Το σύστημα δεν δουλεύει! Έχει πάθει (οικονομική) ΚΡΙΣΗ!

Νοέμβριος 17, 2008 at 4:00 μμ Σχολιάστε

krisi-sel-2

Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία του καπιταλισμού. Όλοι οι μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν. Το καπιταλιστικό σύστημα, που μας έλεγαν ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε, ότι είναι «στην φύση μας» και ότι είναι το μόνο που «μπορεί να μας λύσει τα προβλήματα μας», δεν δουλεύει.

Βασικά, όταν έλεγαν «εμάς», εννοούσαν μόνο τους πλούσιους καπιταλιστές! Γιατί αυτούς ευνοεί το σύστημα για να γίνουν πιο πλούσιοι. Ακόμη και σε καιρό κρίσεων, τις οποίες αυτοί προκαλούν, είναι οι μόνοι που τα χρήματά τους, οι περιουσίες τους και τα σπίτια τους μένουν και σώζονται! Και ποιος πληρώνει γι’ αυτό; Τα λεφτά των εργαζομένων!

Τι συμβαίνει;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε στις ειδήσεις ότι η μία τράπεζα μετά την άλλη καταρρέουν-χρεοκοπούν και ότι αμύθητα ποσά δίνονται από τα κράτη για να σωθούν. Η τράπεζα Lehman Brothers αποτελεί παρελθόν. Το ίδιο και η Washington Mutual.  Η Αμερικάνικη κυβέρνηση προχώρησε σε εθνικοποίηση δύο κολοσσών, της Fannie Mae και Freddie Mac. Έδωσε 85 δις για να σώσει την AIG, την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του πλανήτη και ψήφισε μέτρο με το οποίο θα δοθούν 700 δις σε τράπεζες που καταρρέουν. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έδωσε 100 δις. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Ο λόγος που καταρρέουν οι τράπεζες είναι η απληστία των καπιταλιστών

Η κύρια αρχή στην οποία βασίζεται το καπιταλιστικό σύστημα είναι το κέρδος που θα βγάλουν οι καπιταλιστές. Όμως όσα κι αν βγάζουν ποτέ δεν τους είναι αρκετά. Γιατί ο ένας κυνηγάει τον άλλο – το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο…Οπότε συνέχεια επενδύουν σε προϊόντα που θα τους φέρουν μεγαλύτερο κέρδος.

Μετά την τελευταία κρίση, το 2001 μεγάλοι οικονομικοί οίκοι στην Αμερική συμβούλευσαν τους καπιταλιστές να επενδύσουν σε ακίνητα, σε γη και σπίτια για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές είχαν αρχίσει να χάνουν την δυνατότητα τους να καταναλώνουν και για αυτό οι καπιταλιστές εφηύραν τα δάνεια. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έριξε τα επιτόκια των δανείων, σχεδόν στο μηδέν, για να ωθήσει τον κόσμο να παίρνει δάνεια, κατά κύριο λόγο για την απόκτηση κατοικίας.  Δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να δανειστούν ακόμη και αυτοί που μέχρι τότε δεν μπορούσαν.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν ο υπερδανεισμός, ο οποίος κάποια στιγμή ξεπέρασε κάθε όριο. Οι «καταναλωτές» δεν μπορούσαν πια να πάρουν νέα δάνεια για να εξοφλήσουν τα προηγούμενα. Έτσι δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους.

Οι τράπεζες νόμιζαν πως ήταν εξασφαλισμένες γιατί όταν κάποιος δεν πληρώνει τις δόσεις, του παίρνουν το σπίτι. Αυτό που δεν φαντάστηκαν ήταν πως όταν πολύς κόσμος χάσει τα σπίτια του, καταρρέουν οι τιμές των σπιτιών γιατί κανείς δεν θέλει να τα αγοράσει. Κι έτσι οι τράπεζες, εκεί που κολυμπούσαν στα κέρδη, μετατράπηκαν σε ζημιογόνες. Με την εμφάνιση των ζημιών έπεσαν και οι μετοχές τους. Κι έτσι η μία μετά την άλλη οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία.

Και τώρα;

Για να σωθούν οι τράπεζες ζήτησαν την βοήθεια του κράτους. Κατέρριψαν δηλαδή όλη την ιδεολογία τους που έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει και ότι η ελευθερία της αγοράς μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της από μόνη της.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης κλπ, έβαλαν το χέρι στην τσέπη (μας) και δίνουν αμύθητα ποσά για να σώσουν τις τράπεζες. Παίρνουν μέτρα για να πληρώσουν την απληστία των καπιταλιστών. Δεν παίρνουν όμως από τους ίδιους τους καπιταλιστές που τα δικά τους κέρδη έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Παίρνουν από τους φόρους των εργαζομένων, από τα λεφτά του κράτους και δεν φροντίζουν καθόλου για όλους αυτούς που πλήγηκαν.

Πως μας επηρεάζει εμάς;

Στην Αμερική δεν υπάρχει πλέον αμερικάνικο όνειρο:

§      2 εκατομμύρια είναι άστεγοι

§      28 εκ ζουν με συσσίτια από το κράτος

§      25.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν στην Wall Street

§      η Washington Mutual απέλυσε σύνολο 53.000 εργαζόμενους

§      η Lehman Brothers 40.000 (σε Αμερική και Αγγλία)

§      760.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την αρχή του χρόνου

§      υπολογίζεται να προστεθούν άλλοι 350.000 ως το τέλος του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

§      45 εκ δεν τρέφονται επαρκώς

§      78 εκ ευρωπαίοι είναι στο όριο της φτώχειας

Και στον υποανάπτυκτο κόσμο η κατάσταση είναι χειρότερη:

§      1 δις πεινούν-πεθαίνουν από την πείνα

§      3 δις ζει με λιγότερο από 2$ την ημέρα (11/2 ευρώ την μέρα)

Όμως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ακόμη και αστοί αναλυτές δεν ξέρουν πότε θα σταματήσει αυτή η κρίση κι ούτε αν με τις κρατικοποιήσεις τραπεζών και τις εξαγορές θα την σταματήσουν.

Η κρίση  έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την Ευρώπη και την Ασία. Οπότε τα αποτελέσματά της δεν είναι ακόμη ορατά σε όλο τον κόσμο.

Ούτε στην Κύπρο. Όλοι φοβούνται ότι κι εδώ οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, ότι θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη το οποίο έχει αρχίσει ήδη να γίνεται, ότι θα πέσει ο τουρισμός και η οικοδομική βιομηχανία γιατί δεν θα αγοράζει ο κόσμος σπίτια και δεν θα έρχονται οι ξένοι να επενδύουν.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν και θα το έχουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ήδη υπερχρεωμένοι ιδιαίτερα καθώς οι μισθοί μειώνονται ενώ οι τιμές αυξάνονται. επίσης, ότι δώσει το κράτος για να σωθούν οι τράπεζες, θα προέλθει από τα δικά μας λεφτά, από τους φορολογούμενους – θα τα κόψουν από την παιδεία, από την υγεία, από τις δημόσιες δαπάνες. Θα λένε πως το κράτος έχει ελλείμματα, και πως γι’ αυτό πρέπει να έχουμε λιτότητα.

Αυτή τη στιγμή η κρίση αποδεικνύει πόσο λάθος είναι αυτό το σύστημα. Τα κράτη τόσο καιρό αφήνουν τις οικογένειές μας να ζουν μέσα στην ακρίβεια και χρεωμένοι. Για να δώσουν παραπάνω χρήματα στην παιδεία και την υγεία πρέπει να γίνουν αγώνες από τους εργαζόμενους αλλά για να δώσουν χρήματα και να «ξελασπώσουν» τους καπιταλιστές δεν χρειάζονται να το σκεφτούν και πολύ. Το σύστημα καταρρέει λόγω του τρόπου που λειτουργεί. Κι ο τρόπος αυτός αποδεικνύει ακόμη μια φορά πόσο στυγνό είναι. Δείχνει όμως κι ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να αντικατασταθεί. Με ένα σύστημα στην υπηρεσία των αναγκών μας, δημοκρατικό και ανθρώπινο. Ένα σύστημα που θα σχεδιάζει την οικονομία με βάση αυτές τις ανάγκες.

Και το πρώτο βήμα που είναι σήμερα απαραίτητο είναι οι τράπεζες, να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, να φύγουν από τα χέρια του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, να γίνουν δημόσιες, κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης, έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας κι όχι του κέρδους των μεγάλων καπιταλιστών.

Αθηνά Καρυάτη

Advertisements

Entry filed under: 1.

Μαζί δεν κάνουνε…. και χώρια δε μπορούμε! Film Screening: The Wall

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Νοέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Αρέσει σε %d bloggers: