Αλέξης, Μάρκος, Γιάννος, Αυγουστίνος….και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί… Τα κοινά τους πολλά: επίθεση από την αστυνομία χωρίς να είναι «εγκληματίες». Η διαφορά τους μόνο το ότι ο Αλέξης είναι νεκρός…

Ιουλίου 2, 2009 at 1:24 μμ Σχολιάστε

Το φαινόμενο της αστυνομικής βίας δεν είναι κυπριακό. Είναι παγκόσμιο. Άρα δεν μπορεί να είναι η διαφθορά των ανθρώπων, ούτε η εκπαίδευσή τους, ούτε το κλίμα…
Το φαινόμενο της βίας της αστυνομίας υπάρχει όσο θα υπάρχει φόβος αυτών που κυβερνούν για αυτούς που αντιδρούν.
Σε όλες τις χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί τεράστια κινήματα. Τα κινήματα αυτά προκύπτουν από τα άλυτα εδώ και χρόνια προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα: απολύσεις μετά από ιδιωτικοποιήσεις, ακρίβεια, ανεργία, ξεπούλημα της παιδείας. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίων στους δρόμους.
Κι αφού το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις του δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που το ίδιο προκαλεί, καταστέλλει όποιον τον αμφισβητεί.
Όλα αυτά τα κινήματα έχουν κατασταλεί με τα πιο βίαια μέσα:
Γκλόμπς, αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες. Δολοφονίες, φυλακίσεις.
Όταν η αστυνομία χτυπά τους διαδηλωτές, ποιους προστατεύει; Τους πολίτες; Ποιους πολίτες; Αφού αυτοί είναι στον δρόμο, είναι διαδηλωτές!
Οι διαδηλωτές τους μόνους που «απειλούν» με τα αιτήματά τους είναι οι κυβερνήσεις και τις εταιρίες, το μεγάλο κεφάλαιο όταν η διαδήλωση συνδυάζεται με απεργία.
Να το λοιπόν. Η αστυνομία δεν προστατεύει τους πολίτες από τους άλλους «κακούς» πολίτες. Προστατεύει τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και όλους όσους ελέγχουν τις ζωές μας.
Μέσα σε αυτό το σύστημα όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση τόσο θα υπάρχουν και εξεγέρσεις των καταπιεζόμενων. Όσο θα υπάρχουν όμως καταπιεστές θα υπάρχει και βία. Μόνο η οργανωμένη δράση μας μπορεί να μας προστατεύσει. Μόνο η ανατροπή αυτού του συστήματος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
Στην Κύπρο μπορεί να μην έχουμε κινήματα ακόμη. Και ο κόσμος που έχει δεχτεί επίθεση μέχρι πρόσφατα να είναι κυρίως οι μετανάστες. Έχουμε όμως πολύ οργή για τις συνθήκες ζωής που χειροτερεύουν και για την καθαρή αδικία που όλοι γίναμε μάρτυρες με την αθώωση των10 αστυνομικών.
Στις 21 Μαρτίου λοιπόν δημιουργήθηκε το πρώτο κίνημα. Ένα κίνημα πολιτών που πήρε όνομα και μορφή με την κίνηση πολιτών Αλερτ.
Η δημιουργία της κίνησης και η δράση της έδωσαν έναν άλλο ρυθμό στην κοινωνία. Βγήκαν στην επιφάνεια 10άδες υποθέσεις αστυνομικής βίας προς καθημερινούς πολίτες. Πέρασε και το μήνυμα μετά από πολλά χρόνια ότι η κοροϊδία δεν θα περάσει. Οι πολίτες σταμάτησαν να μένουν απαθείς στις εξελίξεις και τώρα βρίσκονται σε εγρήγορση για ότι γίνεται γύρω τους.
Και το ερώτημα παραμένει. Μα αποτελούν αυτοί κίνδυνο; Όχι αλλά χρειάζονται να μας «προετοιμάσουν» για το τι θα έρθει στο μέλλον.
Αθηνά Καρυάτη

Advertisements

Entry filed under: 1.

Όταν οι πολίτες αποφάσισαν να αντιδράσουν… Ευρωεκλογές 2009- άνοδος της ακροδεξιάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο Ιουνίου 21, 2017
  Ανακοίνωση Τύπου Ομάδες και άτομα έχουμε δημιουργήσει αυτή την πρωτοβουλία όταν μάθαμε ότι η Hellenic Copper Mines (HCM) σκοπεύει να ξεκινήσει την εξόρυξη χρυσού στην Κύπρο. Η διαδικασία της εξόρυξης θα γίνει στο μεταλλείο της Φουκάσας στη Σκουριώτισσα. Καταρχήν θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη εξορυγμένα μεταλλεύματα που βρίσκονται στο ίδιο το μεταλλείο της Φουκάσ […]
  puk
 • Όταν η ΕΟΚΑ Β δολοφονούσε άμαχους Τουρκοκύπριους Ιουνίου 19, 2017
  Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιβληθεί ένα είδος ομερτά όσον αφορά την δράση της ΕΟΚΑ Β από τις κυπριακές κυβερνήσεις. Στην επίσημη ελληνοκυπριακή και ελληνική ιστοριογραφία, αναφέρεται, πάντα επιγραμματικά ο ρόλος της ΕΟΚΑ Β στα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή. Και ενώ οι αγριότητες που έγιναν από τα τουρκικά στρατεύματα κατά την εισβολή αναφέ […]
  puk
 • Πυρκαγιά στο Λονδίνο – ή πώς η «ιδιωτική πρωτοβουλία» καίει ανθρώπους για να βγάζει κέρδη! Ιουνίου 16, 2017
  Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον πολυώροφο πύργο Grenfell Tower του Λονδίνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης δεν αποτελεί απλά μια τραγωδία, αποτελεί ένα (ακόμα…) τρομακτικό σκάνδαλο που δείχνει πως ο καπιταλισμός θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για να μεγαλώνει τα κέρδη του. του Γιώργου Λυγουριώτη Το Grenfell Tower είναι ένα 24ωροφο κτίριο με 120 διαμερίσματα. Υπο […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,172 hits

visitors around the world

Ιουλίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Οκτ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: