Οι εθνικιστές δεν κατάφεραν να μας φιμώσουν! Το μίσος τους δεν πέρασε και δεν θα περάσει!

Ιουλίου 2, 2009 at 2:05 μμ 1 Σχολιο

Ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2008-2009 ανατάραξε για τα καλά όλη την κοινωνία. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση προωθούσε την «καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή».

Ο στόχος έδωσε την ευκαιρία στους καθηγητές που ασφυκτιούσαν στις περασμένες κυβερνήσεις να κάνουν πράξη την επαναπροσέγγιση. Έδωσε όμως όπως ήταν αναμενόμενο και τροφή στους εθνικιστές που καραδοκούν με την πρώτη ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους και να ενισχύσουν το μίσος τους.

Κάθε σχολείο όπου γίνονταν προσπάθειες προώθησης του στόχου γινόταν στόχος των εθνικιστών. Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου με τα «προδοτικά» θεατρικά, του Αποστόλου Μάρκου με το «υποκινούμενο» ερωτηματολόγιο και στο English School με τους «καταπιεστές» καθηγητές.

Η κυβέρνηση έδειξε την αδυναμία της

Οι καθηγητές που δέχονταν επιθέσεις ήταν ανυπεράσπιστοι. Παρόλο που εφάρμοζαν την πολιτική της κυβέρνησης, κανένας δεν βγήκε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει καθαρά και ανοιχτά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά έκαναν και υποχωρήσεις στους εθνικιστές!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το σχολείο στο Ριζοκάρπασο. Παρόλο που η απόφαση για τα δύο θεατρικά ήταν στα πλαίσια του στόχου και πάρθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες του συνδέσμου καθηγητών του σχολείου τελικά το Υπουργείο υποχώρησε στις πιέσεις των εθνικιστών και δεν επέτρεψε να ανέβει κανένα από τα δύο θεατρικά.

Στο ΕS επίσης για αντιστάθμισμα στη γιορτή της 1ης του Οκτώβρη η οποία έγινε αφορμή για το ξέσπασμα των εθνικιστών το συμβούλιο του σχολείου ανέθεσε την 1η του Απρίλη σε εθνικιστές καθηγητές για να «αποδείξει» ότι δεν καταπιέζει την «ελληνικότητα»! Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μια γιορτή – παιάνας του Γρίβα, χωρίς καμία κριτική για τη δράση του, μέσα σε ένα σχολείο πολυεθνικό καταπιέζοντας τα δικαιώματα όλων των υπόλοιπων μαθητών.

Οι εθνικιστές ανάμεσα σε άλλα άρχισαν και μια επίθεση στα άγραφα βιβλία της ιστορίας, την οποία ξανά χωρίς καμία υπεράσπιση το υπουργείο έβαλε στο συρτάρι για το μέλλον…

Όλο τον καιρό των επιθέσεων το ΑΚΕΛ και η κυβέρνησή του έδειξαν την αδυναμία τους. Ενώ τόσα χρόνια διακηρύττουν ότι ήταν υπέρ της επαναπροσέγγισης και ότι αγωνίζονταν ενάντια στον εθνικισμό όταν ήρθε η ώρα να το κάνουν πράξη σταμάτησαν. Άφησαν τον Υπουργό και τους καθηγητές που δέχονταν επίθεση να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους! Αυτό όχι μόνο απογοήτευσε τους καθηγητές αλλά και αποθάρρυνε όλους τους άλλους καθηγητές που το σκέφτονταν να βάλουν σε εφαρμογή παρόμοιες δράσεις!

Οι εθνικιστές νόμιζαν ότι είχαν νικήσει…
Στις 24 του Απρίλη οι εθνικιστές γιόρτασαν την φαινομενική «νίκη» τους δημιουργώντας μετά από 5 χρόνια την επέτειο απόρριψης του Σχεδίου Ανάν. Με ένα ηχηρό ΟΧΙ σκόρπισαν το μίσος τους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και της Λήδρας.
Το Λήδρα Πάλλας θύμισε άλλες εποχές. Εποχές πολέμου. Με μνημόνια στους εθνικούς ήρωες, και στην «ελληνικότητα» της Κύπρου, γαλανόλευκες σημαίες και πολλά ΟΧΙ!
Η γιορτή τους όμως δεν έμεινε στο να σπείρουν το μίσος τους λεκτικά μόνο. Μια ομάδα που συμμετείχε στην γιορτή αποφάσισε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.
Θύμα της δράσης τους ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης. Βρέθηκε για να καλύψει κάποιο άλλο θέμα στο οδόφραγμα της Λήδρας. Όμως, γνωστός δικηγόρος ακροδεξιάς οργάνωσης αποφάσισε ότι έπρεπε να καλύψει αυτόν κι όχι αυτό που στάλθηκε από το κανάλι να καλύψει! Το αποτέλεσμα της άρνησης του Γενάρη ήταν να απειληθεί η ζωή του και να εξυβριστεί. Αυτή είναι η ειρήνη που θέλουν; Αυτή τη δικαιοσύνη; Να απειλούν όλους όσους δεν συμφωνούν ή δεν κάνουν αυτό που αυτοί θέλουν.

Η «νίκη» (ή η φαινομενική νίκη) τους δεν κράτησε όμως πολύ: η ειρηνική συμβίωση υπερίσχυσε!

Παρόλες τις δυσκολίες και την έλλειψη στήριξης από αυτούς που θεωρούσαν συμμάχους τους, την παραδοσιακή αριστερά του ΑΚΕΛ δηλαδή,  οι καθηγητές που δέχτηκαν επίθεση κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Στο Ριζοκάρπασο αφιερώθηκε η τελική γιορτή στο στόχο, έγινε δικοινοτική! Με τραγούδια, ποίηση και χορούς και από τις δύο κοινότητες γιορτάστηκε η ειρηνική συμβίωση που είναι τόσο απαραίτητη στην περιοχή τους.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι καθηγητές δεν περίμεναν την προσέλευση και την στήριξη που έλαβε η γιορτή από κόσμο από όλη την Κύπρο!
Τα παιδιά έσμιγαν τις γλώσσες, τουρκικά και ελληνικά, καθώς έπαιζαν στην αυλή του σχολείου, χωρίς να φοβούνται ποιος θα τους ακούσει. Οι μεγαλύτεροι δάκρυζαν. Έχουν καταλάβει από καιρό ότι με το μίσος δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.

Στο English School οι καθηγητές που κατηγορήθηκαν ονομαστικά από τους εθνικιστές γονείς και καθηγητές τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα έντυπα ΜΜΕ, τελικά δικαιώθηκαν. Μετά από ένα μήνα επιθέσεων το σχολείο δήλωσε καθαρά ότι το πρόγραμμα που εφάρμοζαν οι καθηγητές ήταν η επίσημη πολιτική του σχολείου κι όχι προσωπικές πρωτοβουλίες. Την ίδια στιγμή, το συμβούλιο του σχολείου αφού εξέτασε τις καταγγελίες που έγιναν στους καθηγητές τις απέρριψε χαρακτηρίζοντάς τες ως ανυπόστατες.

Την ίδια στιγμή οι μαθητές του Active Citizenship Group οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία πολυπολιτισμικό φεστιβάλ όπου γιόρτασαν την διαφορετικότητα και την ομοιότητα τους όλες οι κοινότητες που βρίσκονται μέσα στο ΕS. Στο φεστιβάλ παρευρέθηκαν τόσο μαθητές και καθηγητές του σχολείου όσο και πολίτες οι οποίοι στήριξαν στην προηγούμενη περίοδο τους διωκόμενους καθηγητές.

Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι οι απειλές και οι καταγγελίες δεν μπορούν να φιμώσουν την φωνή της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης.

Το μέλλον μας δεν είναι ο εθνικισμός!

Τα παραδείγματα αντίστασης των καθηγητών και των μαθητών στα σχολεία  μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο. Δείχνουν ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε την αντιφασιστική και αντιεθνικιστική μας δράση.
Γιατί ακόμη κι αν οι εθνικιστές δεν πέτυχαν τον στόχο τους αυτή τη χρόνια δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να γίνουν πιο δυνατοί και να έχουν όλο και πιο πολλή και πιο έντονη δράση.

Φέτος οι αντιστάσεις στις εθνικιστικές επιθέσεις άργησαν να γίνουν. Κι αυτό γιατί έγιναν από μικρά οργανωμένα σύνολα ή ακόμη και απλά από προοδευτικούς καθηγητές και πολίτες.
Όλος αυτός ο κόσμος αλλά και άλλοι, πολίτες που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και ήθελαν να γίνουν μέρος αυτών χρειάζεται να συσπειρωθούμε σε απάντηση της αντίστοιχης συσπείρωσης των εθνικιστών και φασιστών.
Γιατί την επόμενη φορά οι επιθέσεις τους θα είναι και πιο καλά σχεδιασμένες και πιο μεγάλες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια πιο οργανωμένη και μαζική απάντηση.sel 6-7

Advertisements

Entry filed under: 1.

Ευρωεκλογές 2009- άνοδος της ακροδεξιάς Η πρώτη ομιλία του Τζό Χίγγινς στην Ευρωβουλή

1 σχόλιο Add your own

 • 1. puk  |  Ιουλίου 21, 2009 στο 11:02 πμ

  ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο στόχος θα διατηρηθεί και του χρόνου! αυτό απο μόνο του δίνει πολλές ευκαιρίες ακόμη για αλλαγές μέσα στα σχολεία.
  η προηγούμενη χρονία ας αποτελέσει ένα μάθημα για το πώς να λειτουργήσει το αντι εθνικιστικό- αντιφασιστικό κίνημα και οι δράσεις της επαναπροσέγγισης.
  περισι πιάσαν τους καθηγητές απροετοίμαστους. φέτος πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Ιουλίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Οκτ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: