ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο αγώνας των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ και η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη δείχνουν τον δρόμο

Φεβρουαρίου 12, 2010 at 7:37 πμ 1 Σχολιο

άρθρο απο το σαίτ του Ξεκινήματος Ελλάδα, 11/2/2010

Ο μεγαλειώδης αγώνας των 12 χιλιάδων εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ αποτελεί μια έμπνευση για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς. Η αποφασιστική δράση των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τους, η οποία πουλήθηκε στην ΒΑΤ (British American Tobacco) οδήγησε στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και σε περικοπές μισθών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί γενική απεργία αλληλεγγύης στις 4 Φλεβάρη.

Στην απεργία αυτή συμμετείχαν γύρω στα 2 εκατομμύρια εργαζομένοι από πολλούς κλάδους και δημόσιες υπηρεσίες.

Η γενική απεργία είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το τουρκικό εργατικό κίνημα. Δίνει μια εικόνα των τεράστιων δυνατοτήτων του εργατικού κινήματος. Συμβολίζει την αρχή της επανεμφάνισης της εργατικής τάξης σαν ανεξάρτητης δύναμης, η οποία παλεύει για τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Η μέχρι τώρα δράση Τούρκων, Κούρδων και άλλων εργατών, έχει αρχίσει να βάζει εμπόδια στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των αφεντικών. Αυτό δείχνει τον δρόμο προς το χτίσιμο ενός δυνατού, ενωμένου εργατικού κινήματος, με τολμηρές σοσιαλιστικές πολιτικές, που θα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ουσιαστικά την κοινωνία.

Η νίκη του αγώνα των εργατών της ΤΕΚΕΛ δε θα είναι μόνο νίκη για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Τον περασμένο Δεκέμβρη, η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ αντιμετωπίστηκε με θαρραλέα αντίσταση από πλευράς των εργαζομένων. Εκατομμύρια άλλοι εργάτες στάθηκαν άμεσα αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της ΤΕΚΕΛ μιας και αυτοί αντιμετωπίζουν μεγάλες επιθέσεις, λόγω του ότι τα αφεντικά προσπαθούν να κάνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την κρίση του δικού τους συστήματος κερδοφορίας.

Το τουρκικό κράτος αντέδρασε βίαια στην αντίσταση των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε χιλιάδες εργάτες που βρίσκονταν σε καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό πάρκο της Άγκυρας. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πραγματική παραχώρηση στα αιτήματα των εργατών, ενώ το μόνο που προσέφερε ήταν αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή νέα συμβόλαια με χαμηλότερους μισθούς. Ο πρωθυπουργός Ρασίπ Ταγίντ Ερντογάν αποκάλεσε «παράνομες» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και απείλησε να χρησιμοποιήσει ΜΑΤ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Για τους εργαζόμενους της ΤΕΚΕΛ, αλλά και για όλους τους Τούρκους εργαζόμενους, αυτή η αναμέτρηση έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του ΚΔΑ, που το παίζει φιλολαϊκή, βρίσκεται στο πλευρό των αφεντικών. Επί της ουσίας, το ΚΔΑ εφαρμόζει φιλο-καπιταλιστικές πολιτικές από τη στιγμή που πήρε την εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα λεγόμενα «αντιπολιτευόμενα» κόμματα δεν είναι καλύτερα. Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΛΔΚ) αρνήθηκε να δώσει πλήρη υποστήριξη στους απεργούς όταν είδε ότι αυτή η αναμέτρηση ριζοσπαστικοποιεί μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης.

Ο αγώνας της ΤΕΚΕΛ έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που οι εργαζόμενοι βλέπουν τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ψήφιζαν ΚΔΑ. Οι εργάτες βλέπουν ότι παρ? όλες τις έντονες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, σε διάφορα θέματα, το ΚΔΑ και το ΛΔΚ αντιπροσωπεύουν απλώς διαφορετικές τάσεις του ίδιου καπιταλιστικού κατεστημένου. Τα κόμματα αυτά πάντα συμπλέουν όταν διαπιστώσουν ότι τα θεμελιώδη συμφέροντα της άρχουσας τάξης απειλούνται. Το ΚΔΑ και το ΛΔΚ θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανεξάρτητου εργατικού κινήματος.

Μετά από χρόνια νέο-φιλελεύθερων επιθέσεων, πολλοί εργάτες και νεολαίοι συμπεραίνουν πλέον ότι μονάχα με αποφασιστική και μαχητική δράση θα νικήσει ο αγώνας των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ και θα μπει φρένο σε όλες τις άλλες παρόμοιες επιθέσεις.

Νιώθοντας αυξημένη πίεση από τα κάτω, οι τουρκικές συνδικαλιστικές ενώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία στις 4 του Φλεβάρη. Ακόμα και αυτή η μονοήμερη εμφάνιση της δύναμης των εργαζομένων ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ερντογάν να απευθυνθεί στους εργαζόμενους ζητώντας περισσότερο χρόνο, ώστε το υπουργικό συμβούλιο να συζητήσει (υποτίθεται) το θέμα.

Μετά τη 24ωρη γενική απεργία οι 6 συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι θα συναντιόνταν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Η CWI καλεί σε συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση και τα αφεντικά να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές τους.

Παλεύουμε για:

Την υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας και των μισθών,

την επανεθνικοποίηση της ΤΕΚΕΛ κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

48ώρη γενική απεργία, ως το επόμενο βήμα υποστήριξης των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ, συνδυάζοντας αν χρειαστεί, εφ? όλης της ύλης απεργιακή δράση, που θα συνενώνει τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις περικοπές και τη φτώχεια.

Τη δημιουργία επιτροπών δράσης σε χώρους δουλειάς, πανεπιστήμια και σχολεία, για την καλύτερη οργάνωση μιας γενικής απεργίας και για να χτίσουν ένα κίνημα υπεράσπισης των εργαζομένων, της νεολαίας και των συνταξιούχων.

Αγωνιστικά και δημοκρατικά συνδικάτα, με αντιπροσώπους αιρετούς και ανακλητούς από τη βάση, οι οποίοι θα ζουν με τον μέσο μισθό του εργάτη.

Πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα, συμπεριλαμβάνοντας το δικαίωμα της δημιουργίας ανεξάρτητων σωματείων/συνδικάτων, της απεργίας, της οργάνωσης και διαδήλωσης, καθώς και για ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, ελεύθερες εκλογές και ίσα δικαιώματα για τις μειονότητες.

Το χτίσιμο ενός μαζικού εργατικού κόμματος, με τολμηρές σοσιαλιστικές πολιτικές.

_______________________

Ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας (αντίστοιχη οργάνωση του «Ξ») Τζο Χίγκινς βρίσκεται σε επαφή με τους εργαζόμενους της ΤΕΚΕΛ και ταυτόχρονα έχει βάλει το ζήτημα στο ευρωκοινοβούλιο. Στο μήνυμα του προς τους απεργούς, και όλους τους Τούρκους εργαζόμενους και τη νεολαία, αναφέρει:

«Χαιρετίζω τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ και τη γενική απεργία αλληλεγγύης εκατομμυρίων εργαζομένων στις 4 του Φλεβάρη. Οι μαζικοί αυτοί αγώνες για την υπεράσπιση των μισθών, των συνθηκών εργασίας και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, εμπνέουν τους εργάτες και τους νεολαίους όλων των χωρών.

Σαν CWI χαιρετίζουμε την ενιαία δράση των ανθρώπων της εργατικής τάξης που ξεπερνούν τους όποιους διαχωρισμούς, για να αντισταθούν στην προσπάθεια των αφεντικών να κάνουν τους εργάτες να πληρώσουν για την κρίση του δικού τους συστήματος κερδοφορίας.

Μια δραστήρια, μαχητική, εργατική τάξη στην Τουρκία αποτελεί τεράστιο βήμα μπροστά. Με ένα δικό της, αριστερό, εργατικό κόμμα και ένα τολμηρό σοσιαλιστικό πρόγραμμα, θα αποτελεί μια ασταμάτητη δύναμη».

Advertisements

Entry filed under: τουρκία, Διεθνή Νέα, Εθνικισμός, Κούρδοι, εργασιακά, κινήματα.

Φωτογραφίες απο την πορεία 27/12/2009 Τουρκία: Οι εργαζόμενοι της ΤΕΚΕΛ παλεύουν για «Δουλειά-ψωμί-ελευθερία»!

1 σχόλιο Add your own

 • 1. puk  |  Φεβρουαρίου 12, 2010 στο 7:55 πμ

  Η Βritish American Tobacco Company ήταν και στην Κύπρο. Έκλεισε το 2005 όταν μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση(ΕΕ), η ΕΕ έβαλε όριο στο πόσο βαριά τσιγάρα μπορούν να παράγουν. Έτσι η ΒΑΤ, που παρήγε αρκετά βαριά τσιγάρα, έκλεισε το εργοστάσιό της, άφησε στον δρόμο γύρω στους 100 εργαζόμενους και έφυγε απο την Κύπρο.Οι εργαζόμενοι, με καλή πίστη στα συνδικαλιστικά τους όργανα, καθοδηγούμενοι απο τις συντεχνίες και κυρίως την ΠΕΟ όχι μόνο δεν έκαναν κινητοποιήσεις αλλά έλεγαν, και μέσω της ΠΕΟ ότι «η εταιρία είναι καλή και θα μας δώσει καλή αποζημίωση»! Ήταν το πρώτο σόκ εργασιακής ειρήνης που βίωσα!
  Τι να απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι; Πολλοί απο αυτούς ήταν σε ηλικία σύνταξης αλλά αν είσαι κοντά εκεί τότε δεν σε προσλαμβάνει κανείς. Μπορεί η τότε κυβέρνηση, που μέσα ήταν και το ΑΚΕΛ, να τους έδωσε καμιά σύνταξη πείνας για να τους κλείσει το στόμα;
  Ο ιδιωτικός τομέας και οι κυβερνήσεις που τον συγκαλύπτουν δεν θα αντέξουν για πολύ.
  Η Τουρκία, καθώς και άλλες χώρες του κόσμο που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποιήσεις δείχνουν τον δρόμο!
  Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk
 • Απεργία 5 εκατομμυρίων για την μέρα της γυναίκας στην Ισπανία! Μαρτίου 13, 2018
  Η 8η Μάρτη φέτος, όπως και πέρσι, κινητοποίησε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην ανισότητα, το σεξισμό και τη βία που δέχονται. Σε μια σειρά χώρες καλέστηκαν πορείες, απεργίες ή στάσεις εργασίας που έδωσαν σε αυτή τη μέρα, που έχει καταντήσει να γιορτάζεται εθιμοτυπικά, έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Στ […]
  puk
 • International Working* Women’s Day 2018 – the Oppression, the rights, the representation, the emancipation. Μαρτίου 8, 2018
  Public discussion, at Meλtemι – centre for the movements the struggles and the arts, Thursday 15/3, at 19.30. *historically this is the true origin of International Women’s Day. The capitalist institutions removed “working” from the title in an attempt to eliminate the context of class struggle and suggest that all women are basically the same. […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,572 hits

visitors around the world

Φεβρουαρίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Αρέσει σε %d bloggers: