Γερμανία:Αντιφασιστική κινητοποίηση σταμάτησε την πορεία των Ναζί

Φεβρουαρίου 26, 2010 at 11:35 πμ Σχολιάστε

Συνέντευξη με έναν σοσιαλιστή ακτιβιστή

Στις 13 Φλεβάρη στη Δρέσδη, πραγματοποιήθηκε μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση και στήθηκαν οδοφράγματα όπου και κατάφεραν να σταματήσουν την ετήσια πορεία των νεο-Ναζί. Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές, κάτοικοι της περιοχής, μέλη συντεχνιών και αριστεροί ακτιβιστές μπλόκαραν την περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό όπου 5.000 νεο-Ναζί είχαν συγκεντρωθεί και τους εμπόδισαν από το να μπουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης! Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική νίκη του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στη Γερμανία.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (Sozialistische Alternative – SAV), αδελφή οργάνωση της Νεολαίας Ενάντια στον Εθνικισμό, στη Γερμανία συμμετείχε στα οδοφράγματα και στη διαδήλωση στη Δρέσδη.

Ο Rene Kiesel είναι μέλος της SAV. Ενώ βρισκόταν στα οδοφράγματα, δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί.

******************************************************************************

–          Η διαδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη του αντιναζιστικού κινήματος. Τι έγινε ακριβώς;

Οι αντιφασίστες έφτασαν μερικές ώρες πριν την επίσημη έναρξη της ναζιστικής διαδήλωσης. Στις 9 το πρωί φτάσαμε 27 λεωφορεία μόνο από το Βερολίνο και πήγαμε γρήγορα στο σημείο όπου έπρεπε να βρίσκεται το οδόφραγμα.  Ταξίδεψαν στη Δρέσδη αντιφασίστες και αριστεροί ακτιβιστές από όλη τη Γερμανία για να σταματήσουν τους Ναζί.

Υπήρχαν 6 οδοφράγματα γύρω από τον σταθμό από όπου οι Ναζί ήθελαν να ξεκινήσουν τη διαδήλωσή τους. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν καν να πάνε σε αυτό το σημείο εκκίνησης εξαιτίας των οδοφραγμάτων.  Η κοινή δύναμη και μόνο των 10.000 αντιφασιστών εμπόδισε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων καθώς και την κύρια διαδήλωση των περίπου 5.000 ακροδεξιών.

–          Γιατί οι φασίστες διαδήλωναν εκείνη τη μέρα; Λένε ανοιχτά ότι υποστηρίζουν τον Χίτλερ;

Στις 13 Φεβρουαρίου 1945, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  οι αεροπορικές δυνάμεις των Συμμάχων βομβάρδισαν την πόλη της Δρέσδης. Οι φασίστες λένε ότι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού. Αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν είναι να παραποιήσουν την ιστορία. Αποκρύβουν τα γεγονότα αναφορικά με τις βόμβες που ρίχτηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις σε πόλεις της Ισπανίας, της Βρετανίας και αλλού. Αυτό που θέλουν να περάσουν είναι ότι η Γερμανία ήταν θύμα της επιθετικότητας των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Η μέρα αυτή αποτελεί σημαντική ημερομηνία για τους Ναζί, αλλά ο κύριος στόχος τους δεν είναι να τιμήσουν τη μνήμη του οποιουδήποτε, αλλά να αποκτήσουν βήμα για την διάδωση της δικής τους ερμηνείας τους για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και να διακηρύξουν δημόσια τη ρατσιστική και εθνικιστική προπαγάνδα τους. Δεν λένε ανοιχτά ότι υποστηρίζουν τον Χίτλερ, αλλά αυτό κάνουν.

–          Ποιος οργάνωσε την αντιδιαδήλωση;

Οργανώθηκε κυρίως από τους “No Pasaran”, “Nazifrei – Dresden stellt sich quer” και “Dresden Nazifrei”[1], οργανώσεις του Αριστερού Κόμματος, άλλες αριστερές οργανώσεις, αντιφασιστικές οργανώσεις, συντεχνίες και άλλους ακτιβιστές και ομάδες. Ήταν πολύ σημαντικό που μια τέτοια ευρεία συμμαχία, που όμως βασιζόταν ταυτόχρονα καθαρά στην αριστερά και στις συντεχνίες, κάλεσε σε να στηθούν φυσικά οδοφράγματα για το σταμάτημα της ναζιστικής πορείας. Την ίδια στιγμή, τα αστικά κόμματα οργάνωσαν μια συμβολική διαμαρτυρία μακριά από τη διαδήλωση των Ναζί, όπου επίσης πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι από τη Δρέσδη.

–          Το ΕΛΑΜ λέει ότι η αντιδιαδήλωση ήταν υπέρ του βομβαρδισμού της Δρέσδης. Ποια ήταν τα συνθήματα της αντιδιαδήλωσης;

Το κύριο σύνθημα ήταν «Δρέσδη – χωρίς  Ναζί»[2]  και πολλές ομάδες επίσης τοποθετήθηκαν καθαρά ενάντια στο θέμα της παραποίησης της ιστορίας. Υπήρχαν πολλές διαφορετικές αριστερές και αντιφασιστικές ομάδες και οργανώσεις. Υπάρχει μια μικρή τάση ανάμεσα στους Γερμανούς αντιφασίστες που θα έλεγαν ανοιχτά ότι ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ήταν δικαιολογημένος, βλέποντάς τον ως αναγκαίο μέρος του πολέμου ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Αυτό είναι λάθος.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν πόλεμος ενάντια στο φασισμό από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ήταν ένας πόλεμος μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ήταν επίσης ξεκάθαρα αχρείαστος για την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας, αλλά είχε το νόημα μιας επίδειξης δύναμης που απευθυνόταν στη Σοβιετική Ένωση και στη γερμανική εργατική τάξη.

Αλλά τα συνθήματα της διαδήλωσης δεν αφορούσαν μόνο την ιστορική πλευρά. Η SAV συνδυάζει στα συνθήματά της τον αγώνα ενάντια στο φασισμό με την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Ένα από τα συνθήματά μας ήταν «να πάμε στη ρίζα του προβλήματος, ενάντια στο ρατσισμό, την ανεργία και τον καπιταλισμό».

–          Στα ΜΜΕ αυτό που έγινε παρουσιάζεται ως νίκη της αστυνομίας. Ποια ήταν η στάση της αστυνομίας και της κυβέρνησης προς αυτή την εκδήλωση;

Δεν πρόκειται για νίκη της αστυνομίας. Ο στόχος της ήταν να προστατέψει τη διαδήλωση των Ναζί και να εγγυηθεί ότι θα κάνουν πορεία. Αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό λόγω του μεγάλου αριθμού των αντιφασιστών. Η στάση της αστυνομίας ήταν ίδια όπως σε κάθε αντιφασιστική διαδήλωση – επιθετική. Αλλά όχι τόσο επιθετική όσο περιμέναμε. Δεν επιτέθηκαν στα οδοφράγματά μας. Ίσως επειδή δεν είχαν αρκετές δυνάμεις που να μπορούν να σπάσουν οδοφράγματα των 3.000 αντιδιαδηλωτών.

Τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι βάρβαρες και επιθετικές ομάδες ανθρώπων θα έφταναν στη Δρέσδη με στόχο να καταστρέψουν ολόκληρη την πόλη. Επίσης τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, απαγόρευσαν την ιστοσελίδα των οργανωτών της “Dresden Nazifrei”  και κατασχέθηκε υλικό σχετικό με την εκστρατεία. Αλλά αυτό δεν δούλεψε με την τοπική κοινωνία που όχι μόνο έβλεπε θετικά τους αντιφασίστες, αλλά πολλοί συμμετείχαν και στη διαδήλωση.

–          Η Γερμανία έχει μεγάλη παράδοση στους νεο-Ναζί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα έλεγες ότι γίνονται δυνατότεροι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;

Δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει προβλήματα με την αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων. Εξαιτίας της κρίσης η άρχουσα τάξη σε κάθε χώρα προσπαθεί να διαιρέσει την εργατική τάξη χρησιμοποιώντας ρατσιστικά επιχειρήματα. Αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη ακροδεξιών κομμάτων παντού. Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός βασίζονται στον καπιταλισμό.

Το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχει το Αριστερό Κόμμα, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν στασιμότητα ή/και μείωση στα εκλογικά τους αποτέλεσμα τα ακροδεξιά κόμματα τα τελευταία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι μια αριστερή εναλλακτική είναι αναγκαία για να εμποδίσει τους φασίστες από το να εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση.

-Και ποιος είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείτε για να τους αντιμετωπίσετε;

 Μόνο ένα δυνατό, αριστερό και σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να αποτελέσει πραγματική εναλλακτική απέναντι στην προπαγάνδα των ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε– να φέρουμε μαζί αριστερούς ακτιβιστές, συνδικαλιστές και νεολαίους  για την απάλειψη του καπιταλισμού, της φτώχειας, του ρατσισμού και του φασισμού.


[1] Τοπικές κινήσεις της Δρέσδης

[2] Dresden- free of Nazis

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Εθνικισμός, Εκστρατείες, κινήματα.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει λαϊκισμό και δημαγωγία Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού-ανοιχτή εκδήλωση 20/3/2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk
 • Απεργία 5 εκατομμυρίων για την μέρα της γυναίκας στην Ισπανία! Μαρτίου 13, 2018
  Η 8η Μάρτη φέτος, όπως και πέρσι, κινητοποίησε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην ανισότητα, το σεξισμό και τη βία που δέχονται. Σε μια σειρά χώρες καλέστηκαν πορείες, απεργίες ή στάσεις εργασίας που έδωσαν σε αυτή τη μέρα, που έχει καταντήσει να γιορτάζεται εθιμοτυπικά, έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Στ […]
  puk
 • International Working* Women’s Day 2018 – the Oppression, the rights, the representation, the emancipation. Μαρτίου 8, 2018
  Public discussion, at Meλtemι – centre for the movements the struggles and the arts, Thursday 15/3, at 19.30. *historically this is the true origin of International Women’s Day. The capitalist institutions removed “working” from the title in an attempt to eliminate the context of class struggle and suggest that all women are basically the same. […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,572 hits

visitors around the world

Φεβρουαρίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Αρέσει σε %d bloggers: