ΠΕΤΡ-ΕΛΕΟΣ πια! Όχι άλλη καταστροφή στο περιβάλλον!

Ιουνίου 7, 2010 at 9:38 μμ Σχολιάστε

Ενάμιση μήνα μετά την έκρηξη της θαλάσσιας εξέδρας (20 Απριλίου 2010) της πολυεθνικής εταιρείας BP στον Κόλπο του Μεξικού και η διαρροή από την πετρελαιοπηγή που έχει μολύνει ακτές μήκους 23 μιλιών στην Φλόριντα και υδροβιότοπους κοντά στο Δέλτα του Μισισίπι, μόλις στις 5/6 μπήκε κάτω από σχετικό έλεγχο. 

Η πολυεθνική κατάφερε πριν λίγες μέρες να τοποθετήσει μια σιδερένια κατασκευή όχι μόνο για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου αλλά για να ελέγχει την ροή του πετρελαίου. Ήδη η πετρελαϊκή συλλέγει το πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια ενώ η διαρροή συνεχίζεται. Η BP την δεδομένη στιγμή ελέγχει το 90% της διαρροής το οποίο και συλλέγει. Τα έργα για να σταματήσει η διαρροή θα συνεχίζονται μέχρι και τον Αύγουστο. 

Γιατί υπήρχε τέτοια καθυστέρηση; 

Η διαρροή κοστίζει στην BP πολύ ακριβά. Ήδη η εταιρία δέχτηκε να εξαργυρώσει μερίσματα στους μετόχους της, οι οποίοι αποσύρουν τα κεφάλαια τους που ανέρχονται μέχρι τώρα σε 80 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή που η αμερικανικές αρχές έχουν επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο 67 εκατομμυρίων δολαρίων, εκκρεμούν πάρα πολλές μηνύσεις από τους κατοίκους και το κόστος απορρύπανσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όλα αυτά ενώ κάθε μέρα η BP χάνει τόνους πετρελαίων. 

Ακούγεται λοιπόν ότι η BP προσπαθούσε να βρεί τρόπο για να σταματήσει την διαρροή αλλά την ίδια στιγμή να συνεχίζει την εξόριξη και εκμετάλευση πετρελαίου. 

Όσο λοιπόν αυτοί περίμεναν η ζημιά στις παραλίες και στην θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα θα είναι μόνιμες. Ήδη σε περιοχές σε 3 πολιτείες το ψάρεμα απαγορεύθηκε. Αυτό θα έχει καταστρεφτικές συνέπειες για την οικονομία των πολιτειών αυτών και την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανών. Μέχρι και η Κούβα έλαβε προειδοποιητικό μήνυμα. Τι είναι όμως όλα αυτά μπροστά στα κέρδη της BP; 

Το σύστημα αυτό σκοτώνει εμάς και το περιβάλλον μας! Πρέπει να το σταματήσουμε! 

ακολουθεί άρθρο απο το wall 16 

Στις 20 Απριλίου μια έκρηξη σε εγκατάσταση γεωτρύπανου σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στις ακτές της Λουϊζιάνα στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε την καταστροφή της εξέδρας γνωστής Πολυεθνικής εταιρείας, BP, με αποτέλεσμα να προκληθεί πετρελαιοκηλίδα έκτασης μεγαλύτερης των 10 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περισσότερα από 10-12 εκατομμύρια λίτρα είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και προκάλεσαν ήδη μέσα σε αυτές τις μέρες ανυπολόγιστες οικολογικές επιπτώσεις. Οι αρχές έκλεισαν τον ποταμό Μισισιπή για λόγους ασφαλείας, μιας και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Νότιας Αμερικής, ήδη έχει απαγορευθεί το ψάρεμα και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο. 

Το πετρέλαιο κι αν το τρίψεις, το σαπούνι σου χαλάς… 

Πρώτος τρόπος να μειωθεί η έκταση της πετρελαιοκηλίδας ήταν η καύση, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βλαβερό για την ατμόσφαιρα και χρονοβόρο, ακολούθως προσπάθησαν να ρίξουν διαλυτικά κάτι το οποίο είναι ανώφελο για πετρελαιοκηλίδα τόσης έκτασης. Η εταιρεία κατασκευάζει και θα τοποθετήσει σύντομα ένα μεταλλικό χωνί που θα μειώσει την διαρροή κατά 80%, και προσφέρθηκε (!) να πληρώσει όλα τα έξοδα καθαρισμού. 

Αντλήθηκαν περίπου 4 εκατομμύρια λίτρα νερού με πετρέλαιο και χρησιμοποιήθηκε πλωτό φράγμα μήκους 84 χιλιομέτρων αλλά και πάλι η πετρελαιοκηλίδα μεγαλώνει και… “ταξιδεύει”! Ήδη στην περιοχή της Φλόριντα οι ειδικοί καθαρίζουν τα ζώα που επηρεάστηκαν από το πετρέλαιο ενώ στις ακτές ξεβράζονται πολλά νεκρά ζώα, χελώνες, πελεκάνους, καβούρια και οστρακοειδή. Η καταστροφή θα είναι όμως μόνιμη. 

  

Δεν ήταν η πρώτη φορά… 

Η Καλιφόρνια απαγορεύει τις περαιτέρω εξορύξεις πετρελαίου καθώς το 1969 στο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια υπήρξε μια διαρροή σε πλατφόρμα άλλης πολυεθνικής εταιρείας που έφτασε μέχρι τις ακτές της πόλης και κατέστρεψε πολλούς υδροβιότοπους! 

Η χειρότερη όμως περιβαλλοντολογική καταστροφή θεωρείται το ατύχημα του πετρελαιοφόρου Exxon Valdez τον Μάρτιο του 1989, το οποίο κτύπησε σε ύφαλο στην Αλάσκα και προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μεγαλύτερη των 30 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων! 

Το ατύχημα αυτό κόστισε στο περιβάλλον ενώ ακόμα παρατηρούνται επιπτώσεις μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 100 χιλιάδες ζώα πέθαναν, ενώ ερευνητές λένε μέχρι και σήμερα ότι θα χρειαστούν ακόμα 10 χρόνια περίπου από τώρα για να αποκατασταθεί η θαλάσσια ζωή. 

   

  

Τα κέρδη τους και η ζωή μας, δεν μπορούν να συνυπάρξουν! 

Η ανεξέλεγκτη αύξηση των θαλάσσιων πλατφόρμων για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα ακόμη και σε περίπτωση ενός μικροπροβλήματος.   

Όμως εταιρίες και κυβερνήσεις θυσιάζουν τα πάντα για τα κέρδη τους! Το πετρέλαιο είναι σήμερα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, όποιος ελέγχει την εξόρυξη του είναι σαν να ελέγχει την οικονομία όλου του πλανήτη. Παρόλες λοιπόν τις καταστροφές που προκαλεί, τόσο η εξόρυξη του όσο και η χρήση του, καμία κυβέρνηση δεν παίρνει σοβαρά μέτρα που να περιορίσουν την χρήση του, καμία δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο!   

Έτσι μετά το φιάσκο της Κοπεγχάγης, μόλις το 10% του ηλεκτρισμού της Αμερικής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού η BP, η οποία το 1991 καταγράφηκε σαν την πρώτη εταιρία που μολύνει περισσότερο το περιβάλλον της Αμερικής και είναι παράλληλα ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες πολιτικών εκστρατειών!   

Για άλλη μια φορά η υγεία και το περιβάλλον υποσκάπτονται από το κέρδος! Ως πότε θα τους αφήνουμε;   

Φώτης Φωτίου   

Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΒΝΕ   

Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές:   

Τα κέρδη της BP μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν 3.6 δις αγγλικές λίρες.   

Το κόστος για τους κατοίκους και ψαράδες της Λουιζιάνα, που είναι η μεγαλύτερη ψαροπαραγωγική περιοχή της Αμερικής θα είναι 1.8 δις δολάρια.   

Η BP έχει συμφωνήσει για να καθαρίσουν μόνο την περιοχή το οποίο θα τους κοστίσει μόνο 1 δις δολάρια.   

11 άνθρωποι αγνοούνται από το ατύχημα και θεωρούνται νεκροί   

Η BP είναι η 4η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο.   

Το 1991 ήταν η εταιρία που μόλυνε περισσότερο στην ΗΠΑ   

Το 1997-1998 ήταν υπεύθυνη για 104 διαρροές πετρελαίου   

Το 2006 μια διαρροή στους σωλήνες της BP στην Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας διέρευσαν 270.000 γαλόνια αργού πετρελαίου στην τούνδρα.   

Πριν 5 χρόνια 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 180 τραυματίστηκαν στο διυλιστήριο της BP στο Τέξας.   

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Οικολογία.

Παλαιστινιακό φεστιβάλ κινηματογράφου-1-6/6 Cine Studio,Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Κάποιοι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι! Πάρτε το απόφαση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Ιουνίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Αρέσει σε %d bloggers: