Πρωτοβουλία αριστερών ευρωβουλευτών για μια πανευρωπαϊκή «Εβδομάδα Διαμαρτυρίας & Αλληλεγγύης» στις 21 – 26 Ιουνίου

Ιουνίου 30, 2010 at 9:10 πμ Σχολιάστε

Αγαπητοί φίλοι,

 Σας γράφουμε ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη,  μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι σαφές ότι το πακέτο οικονομικής στήριξης που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (8 – 9 Μάη) θα εντείνει τους ρυθμούς της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το στάδιο, οι  Έλληνες εργαζόμενοι κυρίως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επιθέσεων. Αντιμετωπίζουν τη μείωση κατά 10% των μισθών τους καθώς και των δημοσίων δαπανών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση του ΦΠΑ και το πάγωμα των συντάξεων. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, επίσης αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιθέσεις κατά του βιοτικού τους επιπέδου. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στους εργαζομένους των λεγόμενων «περιφερειακών» ευρωπαϊκών οικονομιών – οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα δουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να διαβρώνονται ακόμη περισσότερο, τους μισθούς τους να συμπιέζονται προς τα κάτω, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, καθώς και συνέχιση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας. 

Οι επιθέσεις αυτές είναι ενταγμένες στην ευρύτερη στρατηγική του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, όπως περιγράφεται στο κείμενο στρατηγικής «ΕΕ 2020», το οποίο παραπέμπει στην ανάγκη να αυξηθούν  τα όρια συνταξιοδότησης μαζί με τον αριθμό των ωρών εργασίας των ευρωπαίων εργαζομένων και την αυστηρή επιστροφή στο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο θα ισοδυναμεί με την περικοπή των δημοσίων δαπανών σε πολλές χώρες.

Αυτές οι επιθέσεις συνδυάζονται με μια δηλητηριώδη προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων πάνω σε εθνική βάση. Τα ΜΜΕ στην Γερμανία και αλλού, πρωτοστατούν στην δημιουργία εθνικιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Λένε συνειδητά ψέματα για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και πρέπει να πληρώσουν. Η Αριστερά έχει καθήκον να αντιπαλέψει αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας με στοιχεία και αριθμούς. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον μύθο των «τεμπέληδων Ελλήνων που βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη», ο μ.ο. ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 61,4 έτη – υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μ.ο.!

Τις περασμένες βδομάδες οι Έλληνες εργαζόμενοι έδειξαν ηρωϊκή θέληση να παλέψουν ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται. Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί εργαζόμενοι έχουν δείξει την ίδια θέληση για αγώνα.

Πιστεύουμε πως υπάρχει η ανάγκη της διοργάνωσης κοινών κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του κινήματος.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας «Βδομάδας Αλληλεγγύης και Διαμαρτυρίας» στις 21 – 26 Ιουνίου. Επιδιώκουμε να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να διακηρύξει η Αριστερά και οι κοινωνικές οργανώσεις πως απορρίπτουν τις πολιτικές που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την κρίση, ότι απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην δικτατορία των αγορών και να περάσει το τραπεζικό σύστημα στον έλεγχο του δημοσίου. Τέλος να διακηρύξουν πως οι εργαζόμενοι της Ευρώπης είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι απέναντι στην επίθεση που δέχονται.

Καλούμε την οργάνωση σας να συζητήσει την πιθανότητα συμμετοχής στην πρωτοβουλία μας και την διοργάνωση δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις ημερομηνίες. Τα σημεία – κλειδιά για μας είναι από την μια η έκφραση αλληλεγγύης στους Έλληνες εργαζόμενους και από την άλλη η απάντηση στις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στην κάθε χώρα στην οποία θα διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Κατανοούμε φυσικά πως οι ακριβείς λεπτομέρειες και τα συνθήματα που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να επεξεργαστούν σε κάθε χώρα χωριστά, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, προτείνουμε τα παρακάτω αιτήματα ως βάση για τις συζητήσεις που θα γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:

– Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση – να πληρώσουν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο! 

– Αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους, ενότητα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη!

– Όχι στις περικοπές, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών!

– Τέλος στην δικτατορία των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ!

– Όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες – εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Πιστεύουμε πως η διοργάνωση επιτυχημένων πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας την περίοδο 21 – 26 Ιουνίου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και θα στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Θα βοηθούσε τους αγώνες των εργαζομένων σε κάθε χώρα της Ευρώπης και ήταν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του χτισίματος ενός πανευρωπαϊκού κινήματος αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Είναι φανερό πως οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Θέλουμε να χτίσουμε μια πλατιά συμμαχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να διοργανώσουμε επιτυχημένες εκδηλώσεις σε κάθε χώρα. Θα σας ήμασταν υπόχρεοι αν απαντούσατε στην πρόσκληση μας το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε να βλέπετε θετικά τις παραπάνω προτάσεις και η οργάνωση σας να αποφασίσει την συμμετοχή στην διοργάνωση πανευρωπαϊκών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στα τέλη Ιουνίου. Παρακαλούμε να διαδώσετε την πρόσκληση μας και σε άλλες οργανώσεις  και να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας. Θα χαιρόμασταν να συναντηθούμε από κοντά για να συζητήσουμε περαιτέρω το ζήτημα.

Η παρακάτω λίστα υπογραφών είναι ανοιχτή. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα στηρίξουν την πρωτοβουλία μας πολλοί ακόμη ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

– Τζο Χίγγινς (Σοσιαλιστικό Κόμμα – Ιρλανδία) joe.higgins@europarl.europa.eu

– Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ – Ελλάδα) nikolaos.chountis@europarl.europa.eu

– Σορέν Μπο Σοντεργκααρντ (Λαϊκή Συμμαχία Ενάντια στην ΕΕ –  Δανία) sorenbo.sondergaard@europarl.europa.eu

– Εύα – Μπρι Σβένσον (Αριστερό Κόμμα – Σουηδία) eva-britt.svensson@europarl.europa.eu

– Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ – Κύπρος) kyriacos.triantaphyllides@europarl.europa.eu

– Μαρίσα Ματίας (Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία) marisa.matias@europarl.europa.eu

– Μιγκέλ Πόρτας (Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία) miguel.portas@europarl.europa.eu

– Ρουί Ταβάρες (Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία) rui.tavares@europarl.europa.eu

– Ζαν Λουκ Μελανσόν (Μέτωπο της Αριστεράς – Γαλλία) jean-luc.melenchon@europarl.europa.eu

Advertisements

Entry filed under: Ανακοινώσεις Τύπου, Διεθνή Νέα, Εκστρατείες, Εκδηλώσεις, εργασιακά, κινήματα.

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ! 24/6/2010, 6-12 το βράδυ, στο Πάρκο της Πλατείας Ελευθερίας Χαιρετισμός Νεολαίας Ενάντα στον Εθνικισμό στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στις 24/6/2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Ιουνίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Αρέσει σε %d bloggers: