Βόρεια Κύπρος: Μαζική γενική απεργία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις

Ιουλίου 4, 2010 at 10:44 πμ Σχολιάστε

10/12/2009

Τους δύο τελευταίους μήνες η Βόρεια Κύπρος σείεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Δύο γενικές απεργίες με ουσιαστικά 100% συμμετοχή η καθεμία κυρίως στους δασκάλους και τους καθηγητές, δύο μαζικές πορείες και πολλές άλλες μικρότερες ήταν η απάντηση στα νέα νεοφιλελεύθερα μέτρα της τουρκοκυπριακής (τ/κ) κυβέρνησης.

Το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων στον Βορρά δέχεται επίθεση εδώ και χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) που προέρχεται απ την αριστερά (πρώην φιλοσοβιετικό κόμμα) και δηλώνει προοδευτικό, δεν κατάφερε να περάσει μια σειρά από μέτρα καθώς κάθε φορά που τα εξάγγελλε αντιμετώπιζε μαζικές γενικές απεργίες και πορείες.

Τα μέτρα αυτά ανάλαβε να περάσει η τωρινή κυβέρνηση του UBP, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, (εθνικιστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα του Ντενκτάς). Πέρα από άλλα εθνικιστικά μέτρα που επέβαλε για την παιδεία το καλοκαίρι, όπως η αλλαγή των βιβλίων και η επιβολή διδασκαλίας του κορανιού στο σχολείο, τώρα επιτίθεται στους μισθούς και τα ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στις 28 Οκτώβρη κατατέθηκε ο «νόμος που αφορά τους μισθούς και τα επιπλέον επιδόματα» (Αct of Salary, Wages and extra allowances), ένας νόμος που είχε προωθηθεί αρχικά από το CTP, πριν από 9 μήνες, αλλά δεν κατάφερε να περάσει λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων του δημοσίου.

Ο νόμος για τους μισθούς και τα επιδόματα

Ο νόμος αυτός προβλέπει την μείωση κατά 350 € του πρώτου μισθού πρόσληψης που σαν αποτέλεσμα θα έχει οι πρωτοδιόριστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο να ζουν με μισθούς πείνας μειωμένους κατά το 1/3 περίπου.

Η επίθεση επεκτείνεται και στους ήδη εργαζόμενους οι οποίοι χάνουν οποιαδήποτε επιδόματα έπαιρναν μέχρι τώρα, όπως επίδομα πτυχίου, επίδομα διακοπών, βαρέων και ανθυγιεινών, κτλ.

Ο νέος νόμος επίσης αλλάζει τον τρόπο που θα γίνονται οι προαγωγές. Αφαιρεί τον παράγοντα της παλαιότητας και της προσφοράς στον φορέα και εισάγει ένα νέο διάτρητο σύστημα αξιολόγησης, όπου θα περνούν τα ρουσφετολογικά και άλλα παρόμοια κριτήρια.

Τέλος ο νέος νόμος επιτίθεται στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο τα συνδικάτα δεν θα έχουν πλέον λόγο στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις!

Οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι απαντούν μαζικά

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των τουρκοκυπρίων, ειδικά αυτές του δημοσίου τομέα είναι από τις πιο μαζικές και πιο μαχητικές. Για τον συγκεκριμένο νόμο έδωσαν τεράστιες μάχες τον προηγούμενο χρόνο και τις κέρδισαν. Με την αλλαγή της κυβέρνησης ακόμη κι αυτές που ελέγχονται από το CTP συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μια και είναι τώρα το CTP είναι στην αντιπολίτευση.

Στις 28 Οκτωβρίου, μέρα όπου κατατέθηκε το νομοσχέδιο, τα συνδικάτα του δημοσίου κάλεσαν σε γενική απεργία και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας και μετά την τ/κ βουλή. Η συμμετοχή στην απεργία σε μερικούς κλάδους όπως τους εκπαιδευτικούς έφτασε κοντά στο 100%!

Μετά από λίγες μέρες το UBP ανακοίνωσε ότι η ψήφιση του νόμου θα γινόταν στις 23 του Νοέμβρη.

Η αντίδραση των συνδικάτων ήταν άμεση. Αυτή τη φορά 28 συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία και πορεία προς την βουλή. Η απεργία είχε και πάλι την ίδια τεράστια συμμετοχή. Στην πορεία 5.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν για παραπάνω από 10 ώρες! Στην αρχή έξω από την βουλή όπου δέχτηκαν πρωτοφανή επίθεση από την αστυνομία και τα ΜΑΤ, κι έπειτα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας όπου και κρατούνταν 16 συνδικαλιστές και απεργοί μέχρι αργά το βράδυ.

Αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ περίμεναν τους διαδηλωτές έξω από τη βουλή και χωρίς να περιμένουν να τους δοθεί αφορμή άρχισαν να πετούν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και να συλλαμβάνουν κόσμο. Συνολικά έγιναν 16 συλλήψεις συνδικαλιστών και απεργών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ψήφιση του νόμου το βράδυ της ίδιας μέρας.

Νόμος της «Μετανάστευσης»

Τα συνδικάτα ονομάζουν το νέο νόμο «νόμο της μετανάστευσης». Θεωρούν ότι αποτελεί μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στην νέα γενιά τ/κ. Αν εφαρμοστεί, το βιοτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων θα πέσει δραματικά και το δημόσιο θα γίνει αρένα ρουσφετιών και κομματικών προσλήψεων. Έτσι οι τ/κ νέοι θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά και μια καλύτερη ζωή.

Μάθημα για την αριστερά

Ο νόμος αυτός ήταν από τους βασικούς παράγοντες που έσπρωξε το CTP, τον προηγούμενο Απρίλιο, να κηρύξει πρόωρες εκλογές και τελικά να τις χάσει.

Τώρα το UBP πέρασε το νόμο και δείχνει καθαρά στον κόσμο ότι η αλλαγή της κυβέρνησης τελικά δεν έφερε καλύτερες συνθήκες. Το 2010 θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στον Βορρά. Θα πάρει το UBP την πλειοψηφία;

Οι εργαζόμενοι στις τελευταίες εκλογές ανάδειξαν το UBP και τιμώρησαν το CTP για την οικονομική πολιτική που προσπαθούσε να περάσει. Τελικά την ίδια και χειρότερη πολιτική περνά και το UBP. Αποδεικνύεται ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, υπηρετούν και τα δύο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το καθήκον που προκύπτει επομένως είναι το χτίσιμο μιας νέας αριστεράς. Μιας αριστεράς που θα δώσει με αποφασιστικότητα; τους αμυντικούς αγώνες που χρειάζεται. Αλλά και η οποία στη συνέχεια να προχωρήσει σε επιθετικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την εξουσία και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Οι αριστερές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση στους τ/κ, μέσα στην κοινωνία και μέσα στα συνδικάτα, χρειάζεται όμως να βγουν τα οργανωτικά συμπεράσματα, για την ανάγκη να χτιστεί μια νέα αριστερά. Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές όπου το 2.4% των ψηφοφόρων στήριζε το νέο αριστερό σχηματισμό BKP-Yasmin. Το 20% της αποχής, ακόμα, ήταν από τα ψηλότερα που έχουμε δει ποτέ στο Βορρά και επίσης δείχνει στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας αριστερής διεξόδου από όλο και περισσότερους εργαζόμενους.

Αθηνά Καρυάτη, Λευκωσία

Advertisements

Entry filed under: εργασιακά, κινήματα.

Χαιρετισμός Νεολαίας Ενάντα στον Εθνικισμό στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στις 24/6/2010 Δευτέρα 5.7.2010: Γενική απεργία στη Βόρεια Κύπρο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Ekim 1917’nin Mirası: Rus Devrimi Νοέμβριος 22, 2017
  Rus Devriminin yüzüncü yılı nedeniyle Izquierda Revolucionaria (CWI, İspanya) John Reed’in klasik kitabı Dünyayı Sarsan On Gün’ü İspanyolca’ya çevirdi. Kitabın önsüzünde Peter Taaffee (Socialism Today yazarı ve Socialist Party Genel Sekreteri), Reed’in aktarımlarının büyüklüğünü, devrimin önemini ve bugün için geçerliliğini açıklıyor. John Reed’in büyük kita […]
  puk
 • Μινεάπολη-ΗΠΑ: Ιστορικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές για την σ. Τζίντζερ Τζέντζεν Νοέμβριος 21, 2017
  Άρθρο των συντρόφων Μπράιαν Κουλούρη και Κάλβιν Πριστ («Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ) Στις 7 του Νοέμβρη η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζένσεν, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» για το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης στην «Περιφέρεια 3»[1] πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το προβάδισμα 6,2 μονάδων στις ψή […]
  puk
 • Τι ήταν τελικά η Χούντα; Νοέμβριος 17, 2017
  Σαν σήμερα δεν ξεχνάμε τον ηρωικό αγώνα των ελληνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο, δεν ξεχνάμε και τι πραγματικά ήταν η Χούντα, τι καθεστώς οραματίζονται οι απόγονοι – ομοϊδεάτες τους, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μέσα στην Κυπριακή Βουλή. του Πάρη Μακρίδη το άρθρο γράφτηκε στις 14/11/2012 Η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που πέρασε, […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,380 hits

visitors around the world

Ιουλίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: