Βόρεια Κύπρος: 14 Αυγούστου 2010 η τουρκοκυπριακή νεολαία κάνει «αντιμιλιταριστική επιχείρηση για την ειρήνη»

Αύγουστος 19, 2010 at 9:48 πμ Σχολιάστε

Στις 14 Αυγούστου, ημέρα της επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, διοργανώθηκε στη βόρεια Λευκωσία ένα φεστιβάλ ενάντια στην κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και υπέρ της ειρήνης στο νησί.

Το φεστιβάλ συνδιοργάνωναν το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), το πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα, ο σύνδεσμος Φίλοι της Φύσης, η κυπριακή πλατφόρμα Νεολαίας (ΚGP), η νεολαία του ΒΚΡ (Κόμμα Ενωμένη Κύπρος)  και ανένταχτοι νεαροί ακτιβιστές. Η Νεολαία ενάντια στον Εθνικισμό ήταν επίσης εκεί.

Η διοργάνωση ενός αντικατοχικού φεστιβάλ από αριστερές και νεολαιίστικες τουρκοκυπριακές οργανώσεις, δεν είναι βέβαια απλά άλλο ένα πολιτιστικό γεγονός. Δείχνει την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση στις γραμμές των τουρκοκύπριων εργαζομένων και νεολαίων που οδηγεί σημαντικά τμήματα τους να φτάσουν στο συμπέρασμα πως ο μόνος δρόμος για μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση είναι η συνεργασία από τα κάτω αυτών που έχουν πραγματικά συμφέρον να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους και τη νεολαία των δύο λαών.

Την ίδια ώρα, κινήσεις σαν αυτήν δείχνουν το θάρρος των τουρκοκύπριων ακτιβιστών να τα βάζουν ανοιχτά με την «μητέρα πατρίδα», τους στρατοκράτες και τους ισλαμιστές που δήθεν τους «προστατεύουν».

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή Αριστερά, που δεκαετίες τώρα αναζητούν συμμάχους στον ΟΗΕ και στους ξένους ιμπεριαλιστές προκειμένου να βρεθεί λύση για το Κυπριακό είναι καιρός να σταματήσουν το «ψάξιμο». Γιατί οι μόνοι σύμμαχοι που μπορούν να βρουν οι ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι στον αγώνα τους για εξεύρεση λύσης, είναι οι απλοί εργαζόμενοι και νεολαίοι στην Βόρεια Κύπρο και την ίδια την Τουρκία. Όμως τα μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν «καταλαβαίνουν» αυτή την απλή αλήθεια, επειδή έχουν ξεχάσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, την ταξική και πραγματικά διεθνιστική προσέγγιση.

Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό συμμετείχε στο αντικατοχικό φεστιβάλ, σαν άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων και στενότερης συνεργασίας με τους συντρόφους στην Βόρεια Κύπρο που παλεύουν μαζί μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον εθνικισμό και υπέρ της ταξικής συνεργασίας των δύο λαών.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν διάφορα μουσικά σχήματα όπως οι Sol Anaktari και Tουρκοκύπριοι ράπερ με κορύφωση της εκδήλωσης το τουρκικό μουσικό σχήμα Bandista, γνωστό για τους αριστερούς και αντιμιλιταριστικούς στίχους στα τραγούδια του.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ δυναμική καθώς σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης φώναζαν συνθήματα, χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί με τους καλλιτέχνες.

Το συγκρότημα Bandista, αφού τραγούδησε το Ozgurluk (Ελευθερία) ανέβασε στη σκηνή ένα αγόρι και ένα κορίτσι οι οποίοι και μετέφρασαν τους στίχους του τραγουδιού αυτού από τα τούρκικα στα ελληνικά.

Όλοι όσοι ήμασταν εκεί, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, δώσαμε μια πολύ καθαρή απάντηση: η ειρήνη δεν γίνεται με τον στρατό, ούτε με εθνικιστικές ιαχές και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Η ειρήνη θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ, μέσα από την κοινή οργάνωση και δράση ενάντια στους εθνικισμούς και την στρατοκρατία. Για μια λύση για τους εργαζόμενους και την νεολαία και όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους.

Advertisements

Entry filed under: τέχνη, τουρκοκύπριοι, Εθνικισμός, Εκδηλώσεις, Στρατιωτικά, κυπριακό, κινήματα.

Εθνικισμός και Ρατσισμός πήγε χέρι χέρι στις 20 του Ιούλη και κόστισε το αίμα ενός αφρικανού μετανάστη 1η Σεπτέμβρη 2010: ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ *THE ONLY WAY TO THE SOLUTION OF THE NATIONAL QUESTION IS:SOLIDARITY, WORKERS’ STRUGGLE, SOSIALISM * ULUSAL SORUN’UN ÇÖZÜMÜNE GIDEN TEK YOL:DAYANIŞMA!, İŞÇİ MÜCADELESİ!, SOSYALİZM!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Αμβούργο: «κολασμένη» εβδομάδα για τους G20 Ιουλίου 12, 2017
  Η Σύνοδος των G20 (20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη) στο Αμβούργο τελείωσε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 75.000 άνθρωποι, έδωσαν ένα μήνυμα αντίστασης στον καπιταλισμό και τις πολιτικές του πολέμου, της φτωχοποίησης, του ρατσισμού.     Οι κινητοποιήσεις όμως σημαδεύτηκαν από άγρια καταστολή και μ […]
  puk
 • Kıbrıs’ta Altın Madenciliğine Karşı İnisiyatif Ιουλίου 8, 2017
  Basın bülteni: Aktivistler ve örgütler olarak bu inisiyatifi Hellenic Coper Mines (Helen Bakır Madenleri, HCM)’in, Kıbrıs’ta altın madenciliğine başlamayı amaçladığını öğrendiğimiz zaman oluşturduk. Maden çıkarma süreci plana göre Skouriotissa’daki Fukasa madeninde gerçekleşecek. HCM’nin Çevre Bakanlığı’na verdiği ilgili rapora göre, şirket öncelikli olarak […]
  puk
 • 2 χρόνια από το Δημοψήφισμα: η άνοδος και η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιουλίου 6, 2017
  Το παρακάτω άρθρο του συντρόφου Ανδρέα Παγιάτσου γράφτηκε για το αγγλικό θεωρητικό περιοδικό Socialism Today (εδώ μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση). Δημοσιεύουμε την απόδοση του στα ελληνικά. Η 5η Ιούλη του 2015 είναι μια ιστορική ημερομηνία: η μέρα του δημοψηφίσματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας της Τρόϊκα που έδωσε 61,5% στο ΟΧΙ. Δύο χρόνια μετά, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,240 hits

visitors around the world

Αύγουστος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιολ.   Σεπτ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρέσει σε %d bloggers: