29 Σεπτέμβρη: Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα στο κέντρο της Λευκωσίας

Οκτώβριος 4, 2010 at 3:09 μμ 3 Σχόλια

8 ελληνοκυπριακές συντεχνίες, η ΔΕΟΚ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και ΣΑΚ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, και κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί, από το κτίριο της ΣΕΚ, προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Βουλή.

Πάνω από 1000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πορεία, η οποία αποτέλεσε έκπληξη και στους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς ενημερώθηκαν μόλις την προηγούμενη μέρα και καθώς οι συγκεκριμένες συντεχνίες δεν έχουν καλέσει σε πορεία εδώ και πολλά χρόνια!

Παρόλο που για παγκύπρια πορεία ο αριθμός των εργαζόμενων ήταν πολύ μικρός, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στην διαδήλωση παρόλο που το έμαθαν μόνο μια μέρα πριν και παρόλο που δεν ήξεραν αν τελικά θα θεωρούταν στάση εργασίας, κι άρα αν θα πληρώνονταν τις ώρες αυτές της εργασίας ή όχι.

Οι δεξιές συντεχνίες βγήκαν από τα αριστερά στην κυβέρνηση!

Το να κατεβαίνουν σε πορεία και διαμαρτυρία εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα συντεχνιών που δηλώνουν κατά κύριο λόγο «δεξιές» φαίνεται εκ πρώτης όψεως πολύ παράδοξο.

Εξηγείται από το γεγονός πως έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς η οποία έχει αναλάβει να διαχειρίζεται το σύστημα και μάλιστα στην μεγαλύτερη κρίση του. Σαν αποτέλεσμα  είχαμε τις δεξιές συντεχνίες, ή συντεχνίες με δεξιές ηγεσίες να κατεβάζουν τους εργαζόμενους στους δρόμους με αιτήματα ενάντια στην λιτότητα στην Ευρώπη και στην Κύπρο, ενάντια στην μείωση των μισθών και των συντάξεων, την ανεργία και την ανασφάλεια, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Στην ομιλία του o γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλάυκος Χατζηπέτρου, παρόλο που «αναγνώρισε» τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να μην εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που έρχονται από την ΕΕ και τον ισοζυγισμένο χαρακτήρα του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, την ίδια στιγμή κάλεσε την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις πιέσεις και τελικά περάσει αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης, αναφορικά με την φοροδιαφυγή, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα αυτών που φοροδιαφεύγουν στους εργαζόμενους!

Τέλος πολύ έντονη ήταν η κριτική του απέναντι στους βουλευτές οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν συμπεριλαμβάνονται στα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, και άρα όταν οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μείωση μισθών 4% για να μπει η Κύπρος στην ευρωζώνη, οι βουλευτές όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι μισθοί τους αλλά αυξήθηκαν!

Έλειπαν οι αριστερές συντεχνίες

Στις εφημερίδες η πορεία αναφέρεται ως πανσυνδικαλιστική. Όμως η συντεχνία που ελέγχεται από το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ αλλά και το ΑΚΕΛ σαν κόμμα δεν συμμετείχαν στην πορεία.

Η στάση τους αυτή ήταν απαράδεκτη ειδικά από τη στιγμή που συνοδεύονταν από αστείες δικαιολογίες ότι έκαναν πορεία ήδη ενάντια στην παγκόσμια επίθεση, στις 7/9 ή ότι δεν συμμετέχουν στην συνομοσπονδία ευρωπαϊκών συνδικάκτων, ETUC, κι άρα δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα μέτρα λιτότητας όμως που θα έρθουν δεν θα ξεχωρίσουν ποιος εργαζόμενος είναι με τις συντεχνίες που κατέβηκαν στην πορεία ή όχι. Σε ένα κάλεσμα πανευρωπαϊκού συντονισμού, που μάλιστα το καλεί και η ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο (GUE)στο οποίο συμμετέχει το ΑΚΕΛ, θα έπρεπε να είναι εκεί.

Αν δεν ήταν το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση;

Από το 2008 το ΑΚΕΛ είναι στην  κυβέρνηση και συνεπώς η αντιπολίτευση έρχεται από το ΔΗΣΥ, το παραδοσιακά δεξιό κόμμα.

Αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί καμία αυταπάτη ότι αν το ΔΗΣΥ ήταν στην κυβέρνηση τότε θα εφάρμοζε λιγότερα ή και καθόλου μέτρα. Αντίθετα αν διαβάσουμε το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε ο Κασουλίδης και το πρόγραμμα που κατάθεσε και παρουσίασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου τότε μπορούμε πολύ καθαρά να δούμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αυτό εξάλλου μαρτυρά και η πορεία όλων των άλλων κυβερνήσεων της δεξιάς στην Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα του το ΔΗΣΥ  αναφέρει ότι θα εφάρμοζε ένα «πολύ μικρότερο και ευέλικτο κράτος». Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν  σοβαρές κρατικές περικοπές, σε τμήματα και υπηρεσίες, καθώς και σε προσωπικό! Η έννοια του ευέλικτου από την άλλη είναι αδύνατο να μην σημαίνει απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς ευέλικτος ένας εργαζόμενος σημαίνει χωρίς σταθερό ωράριο, μισθό και ωφελήματα, με σύμβαση συγκεκριμένου χρόνου, κτλ, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σε ένα όλο και αυξανόμενο κομμάτι της Ευρώπης.

Μιλούν επίσης για αποκρατικοποιήσεις, που δεν είναι τίποτα άλλο από ιδιωτικοποιήσεις, πράγμα που σημαίνει αντικατάσταση των υπηρεσιών που παρέχει το κοινωνικό κράτος από αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες και με ένα εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και με επισφαλές μέλλον.

Μιλούν για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και αυξήσεις στις φορολογίες αλλά όχι στην φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου – προτάσεις τις οποίες και καταψήφισαν πριν από λίγο καιρό στην βουλή.

Το ότι δεν έχουμε κυβέρνηση λοιπόν ΔΗΣΥ είναι θετικό , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε και ικανοποιημένοι με την πολιτική που εφαρμόζει το ΑΚΕΛ. Χαρακτηριστικό ότι την μέρα που έγιναν οι ανακοινώσεις των συντεχνιών για την πορεία, υπήρχε και η παρουσίαση των νέων φόρων που ανακοίνωσε το υπουργείο, οι οποίοι μπαίνουν σε διάλογο για να αποφασιστούν για το 2012. Αυτό σημαίνει ότι η μετακύλιση της κρίσης στους εργαζόμενους δεν θα σταματήσει, θα γίνει με άλλους τρόπους από ότι σε άλλες χώρες (δεν υπάρχει συζήτηση, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, για περικοπή μισθών ή άλλων ωφελημάτων)  αλλά θα γίνει.

Το ΑΚΕΛ και η κυβέρνησή του οφείλει να κάνει πράξη αυτό που φώναζε στα συνθήματα του στις 7/9: «να πληρώσει για την κρίση η πλουτοκρατία»!

Την ίδια στιγμή αναμένουμε από τις συντεχνίες που κατέβηκαν στην πορεία να επιδείξουν παρόμοιο ζήλο και αγωνιστικότητα και στο μέλλον, να γίνει όπως ανέφεραν η 29 Σεπτέμβρη μόνο η αρχή, και να βρεθούν στους δρόμους ξανά αν η βουλή δοκιμάσει να περάσει τελικά την αύξηση του φόρου κατά 5%, και ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Advertisements

Entry filed under: εργασιακά, κινήματα.

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ * 29 Eylül: Avrupa çapında Tasarruf Tedbirlerine ve Uygulamalara karşı Kıta işçilerinin Eylem Birliği günü! Ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας- Όταν ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι

3 Σχόλια Add your own

 • 1. σπαρτακος  |  Οκτώβριος 4, 2010 στο 6:12 μμ

  τραγικη ειρωνια οι βουλευτες των δεξιων δεν ειναι αυτοι που τα πιανουν χοντρα και μετα κανουν τουςυπερμαχους του λαου?πραξικοπημα τωρα.θανατος σε ολους τους συντεχνιακους και πολιτικους.προχτες πηγα στην σεκ για δουλεια τζε πεξαν πελλο.στα αναθεμα τζε τζινοι τζε τα παιδκια τους

 • 2. Αντιπολιτευόμενος  |  Οκτώβριος 9, 2010 στο 1:07 πμ

  Το να διαδηλώνει ειδικά η ΠΑΣΥΔΥ υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας είναι το αποκορύφωμα της υποκριστίας. Λόγω των μισθολογικών πλεονεκτημάτων που απέκτησαν εν μέρει εκβιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο, το κράτος αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη η υπόλοιπη κοινωνία η οποία επίπρόσθετα ακριβοπληρώνει τη λειτουργία του κράτους. Ευθύνη για ανάλογες συνθήκες στη λειτουργία των ημικρατικτικών οργανισμών φέρουν ΣΕΚ και ΠΕΟ. Όπου επικρατεί μια μονοψωνιακή-μονοπωλιακή σχέση στην προσφορά υπηρεσιών και τη διαπραγμάτευση αμοιβών, κερδισμένες βγαίνουν οι συντεχνίες και τα άτομα που αντιπροσωπεύουν και χαμένοι βγαίνουν οι φορολογούμενοι, οι άνεργοι και οι χρήστες υπηρεσιών (καταναλωτές).

 • 3. puk  |  Οκτώβριος 24, 2010 στο 11:00 πμ

  μα καλά αυτοί που διαδήλωσαν τι ήταν; τα στελέχη της ΠΑΣΥΔΗ? όχι βέβαια! ήταν απλοί εργαζόμενοι οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους, είναι φορολογούμενοι, άνεργοι και χρήστες υπηρεσιών! δεν κατάλαβα πώς κάνεις τον διαχωρισμό.
  εξάλου η ΠΑΣΥΔΗ, καμία ψευδαίσθηση δεν έχουμε και φαίνεται και στο άρθρο μας ότι το έκανε επειδή ειναι αγωνιστική συντεχνία. η πορεία ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται τώρα με την κρίση, απο τους εργαζόμενους που δυσανασχετούν! και αφού θέλει νατο παίξει αντιπολίτευση δεν μπορεί παρα να το κάνει όπως σε όλες τις άλλες χώρες και να εκμεταλευτεί προς όφελός της τις ευρωπαικές συγκοιρίες.
  το σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι να πάρουν τον έλεγχο των συντεχνιών τους ξανά και να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, το οποίο είτε το θέλουν οι γραφειοκράτες της ΠΑΣΥΔΗ είτε όχι θα γίνει κάποια στιγμή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Ekim 1917’nin Mirası: Rus Devrimi Νοέμβριος 22, 2017
  Rus Devriminin yüzüncü yılı nedeniyle Izquierda Revolucionaria (CWI, İspanya) John Reed’in klasik kitabı Dünyayı Sarsan On Gün’ü İspanyolca’ya çevirdi. Kitabın önsüzünde Peter Taaffee (Socialism Today yazarı ve Socialist Party Genel Sekreteri), Reed’in aktarımlarının büyüklüğünü, devrimin önemini ve bugün için geçerliliğini açıklıyor. John Reed’in büyük kita […]
  puk
 • Μινεάπολη-ΗΠΑ: Ιστορικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές για την σ. Τζίντζερ Τζέντζεν Νοέμβριος 21, 2017
  Άρθρο των συντρόφων Μπράιαν Κουλούρη και Κάλβιν Πριστ («Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ) Στις 7 του Νοέμβρη η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζένσεν, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» για το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης στην «Περιφέρεια 3»[1] πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το προβάδισμα 6,2 μονάδων στις ψή […]
  puk
 • Τι ήταν τελικά η Χούντα; Νοέμβριος 17, 2017
  Σαν σήμερα δεν ξεχνάμε τον ηρωικό αγώνα των ελληνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο, δεν ξεχνάμε και τι πραγματικά ήταν η Χούντα, τι καθεστώς οραματίζονται οι απόγονοι – ομοϊδεάτες τους, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μέσα στην Κυπριακή Βουλή. του Πάρη Μακρίδη το άρθρο γράφτηκε στις 14/11/2012 Η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που πέρασε, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,380 hits

visitors around the world

Οκτώβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρέσει σε %d bloggers: