Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των καπιταλιστών!

Δεκέμβριος 2, 2010 at 8:10 μμ 6 Σχόλια

Όταν μιλούν στα ΜΜΕ για την κρίση αυτό που ακούμε συνέχεια και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση είναι ότι όλοι πρέπει να πληρώσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί για να σωθεί η χώρα.

Τελικά όμως τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τελικά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν και το δικό τους μερίδιο, το οποίο επίσης είναι τεχνητό, αλλά και το μερίδιο των τραπεζών και των εταιριών!


Οι τράπεζες και οι εταιρίες έχουν ήδη φάει πολλά από τα χρήματα των εργαζομένων!

Όταν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες κατέρρευσαν το 2007 πήραν μαζί τους τράπεζες όλων των χωρών καθώς και βιομηχανίες και εταιρίες. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συνολικά δώσει 20 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των φορολογούμενων εργαζομένων, στο χρηματοπιστωτικό τομέα για να τον σώσουν. Τώρα οι χώρες αυτές έχουν ελλείμματα και προχωρούν σε μέτρα λιτότητας για να βρουν τα χρήματα να αποπληρώσουν τα ελλείμματα αλλά και τα δημόσια χρέη που έχουν δημιουργηθεί!

Στην Κύπρο οι τράπεζες δεν κατέρρευσαν. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δέσμευσε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να τις σώσει σε περίπτωση που καταρρεύσουν. Αυτά τα 3 δίς ήδη υπολογίζονται και από τον οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor στο δημόσιο χρέος! Τα 3 δις ευρώ αυτά πάρθηκαν από τα λεφτά των εργαζομένων, από αυτά που συγκεντρώνονται από τους φόρους μας και τις εισφορές μας για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα τα χρωστάμε…. στις τράπεζες!

Η κρίση έχει δημιουργήσει στην Κύπρο ένα έλλειμμα το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2011 θα είναι 1.4 δις ευρώ ή 7.8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον γενικό λογιστή του κράτους Λάζαρο Λαζάρου, 44% του ελλείμματος προέρχεται από απούλητα ακίνητα! Ενώ 1 δίς ευρώ χάθηκαν από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή την μείωση της φορολογίας είτε στα ξενοδοχεία και τις διανυκτερεύσεις, είτε στους φόρους του αεροδρομίου, και άλλες τέτοιου είδους «διευκολύνσεις» που έκανε η κυβέρνηση στους ξενοδόχους και τους εργοδότες της τουριστικής βιομηχανίας για να μην χάσουν…. τα κέρδη τους!

Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε καθόλου για την δημιουργία αυτού του ελλείμματος!

Και για το έλλειμμα και για το χρέος φταίνε οι τράπεζες και οι εταιρίες αλλά καλούνται τώρα να πληρώσουν οι εργαζόμενοι!

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει διάφορα πακέτα λιτότητας τα οποία ευτυχώς ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως περικοπές στο δημόσιο (μισθούς, επιδόματα, δαπάνες) αλλά και στον απλό εργαζόμενο με την αύξηση του 5% του ΦΠΑ και τις περικοπές στα επιδόματα.

Οι τράπεζες και οι εταιρίες δεν αγγίζονται καθόλου! Μια φορά μόνο έγινε λόγος για αύξηση του εταιρικού φόρου κι αυτό καταψηφίστηκε από την βουλή! Τον τελευταίο μήνα προτάθηκε να αυξηθεί ο φόρος στις τράπεζες κατά 5%, και οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν ότι αν γίνει αυτό τότε θα μετακυλήσουν την αύξηση στους καταναλωτές! Δηλαδή και της τράπεζας το μερίδιο θα το πληρώσει ο εργαζόμενος!

Κανένας εργαζόμενος δεν ευθύνεται για την κρίση! Οπότε κανένας εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση και μερίδιο να πληρώσει τίποτα! Ειδικά για να συγκεντρωθούν χρήματα και να δοθούν στις τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους το οποίο θα εκτιναχτεί στο 79% του ΑΕΠ για το 2011 ενώ ήταν μόνο 56% πριν από ένα χρόνο!

Αν δεν δέχονται οι τράπεζες να πληρώσουν το μερίδιό τους στην κρίση να μην πληρώσουμε κι εμείς το χρέος μας προς αυτές!

Για την κρίση φταίει η απληστία των τραπεζών και των εταιριών κι αυτές θα πρέπει να πληρώσουν!

 • Καμία περικοπή σε μισθούς και δικαιώματα!

 • Να υπερασπιστούμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας και τις συντάξεις!

 • Να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση!

 • Όχι στην αποπληρωμή του χρέους στις τράπεζες που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και οι κερδοσκόποι!

 • Κρατικοποίηση τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα κάτω από εργατικό-κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση από τους εργαζόμενους!

 • Όχι στην Ευρώπη των αφεντικών και των αγορών! Για μια δημοκρατική σοσιαλιστική Ευρώπη!

 

***************

Τα 3 δις που δόθηκαν στις τράπεζες αποτελούν μόνο το 5% των μετοχών των τραπεζών ενώ αντιστοιχεί στο 17% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όσων δηλαδή παράγουμε στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο.

***********************

Το δημόσιο χρέος δεν είναι άλλο από χρέος σε ιδιωτικές τράπεζες κυπριακές και ξένες! Όταν η κυβέρνηση έχει έλλειμμα παίρνει δάνειο από μια τράπεζα και μετά της χρωστάει. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση χρωστάει το 79% του ΑΕΠ της, όσων δηλαδή παράγει μέσα σε ένα χρόνο, σε ιδιωτικές τράπεζες, τις ίδιες που έδωσε και επειδή τους έδωσε τα 3 δίς για να τις βοηθήσει!

 

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Τhe Wall, οικονομία.

Μεσαίωνας για οικονομικούς μετανάστες Βόρεια Κύπρος: Να μην αφήσουμε τον εθνικισμό μέσα στα βιβλία της Ιστορίας να σταματήσει την πάλη μας για ειρηνική συμφιλίωση!

6 Σχόλια Add your own

 • 1. Andreas  |  Δεκέμβριος 2, 2010 στο 10:35 μμ

  Πιο επικυνδινη εν η παραπληροφορηση και η ισοπεδωση.

  Οποιος το εχει γραψει τουτο πρεπει να ζει σε αλλο κοσμο

 • 2. Ανώνυμος  |  Δεκέμβριος 3, 2010 στο 12:33 πμ

  Καλά ρε αντικαπιταλιστές μου, που πήγαν τα 35 εκατ. που δωθήκαν για την Eurocypria? Έχουν εξαφανιστεί σύμφωνα με τους σημερινούς ελέγχους. Σε ποιόν τα έδωσεν η «κομμουνιστική» μας κυβέρνηση;

  Και γιατί αυτή η «κομμουνιστική» κυβέρνηση υποστηρίζει τις τράπεζες;

  Σύμφωνοι, ο εργαζόμενος δεν πρέπει να πληρώσει για την κρίση αλλά η πολυαγαπημένη σας κυβέρνηση αυτό μας κάνει. Μας έχει ξεπουλήσει στις τράπεζες τελείως!

 • 3. καποια  |  Δεκέμβριος 3, 2010 στο 12:39 μμ

  Ok, που την τρίτη παράγραφο και κάτω πώς ακριβώς το κείμενο υποστηρίζει την κυβέρνηση? Αρα από πού προκύπτει ότι το άρθρο αντιλαμβάνεται την κυβέρνηση ως πολυαγαπημένη?

  Όσο για το πρώτο σχόλιο μου αρέσει που μιλά για ισοπέδωση και μετά ισοπεδωτικά μας χαιρετά, γιατί δεν μπαίνεις στον κόπο να πεις πού διαφωνείς και γιατί;

 • 4. Andreas  |  Δεκέμβριος 3, 2010 στο 7:52 μμ

  2 λογια 3 λαθη.

  Νομιζω η σωστη πληροροφορηση απο την πλευτα του γραφοντα πρεπει ναν το πρωτο μελημα ειδικα οταν παραθετει στοιχεια.

  79% δημ χρεος??Απο που το ηβρες .Μεχρι και η eurostat δινει 68 νοουμενου οτι δεν λαμβανονται μετρα.

  2ο. 35 εκατομμυρια??
  τα 28 ηταν χρεη πρς τραπεζες .Τα 7 ηταν για την εταιρια.
  Τι θα εγινετουν αν δεν πληρωνε το κρατος?????

  Στηριζει τις τραπεζες?
  Αλλοι εσταυρωσαν τα κονδυλια για τον εταιρικο φορο.
  Ειπαμε .
  Να διυλιζουμε τουτα που ακουμεν.

  Οσο για τα υπολοιπα … το ιδιο .Πολυ παραπληροφορηση.
  Προσοχη λοιπον.
  Σε καπιταλιστικο συστημα ζουμε και πρεπει να παιζουμε με τα χαρτια του.

 • 5. duke  |  Δεκέμβριος 6, 2010 στο 2:06 πμ

  Κοινώς Ανδρέα μας λες, έτσι είναι ο καπιταλισμός, ας και πρέπει να τον δεχτούμε μας αρέσει δεν μας αρέσει. Κάνεις όμως ένα μεγάλο σφάλμα. Παραβλέπεις την δυνατότητα της ανατροπής του καπιταλισμού. Η μήπως θεωρείς ότι ο καπιταλισμός είναι ότι καλύτερο και δεν θα υπάρξει κάποιο σύστημα καλύτερο από τον καπιταλισμό. Παραβλέπεις όμως και ένα άλλο πράγμα. Βασικό συστατικό της ανθρώπινης ιστορίας είναι οι ανατροπές. Οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν κάποιο πολιτικοοικονομικό σύστημα το οποίο είναι καλύτερο από το πρωηγούμενο. Εάν ίσχυε η «αυτό είναι το σύστημα, αποδεχτείτε το» λογική σου, τώρα μάλλον θα ζούσαμε υπό το καθεστώς μιας ελέω Θεού βασιλείας….. Και ο καπιταλισμός κάποτε θα ανατραπεί, και αυτό γιατί είτε γίνει ragulated είτε λειτουργήσει πλήρως μέσα στους νόμους της αγοράς, είτε μπει σε μια μεσοβέζικη κατάσταση είναι ένα σύστημα με πολύ στενά όρια το οποίο εγγυάται μόνο υπερκέρδη σε μερικούς (πολλές φορές σε βάρος του κόσμου), και όχι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους

 • 6. puk  |  Δεκέμβριος 6, 2010 στο 8:01 μμ

  telika re andrea poios kanei ti paraliroforisi giati mas exeis mperdepsei. to 79% to dinei o fileleutheros gia to 2011 simfwna me tin ekthesi tis standard and poor stis 17/11 kai sto link http://www.philenews.com/main/297,1,3353,0,51308-.aspx.
  ta 35 ekatomyria opu ta vrikes? emeis den asxoloumaste katholou sto arthro me to thema…
  kai episis poios sou eipe oti den kanoume katholou kritiki se aytous pou staurwsan to 2%? nomizw eimaste poli katharoi se ayto sto arthro mas.
  den katalavenw tin kritiki pou mas kaneis? gine ligo pio sigkerkeimenos
  emeis prwton pote den vazoume stoixeia oti nanai sta arthra mas, kai an telika entopisei kapoios oti kanoume kapoio lathos den exoume kanena provlima na to paradektoume.
  episis emeis leme akrivws ayto: oti zoume se ena kapitalistiko sistima kai prepei na to anatrepsoume giati telika den einai simfwno me ta simferonta mas.
  an i kybernsi thelei na paiksei me ta xartia tou tote tha prepei to komma tis aristeras na paradektei oti den einai aristera, kai oi ipostiriktes tou na katalavoun oti den einai aristera kai na ftiaksoume mia nea aristera pou na palevei pragmatika gia ta dikaiwmata twn ergazomenwn kai oxi twn trapezwn. twra an esi psaxneis enimerwsi kai analisi filokapitalistiki mallon eisai se lathos site.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: