Βόρεια Κύπρος: Να μην αφήσουμε τον εθνικισμό μέσα στα βιβλία της Ιστορίας να σταματήσει την πάλη μας για ειρηνική συμφιλίωση!

Δεκέμβριος 5, 2010 at 8:35 μμ Σχολιάστε

Το 2003, το CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) πήρε τις περισσότερες έδρες στην κυβέρνηση. Φυσικά, όλοι ήμασταν περίεργοι για τις πολιτικές που θα ακολουθούσαν στον τομέα της παιδείας. Το ζήτημα την εποχή εκείνη ήταν η αναθεώρηση των βιβλίων της Κυπριακής ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία και στο τέλος τα βιβλία αναθεωρήθηκαν. Ο κόσμος περίμενε ότι δεν θα έπρεπε να αναφέρουν το αίμα, την αγριότητα και τον πόλεμο μεταξύ των τ/κ και ε/κ. Οι προσδοκίες ικανοποιήθηκαν και το περιεχόμενο των βιβλίων ήταν αρκετά διαφορετικό από την παλιότερη έκδοση. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσει μια βάση συμβιβασμού, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός δεν συμπεριλήφθηκαν και τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο νησί δεν ήταν ξεκομμένα από αυτά που συνέβαιναν στον κόσμο.

Η αλλαγή των βιβλίων άνοιξε μια τεράστια συζήτηση. Κάποιοι είπαν ότι ήταν καλοφτιαγμένα και θα είναι βοηθητικά στην δημιουργία μιας κοινωνίας ειρήνης και συμπάθειας μια και οι μέρες ειρηνικής συμβίωσης επίσης αναφέρονταν στο βιβλίο για πρώτη φορά. H άλλη πλευρά υποστήριζε ότι ακύρωνε την καταγωγή και δεν συμπεριλάμβανε την εχθρότητα που δεχτήκαμε. Η εχθρότητα που δημιουργήθηκε από τα παλιά εθνικιστικά και σοβινιστικά βιβλία σταμάτησε για λίγο.

Yπήρξαν μερικές σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, τον καιρό του UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) τα βιβλία περιείχαν μόνο αίμα, βία και πώς «σωθήκαμε από τον ένδοξο στρατό». Οι επιπτώσεις από τις άλλες δυνάμεις αγνοήθηκαν παντελώς. Στα νέα βιβλία οι επιπτώσεις του ψυχρού πολέμου, για παράδειγμα, τουλάχιστον αναφέρονται, αν και δεν είναι λεπτομερείς. Ένα άλλο σοβινιστικό στοιχείο των παλιών βιβλίων ήταν ότι απεικονίζονται το νησί, σαν να ανήκει μόνο στους Τούρκους, ότι υπάρχει μόνο ο τουρκικός πολιτισμός και ο τρόπος ζωής ενώ αναφέρονταν μόνο στις νίκες του τουρκικου έθνους. Τα νέα βιβλία του CTP άλλαξαν σε αυτό με την ενσωμάτωση Ελληνοκυπρίων και των μειονοτήτων (Λατίνοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες) και τη σχέση τους με τους Τουρκοκύπριους. Τα παλιά και τα νέα βιβλία, επίσης, διέφεραν ως προς το χρησιμοποιούμενο εποπτικό υλικό. Στα παλιά βιβλία ήταν σχεδόν αδύνατο να δει κανείς μια φωτογραφία χωρίς αίμα και τα άρθρα που χρησιμοποιούνταν ήταν καθαρά μεροληπτικά, και στόχευαν στην πλύση εγκεφάλου. Στα νέα βιβλία του CTP η κατάσταση είναι αντίθετη: δεν υπάρχουν εικόνες με σκηνές που μπορούν να μας βλάψουν πνευματικά, και εκτός αυτού τα παλιά βιβλία του UBP δεν ανέφεραν τίποτα σχετικά με αριστερούς και δημοκράτες που δολοφονήθηκαν από τους φασίστες και τους εθνικιστές. Αλλά τα βιβλία CTP περιελάμβαναν και τις δολοφονίες των Αϊχάν Χικμέτ και Μουσαφέρ Γκιουρκάν, που δολοφονήθηκαν το 1962 από άγνωστους σκοπευτές.

Ποια ήταν η επίδραση των βιβλίων για τους μαθητές και πώς τους φάνηκαν; Στο σχολείο μου ένα μεγάλο μέρος των μαθητών αντιδρούσαν ήδη στα παλιά βιβλία. Άρα, τα παλιά βιβλία είχαν μικρό αντίκτυπο στους μαθητές αν όχι καθόλου. Αυτό φάνηκε στις εκστρατείες για το σχέδιο Ανάν οι οποίες ξεκίνησαν νορίς στις αρχές του 2000, και οι μαθητές είχαν ήδη μια ειρηνική διάθεση. Από το σχολείο μου κατέβηκαν πολλές ομάδες μαθητών στις πορείες για το «ναι», κι αυτό αποτελεί μια απόδειξη για την ειρηνική διάθεση. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι οι παλιές κυβερνήσεις απέτυχαν στο σχέδιό τους για την επιβολή εθνικισμού στα μυαλά των νέων. Έτσι, η αλλαγή του περιεχομένου βιβλίων από την διακυβέρνηση του CTP δεν επηρέασε τους μαθητές του σχολείου μου τόσο πολύ.

 

Τα βιβλία κυπριακής ιστορίας αναθεωρήθηκαν και πάλι μετά την νίκη του UBP στις εκλογές με 45%. Πάλι έγιναν πηγή εθνικιστικής πλύσης εγκεφάλου και όχι βιβλία ιστορίας.

 

Παρ ‘όλα αυτά, τα νέα βιβλία δεν θα πρέπει να έχουν καμία επίπτωση στη σκέψη των μαθητών. Τα προηγούμενα χρόνια, οι μαθητές δεν είχαν οποιαδήποτε εθνικιστικά αισθήματα. Απέτυχαν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου με εθνικιστικά και ιδεώδη ενάντια στην ειρήνη. Και τέτοια θα πρέπει να είναι η αντίστασή μας και τώρα. Επειδή δεν έχουμε τίποτα να διδαχθούμε από την ιστορία των ηγεμόνων. Η ιστορία τους δεν περιέχει τίποτα, πέρα από εθνικισμούς, σοβινισμούς και τουρκική υπεροχή. Εμείς οι νέοι πρέπει να είναι πάντα στο πλευρό της συναδέλφωσης των λαών και ενάντια στις άρχουσες τάξεις!

 

Olgu Çavlan

 

Advertisements

Entry filed under: τουρκοκύπριοι, Μαθητές-Φοιτητές.

Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των καπιταλιστών! Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: