Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες!

Δεκέμβριος 6, 2010 at 8:39 μμ Σχολιάστε

Οι Κίνηση Ελληνικής Αντίστασης, Κίνηση για την Σωτηρία της Κύπρου, και Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, η χορήγηση επιδομάτων και ωφελημάτων στους μετανάστες και η δημογραφική αλλαγή.

Δεν τους είδαμε όμως να διαδηλώνουν έξω από υπουργείο Εσωτερικών ή στο γραφείο Εργασίας αφού αυτών η πολιτική τους ενδιαφέρει.


Αντίθετα διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων καθαρά για να γεμίσουν με μίσος και ρατσισμό τους πολίτες.

Ως αποτέλεσμα της δράσης τους αυτής βλέπουμε καθημερινά μετανάστες να γίνονται θύματα βίας στη βάση επιχειρημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια!

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας βγήκαν αρκετές φορές και διέψευσαν τα επιχειρήματα των φασιστών και των υποκινητών τους.

Οι μετανάστες λένε είναι 100.000. Δεν είναι αρκετοί για να προκαλέσουν δημογραφική αλλαγή. Δεν μας παίρνουν τις δουλειές καθώς για να εργοδοτήσει κάποιος έναν μετανάστη πρέπει πρώτα να ψάξει να βρει έναν κύπριο ή έναν κοινοτικό εργάτη. Αν δεν βρει από αυτές τις ομάδες τότε μπορεί να φέρει έναν μετανάστη. Τα επιδόματα που παίρνουν οι αιτητές πολιτικού ασύλου και πολιτικοί πρόσφυγες, είναι τα ίδια με αυτά που παίρνουν οι κύπριοι και ούτε σέντ παραπάνω.

Όλα αυτά έχουν χιλιοειπωθεί. Όμως τα έντυπα ΜΜΕ τα προβάλλουν στα ψιλά γράμματα ενώ τα κανάλια από την άλλη δεν τα προβάλουν σχεδόν καθόλου. Αντίθετα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις απόψεις διαφόρων εθνικιστικών ομάδων και ρατσιστικών ομάδων.

Υπάρχει πρόβλημα με την μετανάστευση;

Υπάρχει! Όμως οι μετανάστες είναι τα θύματα αυτής της υπόθεσης, και στις χώρες τους και στις χώρες υποδοχής, και όχι οι θύτες!

Η ίδια η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα πολύ μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων που μαστίζουν ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να αφήσει την οικογένειά του, το σπίτι του, την ζωή του, να πληρώσει 4-5.000 δολάρια στους λαθρέμπορους ή τους ατζέντιδες για να έρθει να μείνει στις χειρότερες συνθήκες κα να πέφτει και θύμα ρατσισμού.

Δεν φταίνε για παράδειγμα οι Παλαιστίνιοι από το Ιράκ που αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια τους εκεί όταν ο πόλεμος ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και η Κυπριακή Κυβέρνηση (επί διακυβέρνησης ΔΗΚΟ) έδωσε άδεια για τα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα να περάσουν από την Κύπρο!

Κάποτε και οι Κύπριοι ήταν στην θέση τους. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να ξενιτευτούν στην Αγγλία, στην Αμερική στην Γερμανία, την Αυστραλία για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φεύγουν από την κόλαση και νομίζουν ότι θα φτάσουν στον παράδεισο. Όμως αυτό που αντιμετωπίζουν είναι μερικές φορές χειρότερο από την κατάσταση που άφησαν!

Κάνουν τις χειρότερες δουλειές, με τους χειρότερους μισθούς, χωρίς δικαιώματα συνδικαλισμού ή διαπραγμάτευσης. Για τους εργοδότες όμως αυτοί είναι οι ιδανικοί εργαζόμενοι! Δεν είναι εργαζόμενοι στην ουσία αλλά σκλάβοι!

Έτσι προτιμούν να πάρουν κάποιον μετανάστη από την Ινδία, παρά έναν κύπριο, ή θα πιέσουν τους κύπριους να δεχτούν να δουλέψουν με τις ίδιες συνθήκες προκειμένου να μην χάσουν οι εργοδότες τα υπέρογκα κέρδη τους!

Για αυτό όμως δεν φταίνε οι μετανάστες! Φταίει το κεφάλαιο και το κέρδος!

Οι ρατσιστές και οι φασίστες παραποιούν την πραγματικότητα για να κερδίσουν ψήφους και δημοσιότητα και τελικά να μας έχουν φοβισμένους και άρα άμεσα και εύκολα χειραγωγησιμους.

Μας λένε ότι η λύση σε όλα τα προβλήματά μας είναι να φύγουν όλοι οι μετανάστες!

Λένε ψέματα ότι αν φύγουν όλοι οι μετανάστες τότε θα ζούμε μια καλύτερη ζωή. Οι μετανάστες κάνουν τις πιο σκληρές και πιο βρώμικες δουλειές. Δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, καθαριστές, κτίστες, εργάτες γής εργάτες σε κτηνοτροφικές μονάδες. Και σε αυτά τα επαγγέλματα με τους πιο χαμηλούς μισθούς! 293 ευρώ παίρνουν οι οικιακές βοηθοί ενώ οι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς μόλις 700 ευρώ καθαρά.

Λένε ότι αν φύουν δεν θα έχουμε ανεργία! Μας λένε να περιμένουμε δηλαδή ότι οι ξενοδόχοι και οι εργολάβοι θα επαναπροσλάβουν το προσωπικό που απέλυσαν; Ότι τα ξενοδοχεία που έχουν χαμηλότερη πληρότητα τα 30 τελευταία χρόνια θα επαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν;

Οι εργοδότες άρχισαν να κάνουν μαζικές απολύσεις μόλις το 2007-2008. Οι μετανάστες ήταν πολύ περισσότεροι πιο πριν. Ο λόγος όμως που έκαναν απολύσεις δεν ήταν ότι ήθελαν ξένους να δουλεύουν για αυτούς αλλά γιατί μειώθηκαν τα κέρδη τους λόγω κρίσης!

Την ίδια στιγμή λένε ότι αν φύγουν οι γειτονιές μας θα γίνουν καλύτερες όμως οι δήμοι δεν κάνουν έργα όχι επειδή μένουν μετανάστες αλλά επειδή λένε ότι δεν έχουν λεφτά! Πώς θα τα βρουν ξαφνικά όταν φύγουν οι μετανάστες;

Οι μετανάστες λένε ότι είναι 25% του πληθυσμού της Κύπρου. Αναλογίστηκε κανείς από αυτούς τους ρατσιστές τι θα γίνει αν φύγουν ξαφνικά;

Οι μετανάστες σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου συμβάλουν στο 33% της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου.

 • Θα έμεναν 25% σπίτια ξενοίκιαστα!
 • Θα έμεναν 25% θέσεις εργασίας κενές, Τα σπίτια θα έμεναν βρώμικα, τα ζώα ατάιστα, τα χωράφια ακαλλιέργητα, οι λαϊκές χωρίς πωλητές.
 • Θα νέκρωναν γειτονιές και χωριά ολόκληρα!

 • Θα έπεφτε κατά 25% η κατανάλωση! Έτσι θα μειώνονταν τα κέρδη των υπεραγορών κάποιες θα έκλειναν και αρκετοί εργαζόμενοι θα έμεναν στο δρόμο!
 • Θα έχαναν την δουλειά τους πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές που τώρα κάνουν μάθημα σε ξένους μαθητές!

Λένε ότι πρέπει να τους σταματήσουμε να μπαίνουν στην Κύπρο.

Μπορούμε; Η ΗΠΑ, η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου και δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την ροή μεταναστών από το Μεξικό! Πώς δηλαδή θα σταματήσει τους μετανάστες η Κύπρος;

Την ίδια στιγμή αν τελικά θεωρήσουμε ότι η πράσινη γραμμή σύνορο δεν σημαίνει ότι τελικά αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την διχοτόμηση;

Να τους βάλουμε όλους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;!

Αυτό κι αν θυμίζει άλλες εποχές, όπου ο Χίτλερ είχε τους εβραίους μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, δούλευαν σαν σκλάβοι και, τι ειρωνεία, στην πόρτα των στρατοπέδων έγραφε «η δουλειά μας απελευθερώνει» (arbeit macht freit)

Και οι δύο λύσεις που προτείνουν δείχνουν την ουσία της ιδεολογίας τους. Έτσι άρχισε και ο Χίτλερ. Ήταν πρώτα οι εβραίοι, ύστερα οι ομοφυλόφιλοι, οι ανάπυροι, μετά οι συνδικαλιστές γιατί αυτοί πάλευαν για δικαιώματα και δημοκρατία, ύστερα όποιος διαφωνούσε μαζί τους και με το απολυταρχικό καθεστώς που δημιούργησαν για αυτούς, για τους καπιταλιστές τους και τα κέρδη τους!

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με τους μετανάστες!

Κανένας στρατός, αστυνομία, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ή άσχημες συνθήκες διαβίωσης, δεν σταμάτησαν κανέναν μετανάστη από το να αφήσει την χώρα του και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Κι αυτό γιατί η κατάσταση που αφήνει πίσω είναι πολύ χειρότερη από αυτή στην οποία έρχεται.

Την ίδια στιγμή δεν έρχεται καθόλου για να πάρει την δουλειά, για να πάρει τα λεφτά και για να «εξισλαμίσει» ή να δημιουργήσει πρόβλημα στον ντόπιο πληθυσμό.

Αντίθετα θα έκαναν τα πάντα για μια καλύτερη ζωή. Κι αυτή η καλύτερη ζωή μπορεί να κερδηθεί μόνο με το να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να ζήσουν μαζί ειρηνικά οι μετανάστες με τους ντόπιους.

Πώς θα γίνει αυτό;

Με προγράμματα ένταξης και αφομοίωσης των μεταναστών στην τοπική κουλτούρα και πολιτισμό.

Νόμους που να μην αφήνει παράνομους μετανάστες να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.

Δικαιώματα στην εργασία, αλλά και δικαίωμα στον συνδικαλισμό, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις κυπρίων και μεταναστών.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τις απολύσεις και να διεκδικήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας είναι ο αγώνας των εργαζόμενων για αυτά. Κι αυτό τον αγώνα δεν μπορούμε να τον κάνουμε χωριστά! Πρέπει να τον κάνουμε ενωμένοι ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής.


Όσο θα υπάρχει κέρδος θα υπάρχει εκμετάλλευση! Και όσο θα υπάρχει εκμετάλλευση θα υπάρχει ρατσισμός!

Τα παραπάνω αιτήματα δεν είναι παράλογα, ούτε τα συζητάμε για πρώτη φορά Τα λένε και οι κυβερνήσεις όταν μιλούν για την μετανάστευση, όμως ποτέ δεν τα βάζουν σε εφαρμογή!

Κι αυτό γιατί ο ρατσισμός είναι απαραίτητος στο καπιταλιστικό σύστημα. Οι εργοδότες, το κεφάλαιο, αυτοί που έχουν τα μέσα παραγωγής και ελέγχουν την πολιτική και τη νομοθεσία δεν θέλουν ούτε να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ούτε να συνδικαλίζονται ούτε να συνεργάζονται και να ζουν μονοιασμένοι.

Χρειάζονται τους μετανάστες χωρίς δικαιώματα για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται και να πιέζουν έτσι τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων πιο χαμηλά.

Χρειάζονται τους μετανάστες χωρίς εργασιακά ή συνδικαλιστικά δικαιώματα για να μπορέσουν να τα καταργήσουν σε όλο το εργατικό δυναμικό.

Χρειάζονται τους μετανάστες χωρίς δικαιώματα για να μπορούν να τους φταίξουν για κάθε πρόβλημα της κοινωνίας κι έτσι οι ντόπιοι εργαζόμενοι να μην στρέφουν την οργή τους στους πραγματικούς υπεύθυνους, οργανώνονται και ξεσηκώνονται ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που τους καλύπτουν.

Κοινός αγώνας κυπρίων και μεταναστών η μόνη λύση!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν καθώς όλοι, ντόπιοι και ξένοι έχουν τα ίδια συμφέροντα: δουλειά, καλό μισθό, κοινωνικές ασφαλίσεις, κατοικία, παιδεία υγεία.

Τα αιτήματα για νόμους υπέρ των μεταναστών, για να μην τους καθιστούν παράνομους, να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, αλλά να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους ντόπιους εργαζομένους πρέπει να υιοθετηθεί από τους εργαζόμενους, τις συντεχνίες τους και τους αγώνες τους.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και ανισότητα.

Κοινός αγώνας κυπρίων και μεταναστών θα σταματήσει και τους φασίστες και ρατσιστές!

Κοινός αγώνας είναι αυτός που θα σταματήσει και τους φασίστες. Γιατί μπορεί αρχικά να μιλούν για τους μετανάστες οι οποίοι είναι πάντα εύκολος στόχος, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν κύπριους αντιρατσιστές και αριστερούς.

Έτσι ξεκίνησαν και οι ομάδες του Χίτλερ, πρώτα με τους εβραίους, μετά με τους αριστερούς, μετά με τους συνδικαλιστές και μετά με οποιονδήποτε δεν υποτάσσονταν στις ιδέες τους.

Μαζική αντιφασιστική δράση είναι η απάντηση!

Ας οργανωθούμε άμεσα!

 

 

Advertisements

Entry filed under: ρατσισμός, Εκστρατείες, Τhe Wall, μετανάστες, οικονομία.

Βόρεια Κύπρος: Να μην αφήσουμε τον εθνικισμό μέσα στα βιβλία της Ιστορίας να σταματήσει την πάλη μας για ειρηνική συμφιλίωση! Αντιφασιστική Ημερίδα, 11/12/2010, Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: