Γενική απεργία στην Βόρεια Κύπρο: πάνω απο 20.000 τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν την Παρασκευή 28/1/2011 ενάντια στα μέτρα λιτότητας

Ιανουαρίου 28, 2011 at 8:11 μμ Σχολιάστε

Το UBP (κόμμα εθνικής ενότητας, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα) είναι στην εξουσία τα τελευταία 2 χρόνια, και έχει ήδη εφαρμόσει τεράστιες περικοπές στους μισθούς, έχει κόψει όλα τα ωφελήματα και επιδόματα των εργαζομένων, μείωσε τον αρχικό μισθό στο δημόσιο τομέα κατά 1000 τουρκικές λίρες, και θέλει να κόψει την ΑΤΑ.

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξήσει την φορολογία στους συνταξιούχους, έχουν ιδιωτικοποιήσει τις τουρκοκυπριακές αερογραμμές και επιτίθενται στα συνδικάτα και στο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται.

Τους επόμενους μήνες έχει επίσημα ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρισμού.

Αυτό το πακέτο μέτρων είχε κατατεθεί προς ψήφιση από το CTP, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Κάτω όμως από την πίεση και την κινητοποίηση των συνδικάτων, η συζήτηση για το πακέτο μέτρων σταμάτησε, και το CTP κάλεσε σε εκλογές. Έτσι μπορεί να σταματήσει και αυτή τη φόρα.

Παρόλα αυτά τώρα οι επιθέσεις είναι στην ίδια γραμμή με τις επιθέσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιβάλλονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης, και έχουν ως στόχο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για την κρίση και όχι οι καπιταλιστές.

Γενική Απεργία στις 28 του Γενάρη: Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί

Ο αγώνας ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2009, όταν οργανώθηκε και η πρώτη γενική απεργία. Από τότε έχουν γίνει πολλές απεργίες και δράσεις αλλά η κυβέρνηση δεν υποχωρεί.

Στις 11 του Γενάρη μερικοί τομείς, όπως οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια, στο τελωνείο, οι καθηγητές στην Ακαδημία των Δασκάλων Ατατούρκ (ΑΟΑ) κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας.

Μερικοί άλλοι τομείς όπως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κατέβηκαν σε μερικές 24ώρες απεργίες από την αρχή του χρόνου και ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας στην Κερύνια κατέβηκε σε απεργία για μια μέρα.

 Η θέληση των εργαζόμενων είναι αξιοθαύμαστη. Όπως μας περιέγραψε ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν, ο οργανωτικός γραμματέας της ΚΤΑΜΣ (συνδικάτο εργαζομένων στον δημόσιο τομέα) ο οποίος είναι σε απεργία εδώ και 12 μέρες

«αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας, ή αν δεν διαπραγματευτεί μαζί μας τότε θα συνεχίσουμε με απεργία διαρκείας ακόμη και μετά την Παρασκευή (την μέρα της γενικής απεργίας)»

 Η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες είναι πολύ ψηλή. Στην περίπτωση της απεργίας των δικαστικών η συμμετοχή ήταν 98%. Στην Ακαδημία Δασκάλων ήταν 100%.

Η Γενική απεργία η οποία είχε σχεδόν 100% συμμετοχή παρέλυσε τον δημόσιο τομέα, ενώ η πορεία και συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ινονού συγκέντρωσε πάνω από 20.000 διαδηλωτές. Εργαζόμενοι, νεολαίοι αλλά και συνταξιούχοι, γέροι, και μικρά παιδιά ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Τα συνθήματα ποίκιλαν, ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στα μέτρα λιτότητας αλλά και ενάντια στο AKP και την Τουρκία.

Η νεολαία υψώνει την δική της φωνή: πορεία διαμαρτυρίας στις 27 του Γενάρη

Η Πλατφόρμα Κυπριακής Νεολαίας (KGP-οργάνωση νεολαίας από κυρίως τα αριστερά κόμματα) και ο φοιτητικός σύλλογος της Ακαδημίας Δασκάλων Ατατούρκ κάλεσαν σε πορεία διαμαρτυρίας στις 27 του Γενάρη με στόχο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και να παλέψουν για τα δικά τους αιτήματα ως νεολαία.

 Ο Ντιρέν Τσακιλτσι, οργανωτικός της KGP μας είπε

«τα μέτρα τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που επιβάλουν στην Ελλάδα, την Ισπανία, και την Πορτογαλία είναι τα ίδια που επιβάλει το AKP στην Τουρκία και είναι τα ίδια που το UBP επιβάλει σε εμάς»

 «Είμαστε ενάντια στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε και τα δικά μας αιτήματα ως νεολαία. Η κατάσταση που δημιουργούν αυτά τα μέτρα λιτότητας, θα κάνουν πολύ δύσκολη την διαβίωσή μας στην Κύπρο και πολλοί από εμάς τους νέους δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο ή θα θέλουν να μεταναστεύσουν ώστε να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να το σταματήσουμε αυτό. Θέλουμε να μπορούμε να αποφασίζουμε για το μέλλον μας».

Οι φοιτητές της Ακαδημίας Δασκάλων Ατατούρκ, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου τους στο παρελθόν μέσα από τους αγώνες τους, συνδιοργάνωσαν την πορεία στις 27 του Γενάρη και στηρίζουν την Ένωση Συνδικάτων που οργανώνει την απεργία και πορεία στις 28 του Γενάρη.

 «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας και πρέπει να είναι δωρεάν» είπε ο Ονούρ Εμίρ Μπουτουνέρ, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου. «Χρειαζόμαστε έναν αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και νεοφιλελεύθερο μέτρο»

 Με συνθήματα για την φοιτητική χορηγία η οποία δεν τους δόθηκε φέτος ακόμη, και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας γύρω στους 200 φοιτητές διαδήλωσαν, αψηφώντας την βροχή, προς το υπουργείο οικονομικών και στο υπουργείο παιδείας.

 Με μεγάλη εφευρετικότητα οι φοιτητές της Ακαδημίας σατίρισαν την κατάσταση στην οποία ζουν με το να βάζουν στην θέση του μαθητή τον πρωθυπουργό, τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό παιδείας. Οι τρείς πολιτικοί όντας κακοί μαθητές δεν κατάφεραν να κάνουν το έργο τους και απογοήτευσαν τους δασκάλους τους-φοιτητές.

 Η νεολαία ενάντια στον εθνικισμό στηρίζει τους αγώνες των τουρκοκυπρίων νέων και εργαζομένων ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα που επιβάλλονται από το UBP.

 Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος της νεοφιλελεύθερης ατζέντας που βλέπουμε να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και διεθνώς, είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού και θέλει να κάνει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, να υποβαθμίσει τις ζωές της εργατικής τάξης και της νεολαίας και να αυξήσει τα κέρδη των αστικών τάξεων και του μεγάλου κεφαλαίου. Στην περίπτωση της βόρειας Κύπρου αυτές οι οδηγίες έρχονται από την κυβέρνηση της Τουρκίας, στην νότια Κύπρο κάτω από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα και την Τουρκία με οδηγίες του ΔΝΤ-αλλά είναι παντού οι ίδιες!

Και τα κόμματα που τα εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, είτε αυτά ονομάζονται «σοσιαλιστικά», «κέντρο δεξιά», «κεντροαριστερά» ή οτιδήποτε, είναι όλα νεοφιλελεύθερα κόμματα, και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και την νεολαία.

 Σε όλες αυτές τις επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα και το μέλλον της νεολαίας και των εργαζομένων πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι και να παλεύουμε μαζί με αλληλεγγύη και στήριξη.

 Τα δικαιώματά μας δεν θα εκπληρωθούν ποτέ μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Χρειαζόμαστε έναν αγώνα για μια κοινωνία για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας και όχι για το κέρδος. Για μια κοινωνία που οι παραγωγικές δυνάμεις και το κράτος θα είναι κάτω από δημοκρατικό έλεγχο των εργατών και της νεολαίας, χρειαζόμαστε μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Advertisements

Entry filed under: τουρκοκύπριοι, Εκδηλώσεις, Μαθητές-Φοιτητές, εργασιακά.

Solidarity to the demonstration of January 27th and the general strike and mobilisation of January 28th! Φασίστες! κάτω τα χέρια σας απο το τουρκοκυπριακό πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Ιανουαρίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ.   Φεβ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρέσει σε %d bloggers: