100 χρόνια μέρα της γυναίκας! 100 μέρες για την γυναίκα…

Μαρτίου 8, 2011 at 7:27 μμ Σχολιάστε

 Ο εκφωνητής στο ράδιο εύχεται «χρόνια πολλά κορίτσια! αυτή η μέρα είναι δική σας!»

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η γυναίκα έχει την τιμητική της…. για μία μέρα!

 Όλοι έκαναν δηλώσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, το υπουργείο παιδείας, το υπουργείο εργασίας, όλες οι κομματικές οργανώσεις και τα κόμματα.

Όλοι χαιρέτισαν τα κεκτημένα των γυναικών και τους αγώνες τους παγκόσμια.

 Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όλοι θυμούνται πόσα έχουν «πετύχει» η γυναίκα σήμερα, αλλά και πόσα ακόμη έχει να πετύχει. Στις 9 του Μάρτη όμως όλα αυτά ξεχνιούνται.

 Ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία;

 Με μια γρήγορη ματιά, μέρα που είναι, στις εφημερίδες και στις διάφορες ιστοσελίδες φαίνεται σαν οι γυναίκες στην Κύπρο να έχουν την καλύτερη εκπροσώπηση στην κοινωνία! Κάθε κόμμα έχει την γυναικεία του οργάνωση, υπάρχει και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα δικαιώματα της γυναίκας και το Εθνικό Σχέδιο Ισότητας γυναικών και αντρών που έχει ξεκινήσει το 2007 και θα έχει επιτύχει λένε την ισότητα ως το 2013 οπότε και τελειώνει.

 Όμως στην πραγματική ζωή η γυναίκα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας παρόλο που το ποσοστό των γυναικών συμμετοχής στην εργασία (ηλικίας 15-64) είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (62,4% αντί για 58.6%) οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και απασχόλησης σε σχέση με τους άντρες (77.9%) και εργάζονται σε περιορισμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή η διαφορά αμοιβής μεταξύ αντρών και γυναικών είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ, είναι 21.6% και παρατηρείται το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» (άτυπα ότι μέχρι ένα σημείο μπορείς να ανελιχθείς) στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσβαση των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις.

 Η γυναίκες στην Κύπρο όπως και σε όλες τις χώρες δεν είναι μόνο εργαζόμενες, είναι και μητέρες. Μητέρες ζογκλέρ όμως που πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να προσέχουν τα παιδιά τους μέχρι να γίνουν 4 και 8 μηνών για να δικαιούνται να γραφτούν στην δημόσια προδημοτική εκπαίδευση, η οποία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2004 με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται παντού και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο του πληθυσμού. Παράλληλα ανθεί μια τεράστια βιομηχανία ιδιωτικών σχολείων, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων που χρειάζεται η μητέρα να ξοδέψει μια περιουσία για να μπορέσει να στείλει τα παιδιά της. Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία λειτουργούν με νόμο από το 1971 (!) και υπήρχαν μέχρι το 2008 157 νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο.

Όταν ανοίγει μια συζήτηση για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Κύπρο τις περισσότερες φορές αφήνουμε έξω τις γυναίκες μετανάστριες. Ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας στηρίζεται σε γυναίκες μετανάστριες, οικιακές βοηθούς ή εργάτριες. Οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Οι συμβάσεις για τις οικιακές βοηθούς παρόλο που υπάρχουν εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ. Ζουν μέσα στο σπίτι σαν μοντέρνες σκλάβες, και οι εργοδότες τελικά εκμεταλλεύονται την εργασία τους όχι μόνο για 8 ώρες την ημέρα αλλά για 24. Μετά από πολύ κόπο κατάφεραν οι οικιακές βοηθοί να κερδίσουν την ελεύθερη Κυριακή! Μέχρι τότε δούλευαν 24/7! Την ίδια στιγμή, απαγορεύεται να συνδικαλιστούν, ενώ οι εργοδότες είναι οργανωμένοι, και όταν μια οικιακή βοηθός «δεν τους κάνει» ή αν δεν δεχτεί να γίνει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αντιμιλήσει ή δεν ακολουθήσει κάποιον από τους κανόνες που θα τους βάλει ο εργοδότης όσο παράλογος και να είναι, είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει εργοδότη. Το πιο πιθανό είναι να απελαθεί.

 Υπάρχουν κι άλλες γυναίκες στην Κύπρο, τις οποίες ανακαλύψαμε μόλις πρόσφατα, και τις συμπαθήσαμε μέσα από την σειρά στην τηλεόραση Ελένη η Πόρνη. Χρειάστηκε μια σειρά στη τηλεόραση για να καταλάβουμε ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι, δεν είναι το όνειρό τους να γίνουν πόρνες. Το κίνημα διακίνησης γυναικών είναι πολύ μεγάλο στην Κύπρο και παρόλο που σε κάθε γωνία της παλιάς Λευκωσίας και όχι μόνο βλέπουμε καμπαρέ και μπυραρίες με περίεργα φωτάκια, τελικά η αστυνομία μας λέει ότι είχαμε μόνο 35 υποθέσεις εμπορίας προσώπων! Εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν και καταγγελία σεξουαλικής βίας (;;) και 10 ήταν καταγγελίες εκμετάλλευσης στην εργασία!

 Σε όλες αυτές τις γυναίκες, χωρίς διάκριση, ασκείται βία. Η ενδο-οικογενειακή βία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην Κύπρο, είτε η καταγωγή της είναι κυπριακή, ελληνική, ρωσική, σριλανκέζικη…

Η αντιμετώπισή της, δυστυχώς δεν λαμβάνεται όσο σοβαρά θα έπρεπε από την κυπριακή κυβέρνηση. Έχει ανατεθεί σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποδοχής του θύματος, η αστυνομία προσπαθεί να μην πάρει κατάθεση, τα δικαστήρια σχεδόν πάντα αθωώνουν τον άντρα που έχει ασκήσει βία στην γυναίκα του. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Σύνδεσμός για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, το 2010 δέχτηκαν 899 γυναίκες θύματα βίας, ενώ το 2009, 953. παρόλο που το νούμερο είναι μικρότερο για το 2010 αφορά μόνο τις γυναίκες που κατάφεραν να βρουν τον σύνδεσμο και να κάνουν καταγγελία. Αν δούμε κατά μήνα, μόνο τον Ιανουάριο του 2011, 89 γυναίκες ζήτησαν την βοήθεια του συνδέσμου γιατί έπεσαν θύματα ενδο-οικογενειακής βίας.  

Η θέση της γυναίκας στην Κύπρο λοιπόν δεν είναι όσο καλή όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Μπορεί να έχουν επιτευχθεί αρκετά πράγματα όμως είναι πολλά τα οποία χρειάζεται να γίνουν τόσο για τις κύπριες όσο και για τις μη κύπριες γυναίκες που μένουν στο νησί.

 Αγώνες για τα δικαιώματα της γυναίκας ενάντια στην κρίση

 Τα κεκτημένα των γυναικών ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις, η περιστολή των δικαιωμάτων, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Η ανεργία έχει χτυπήσει ήδη πιο πολύ τις γυναίκες παρά τους άντρες. Οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές, όπως δημόσια παιδεία και υγεία καθώς και στα επιδόματα επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Οι συνθήκες που δημιουργούνται θα προσπαθήσουν να ξαναφέρουν την γυναίκα στο σπίτι ενώ διάφορα στερεότυπα, τύπου αυτή είναι η φύση της γυναίκας μπορεί να αναβιώσουν για να δικαιολογήσουν την καταπίεση και την απομάκρυνση της γυναίκας ακόμη μια φορά από την κοινωνία.

 Παίρνοντας το παράδειγμα των γυναικών της Μέσης Ανατολής οι οποίες είναι μπροστά στον αγώνα σε συνθήκες απάνθρωπες, ενάντια σε καθεστώτα που δεν επιτρέπουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο δικαιώματα στην γυναίκα, κι εμείς στην Κύπρο θα πρέπει να προασπίσουμε τα κεκτημένα μας αλλά και να πάμε και ένα βήμα παρακάτω.

 Πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία-για την πραγματική απελευθέρωση

Η οικονομική κρίση έχει φανερώσει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση, την φτώχεια, την καταπίεση, βία και περιβαλλοντική παρακμή. Είναι ένα σάπιο σύστημα που καταστρέφει τις ζωές της νεολαίας και των εργαζομένων, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά χρησιμοποιώντας το φύλο, σαν κριτήριο για παραπάνω καταπίεση. Οι γυναίκες έχουμε ένα παραπάνω λόγο για να θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα.

 Μια σοσιαλιστική εναλλακτική βασισμένη στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από την κοινωνία, κάτω από δημοκρατικό εργατικό έλεγχο και διοίκηση, όπου η παραγωγή θα είναι στραμμένη στις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι μιας προνομιούχας μειοψηφίας, μια κοινωνία χωρίς κέρδη, τότε όλες οι ανισότητες του καπιταλιστικού συστήματος, όλες οι ιεραρχίες θα είναι περιττές και θα αντικατασταθούν με συνεργασία ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ζωή θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διαφορετική για όλους, ειδικά για τις γυναίκες. Μια δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλό βιοτικό επίπεδο και οικονομική ανεξαρτησία για όλους, με δημόσιες υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών, εκπαίδευσης, στέγασης, μεταφορών θα μπορεί να δώσει στις γυναίκες πραγματικά το δικαίωμα επιλογής για την ζωή τους. Μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα και την συνεργασία μπορεί να βάλει τις βάσεις για να σταματήσουν όλα τα ήδη του σεξισμού, της βίας ενάντια στις γυναίκες και οι γυναίκες θα μπορούν να είναι πραγματικά απελευθερωμένες.

Αθηνά Καρυάτη

Advertisements

Entry filed under: ρατσισμός, εργασιακά.

Solidarity with the struggle of the turkish cypriot working class Ελλάδα: Σημαντική επιτυχία για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας! Παρά τα σκληρά λόγια, η κυβέρνηση υποχώρησε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Μαρτίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Αρέσει σε %d bloggers: