Ολλανδία: η παιδεία στο στόχαστρο

Απρίλιος 27, 2011 at 11:16 πμ Σχολιάστε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Οικονομίας Συνεργασίας και Ανάπτυξης  (OECD) σε μια έρευνα του βάζει την Ολλανδία στις 10 καλύτερες χώρες από άποψη επίπεδου ζωής. Η έρευνα αυτή έγινε το 2009. Παρόλο το πέρασμα μόνο 2 χρόνων από τότε η κατάσταση σήμερα ίσως δεν αντανακλά αυτή την εικόνα για την Ολλανδία.

Η ολλανδική οικονομία αναμένεται να έχει μέτρια οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αναμένεται στο 3,6% για το 2011. Έτσι η Ολλανδική κυβέρνηση το Σεπτέμβρη του 2010 ανακοίνωσε περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 3,2 δις ευρώ για το 2011 προκειμένου να κρατήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% που είναι το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Οι εργαζόμενοι και η νεολαία καλούνται να πληρώσουν για την κρίση

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει μείωση των εξόδων στον τομέα της υγείας, μετανάστες, δημόσιους υπάλληλους, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο εταιρικός φόρος παραμένει μειωμένος από το προηγούμενο έτος  (μείωση από 25,5% σε 25%). Οπότε μόνο οι εργαζόμενοι και οι νεολαία καλούνται να πληρώσουν την κρίση.

Σημαντική επίθεση γίνεται στην παιδεία

Το σύνολο των περικοπών για την παιδεία προτείνεται να είναι 370 εκατομμύρια ευρώ. Για να κόψουν τα πανεπιστήμια αυτά τα χρήματα καλούνται να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, να μειώσουν το διδακτικό τους προσωπικό, να μειώσουν τους εξοπλισμούς και να βρουν χρήματα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα άλλα συζητείται και η κατάργηση του συστήματος υποτροφιών με αποτέλεσμα πολλοί από τους φοιτητές να αναγκαστούν να απευθυνθούν σε τράπεζες για δάνεια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

 Την ίδια στιγμή για να επιβιώσουν συζητούν την εισαγωγή ενός προστίμου 3000 ευρώ για όσους φοιτητές κάνουν περισσότερο από την κανονική περίοδο συν ένα χρόνο για τις σπουδές τους, καθώς και αύξηση των διδάκτρων από 3000 ευρώ στα 5-15.000 για κάποια τμήματα! Από το 2012 δε, αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν άλλους φοιτητές!

Οι φοιτητές στην αντεπίθεση

Παρόλο που κανένα από τα μέτρα δεν έχει περάσει ακόμη, στις 19 Νοεμβρίου 2010 περίπου 1500-2000 φοιτητές οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από την κάτω βουλή στη Χάγη για τα εκπαιδευτικά μέτρα και τις αυξήσεις των διδάκτρων που σκοπεύει να περάσει.  Στις 21 του Γενάρη 11.000-15.000 διαδηλωτές μαθητές, φοιτητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν ξανά στη Χάγη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές και τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Και το κίνημα συνεχίζει.

Όχι στην εμπορευματοποίηση της παιδείας!

Όχι στην παιδεία για λίγους!

Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους!

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν καθόλου την ποιότητα της εκπαίδευσης. Ίσα ίσα, η εξίσωση της εκπαίδευσης με το χρήμα είναι καταστροφική για την παρεχόμενη τελικά ποιότητα της εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία. Δημιουργούνται εισοδηματικά κριτήρια στην κοινωνία και η γνώση καταντά μετρήσιμο αγαθό.

Η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν, δημόσια και προσβάσιμη σε όλους και όλες. Ο οικονομικός στραγγαλισμός που οδηγούνται τα πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αντί να γίνει επίθεση στα ιδρύματα και το σύστημα που την προκάλεσαν, ρίχνουν το κόστος σε άλλες πλάτες.

Οι φοιτητές είναι ένα μόνο κομμάτι της κοινωνίας, ο αγώνας τους δεν είναι διαφορετικός από αυτό των εργατών, των μεταναστών και των φτωχών. Έχουν κοινό εχθρό το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις που το προστατεύουν. Η ανατροπή θα επιτευχθεί μόνο σε ένα κοινό και μαζικό αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα για μια κοινωνία για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, των μεταναστών και των φτωχών και όχι για το κέρδος, μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.

Φίλιππος Πρωτοπαπάς

TechnicalUniversityofDelft, (TUD),Holland

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Μαθητές-Φοιτητές, Τhe Wall, κινήματα.

ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ; Αγγλία: η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Αμβούργο: «κολασμένη» εβδομάδα για τους G20 Ιουλίου 12, 2017
  Η Σύνοδος των G20 (20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη) στο Αμβούργο τελείωσε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 75.000 άνθρωποι, έδωσαν ένα μήνυμα αντίστασης στον καπιταλισμό και τις πολιτικές του πολέμου, της φτωχοποίησης, του ρατσισμού.     Οι κινητοποιήσεις όμως σημαδεύτηκαν από άγρια καταστολή και μ […]
  puk
 • Kıbrıs’ta Altın Madenciliğine Karşı İnisiyatif Ιουλίου 8, 2017
  Basın bülteni: Aktivistler ve örgütler olarak bu inisiyatifi Hellenic Coper Mines (Helen Bakır Madenleri, HCM)’in, Kıbrıs’ta altın madenciliğine başlamayı amaçladığını öğrendiğimiz zaman oluşturduk. Maden çıkarma süreci plana göre Skouriotissa’daki Fukasa madeninde gerçekleşecek. HCM’nin Çevre Bakanlığı’na verdiği ilgili rapora göre, şirket öncelikli olarak […]
  puk
 • 2 χρόνια από το Δημοψήφισμα: η άνοδος και η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ Ιουλίου 6, 2017
  Το παρακάτω άρθρο του συντρόφου Ανδρέα Παγιάτσου γράφτηκε για το αγγλικό θεωρητικό περιοδικό Socialism Today (εδώ μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση). Δημοσιεύουμε την απόδοση του στα ελληνικά. Η 5η Ιούλη του 2015 είναι μια ιστορική ημερομηνία: η μέρα του δημοψηφίσματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας της Τρόϊκα που έδωσε 61,5% στο ΟΧΙ. Δύο χρόνια μετά, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,240 hits

visitors around the world

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Αρέσει σε %d bloggers: