Αγγλία: η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο!

Απρίλιος 29, 2011 at 3:18 μμ Σχολιάστε

Στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), δημοσιοποιήθηκε το Browne Review, μια έκθεση- αναθεώρηση των οικονομικών που έχουν να κάνουν με την παιδεία.

Η ομάδα που συζήτησε την έκθεση βέβαια αποτελούνταν από οικονομολόγους, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες και να τι πρότειναν για να εξυγιανθεί το ταμείο της παιδείας:

 -να αναιρεθεί το ανώτατο όριο στα δίδακτρα των πανεπιστημίων (που σήμερα φτάνει στις 3290 στερλίνες ανά έτος, περίπου 4000 ευρώ) που σημαίνει ότι θα είναι ελεύθερα τα πανεπιστήμια να ορίσουν τα δίδακτρα. H κυβέρνηση αργότερα εισηγήθηκε να οριστεί το ανώτατο όριο στο τριπλάσιο ποσό απ’ όσα είναι σήμερα!.
-να γίνουν περικοπές στο επίδομα που παίρνουν μαθητές που προετοιμάζονται για είσοδο στα πανεπιστήμια (Education Maintenance Allowance-ΕΜΑ),  και
-περικοπές στις δαπάνες που προορίζονται για τα πανεπιστήμια

Η τελευταία πρόνοια οδηγεί σε κλείσιμο διάφορων τμημάτων σε πανεπιστήμια του ΗΒ, απολύσεις καθηγητών κλπ, ενώ όλα αυτά σημαίνουν ότι η παιδεία θα γίνει αγαθό για λίγους και εκλεκτούς!
H έκθεση Μπράουν δημοσιοποιήθηκε στα πλαίσια μιας γενικότερης επίθεσης με περικοπές στο δημόσιο.

Οι φοιτητές φωνάζουν «No ifs no buts no education cuts!»

(Καμιά δικαιολογία, καμιά περικοπή στην παιδεία!)

Στις 10 του Νοέμβρη, το NUS, η κεντρική ένωση των φοιτητών στο ΗΒ, μαζί με το UCU, το συνδικάτο των καθηγητών, κάλεσαν πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο. Η πορεία κατάφερε να συγκεντρώσει 52000 φοιτητές καθηγητές και εργαζόμενους από όλα τα πλάτη και μήκη του ΗΒ, ακόμα και τη Σκοτία, όπου τα νέα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν!

Oι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν ακόμα και χωρίς την πρωτοβουλία του NUS, αφού η νεολαία δεν ήταν διατεθειμένη να σταματήσει τις δράσεις. Στις 24/10 το Youth Fight for Jobs και οι Socialist Students, σχήματα της οργάνωσης μας στο ΗΒ κάλεσαν μέρα δράσης σε τοπικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο κάλεσμα, προκάλεσε ταυτόχρονα αυθόρμητες πορείες, και καταλήψεις πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις, πολλές από τις οποίες ήταν μαζικές και επιτυχείς ενώ είχαν και την υποστήριξη του UCU.

Στο Cardiff University για παράδειγμα η κατάληψη σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας κατάφερε να βάλει την πρυτανεία να δεσμευτεί ότι θα αφήσουν το EMA ανέγγιχτο, καθώς και το ότι δε θα θυματοποιηθούν οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στην κατάληψη. Την ίδια μέρα στήθηκαν και δίκτυα αλληλεγγύης  από κατάληψη σε κατάληψη όπως και για την πορεία στο Λονδίνο, όπου οι διαδηλωτές δέχτηκαν μεγάλη καταστολή, η αστυνομία περικύκλωσε την πορεία και δεν επέτρεψε στους φοιτητές να φύγουν για ώρες.


Την 9η Δεκεμβρίου, όταν το Κοινοβούλιο θα αποφάσιζε για τις περικοπές, 35000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Εκεί δεν ήταν μόνο μαθητές και φοιτητές αλλά και συνδικαλιστές  από το συνδικάτο των εργαζομένων του σιδηροδρόμου στο Λονδίνο (RMT). Πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας με την συμμετοχή πολλών φοιτητών και μαθητών.

Κάτω οι Συντηρητικοί, η ιστορία ενός κινήματος.

Παρόλα αυτά το Κοινοβούλιο πέρασε τις περικοπές του Browne Review. Όμως η ιστορία μας διδάσκει ότι οι Συντηρητικοί έχουν ήδη ηττηθεί μια φορά από το μαζικό κίνημα.

Την τελευταία φορά που το Συντηρητικό κόμμα ήταν στην εξουσία, το 1990, προσπάθησαν να επιβάλουν κεφαλικό φόρο. Ο φόρος υπερψηφίστηκε, όμως μετά από μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων όχι μόνο τον πήραν πίσω αλλά το κίνημα κατάφερε να ρίξει την Θάτσερ από την πρωθυπουργία!

Το κίνημα μετά την 9η του Δεκέμβρη έχει αποδυναμωθεί. Δεν έχει σταματήσει όμως! Οι πορείες διαμαρτυρίας συνεχίζονται. Ήδη σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να κτίζονται επιτροπές ενάντια στις περικοπές ενώ το φοιτητικό κίνημα έχει συνδεθεί με το κίνημα των εργαζομένων, αφού εκτός από περικοπές στην παιδεία σχεδιάζονται και πολλές περικοπές στο δημόσιο τομέα.

H πάλη για μια άλλη παιδεία και μια άλλη κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί!

Ελένη Ιωάννου
Royal Welsh College of Music and Drama

Advertisements

Entry filed under: φοιτητές Αγγλία, Διεθνή Νέα, Μαθητές-Φοιτητές, Τhe Wall.

Ολλανδία: η παιδεία στο στόχαστρο Mέση Ανατολή – Το ντόμινο των εξεγέρσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Απρίλιος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ.   Μάι. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Αρέσει σε %d bloggers: