Mέση Ανατολή – Το ντόμινο των εξεγέρσεων

Μαΐου 3, 2011 at 11:32 πμ Σχολιάστε

Ο αυτοπυρπολισμός του νεαρού πλανόδιου πωλητή στην Τυνησία προκάλεσε ένα ντόμινο εξεγέρσεων σε όλο τον αραβικό κόσμο.

 Το επαναστατικό πνεύμα της Τυνησίας και της Αιγύπτου εξαπλώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε ολόκληρη την περιοχή, Στην Αλγερία επιστρατεύτηκαν 30000 αστυνομικοί εναντίον των διαδηλωτών, ενώ διαδηλώσεις έγιναν ακόμα και στο Μαρόκο όπου λίγες μέρες πριν ο βασιλιάς έλεγε ότι η χώρα δεν θα επηρεαζόταν γιατί έχουν αρκετή δημοκρατία! Ακόμα και σε χώρες όπου τα καθεστώτα προχώρησαν προκαταβολικά σε μεταρρυθμίσεις για να «ηρεμήσουν τα πνεύματᨻ, δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, έχοντας έτσι στο Ομάν ακόμα και νεκρούς, ενώ στην Σαουδική Αραβία έχει ήδη γίνει κάλεσμα για τη «μέρα οργής», στις 11 Μαρτίου!

 Από τη μία χώρα στην άλλη, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις, κάνουν τα θεμέλια των διεφθαρμένων, δικτατορικών καθεστώτων να τρίζουν. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο όλος ο κόσμος παρακολουθεί τι γίνεται στη Λιβύη, με τον Καντάφι να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος από τον εξεγερμένο λαό της χώρας του, ενώ σε Τυνησία και Αίγυπτο έχουν ήδη πετύχει την απομάκρυνση των Μπεν Αλί και Μουμπάρακ αντίστοιχα.

 Διευθαρμένα καθεστώτα

  Παντού στον αραβικό κόσμο επικρατεί τόση διαφθορά και έλλειψη δημοκρατίας που κανείς δεν έχει πρόσβαση σε μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ζωή. Για αυτό στις ειδήσεις βλέπουμε κόσμο από διάφορες χώρες (όπως τη Λιβύη και το Μπαχρέιν) να δηλώνει ότι δεν θα διστάσει καν να θυσιάσει τη ζωή του.

 Οι δικτάτορες διοικούσαν με έπαρση και αλαζονεία καθώς είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια στην εξουσία και στην υποστήριξη των δυνάμεων του δυτικού κόσμου. Σίγουρα ο δυτικός κόσμος δεν υποκίνησε τους όποιους διαδηλωτές (αν έκανε κάτι τέτοιο θα διάλεγε άλλες, μη συμμαχικές χώρες της περιοχής όπως το Ιράν και η Συρία), αλλά δεν έχει κανένα ενδοιασμό να εγκαταλείψει τους μέχρι πρότινος συμμάχους του εν όψει της γενικής κατακραυγής.

 Η πτώση των ηγετών δεν σημαίνει δημοκρατία 

 Τα ΜΜΕ σε όλη την πορεία των εξεγέρσεων προσπαθούσαν να μας τρομοκρατήσουν ότι αν θα πέσουν οι δικτάτορες θα εγκαθιδρυθούν καθεστώτα όπως του Ιράν, θεοκρατικά, ισλαμικά και άρα χειρότερα δικτατορικά από ότι τα προηγούμενα. Παρόλα αυτά, τα όποια στοιχεία θρησκευτικού φανατισμού ή προσπάθειας για θρησκευτικό διαχωρισμό δεν αγκαλιάστηκαν στις διαδηλώσεις. Στην Αίγυπτο το σύνθημα «ο Θεός είναι μεγάλος» αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον με αδιαφορία από την μάζα των διαδηλωτών, ενώ στο Μπαχρέιν ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της ενότητας Σουνιτών και Σιιτών.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι τα καθεστώτα που θα εγκαθιδρυθούν θα είναι δημοκρατικά. Η δύση έχει κάνει ήδη τις διασυνδέσεις της αφού διασφάλισε ότι ό,τι κι αν είναι αυτό που θα ακολουθήσει θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Πράγματι, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ενάντια στις διαδηλώσεις που εξακολουθούν να γίνονται σε Τυνησία και Αίγυπτο δείχνουν ότι τα καθεστώτα δεν έφυγαν απλά και μόνο με την απομάκρυνση Μπεν Αλί και Μουμπάρακ. Στη δε Αίγυπτο το πρώτο πράγμα που έκανε ο στρατός, ο οποίος τώρα διαχειρίζεται την κατάσταση, ήταν να απαγορεύσει τις απεργίες για να μην πέσει η χώρα στο χάος! Καθόλου τυχαίο, αφού η στρατιωτική ελίτ της Αιγύπτου ελέγχει βασικούς τομείς της βιομηχανίας της χώρας.

 Όλα αυτά οδηγούν στο ερώτημα του πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι του αραβικού κόσμου να αποκτήσουν αυτό που ζητάνε, πραγματική δημοκρατία.

 Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ουσιαστική δημοκρατία και ριζική αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών, απλά με το να αλλάξει ο πρόεδρος. Οι ριζικές αλλαγές επιβάλλουν και τη ριζική αλλαγή του συστήματος. Μία νέα κυβέρνηση όπου και πάλι ο πρόεδρος θα έχει τον τελευταίο λόγο και που δεν θα επιτρέπει στην τοπική κοινωνία να έχει καμιά ουσιαστική αντιπροσώπευση ή έλεγχο στις αποφάσεις, δεν θα βγάλει τον κόσμο από την πείνα και την εξαθλίωση.

Πώς μπορούν να οδηγηθούν στην πραγματική δημοκρατία;

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι φτωχοί αγρότες να οργανωθούν. Να φτιάξουν τις δικές τους επιτροπές σε κάθε γειτονιά, εργασιακό χώρο, σχολείο, πανεπιστήμιο, για να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους. Αυτές οι επιτροπές χρειάζεται με τη σειρά τους να συντονίζονται τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Χρειάζεται να υπάρξει ένα σύνταγμα που να επιτρέπει σε όλα αυτά τα στρώματα, μέσω των εκπροσώπων τους, να έχουν έλεγχο και λόγο στη διακυβέρνηση του τόπου.

Έχοντας αυτού του είδους των έλεγχο οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα αιτήματα για πραγματική δημοκρατία και για μια αξιοπρεπή ζωή, έχοντας καταφέρει παράλληλα να πάρουν στον έλεγχο τους και τους βασικούς τομείς της παραγωγής και της οικονομίας, ώστε οι πόροι της χώρας να διατίθενται για την ίδια την κοινωνία και όχι για μια συγκεκριμένη οικογένεια που βρέθηκε στην εξουσία.

 Είναι λοιπόν βασικό να υπάρξει αυτή η οργάνωση στη βάση της κοινωνίας, σε συνδυασμό με μαχόμενα συνδικάτα καθώς και ένα πολιτικό κόμμα που να είναι σε θέση να συντονίζει αυτούς τους αγώνες και να προωθεί πολιτικές τέτοιες που να είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας, ενάντια σε αυτό το σύστημα που σκοτώνει και για μια σοσιαλιστική κοινωνία, με πραγματική δημοκρατία και με τη συμμετοχή όλων για τα θέματα που αφορούν τη ζωή τους.

Μηνύματα από το μέλλον

Οι αγώνες που γίνονται τώρα στον αραβικό κόσμο είναι τεράστιας ιστορικής σημασίας, καθώς και ό,τι έχουν πετύχει ως τώρα. Θα πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όσα γίνονται, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας και παίρνοντας τα σημαντικά μαθήματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ότι δηλαδή, ακόμα και στις πιο σκληρές και απάνθρωπες καταστάσεις, ακόμα και μέσα σε συνθήκες δικτατορίας, όταν οι εργαζόμενοι και η νεολαία ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Αυτό θα πρέπει να μας εμπνεύσει κι εμάς ενάντια στις επιθέσεις που δεχόμαστε στο δικό μας βιοτικό επίπεδο και που μας λένε ότι είναι φυσιολογικό να τις δεχτούμε χωρίς αντίρρηση λόγω της κρίσης. Μαζί με τον αραβικό κόσμο, θα πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να αντισταθούμε στις πολιτικές εξαθλίωσης που θέλουν να επιβάλουν στην Ευρώπη και αλλού.

Α. Λ.

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Πρόσφυγες, Τhe Wall, κινήματα, μετανάστες.

Αγγλία: η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο! Τελικά; Είμαστε ρατσιστές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Sosyalist Alternatif: Kıbrıs’taki anti faşist harekete Turkiye’den dayanisma Φεβρουαρίου 22, 2018
  NEDA’nın Türkiye’deki kardeş organizasyonu Sosyalist Alternatif’in Kıbrıs’taki gelişmeler ile ilgili beyanı KIBRIS: Afrika Gazetesi‘ne yapılan saldırılar! Kıbrıs’ta Afrika Gazetesi’nin Türk ordusunun Afrin’de bir işgale daha imza attığını ifade ederek hem Afrin Operasyonu’na karşı çıkması hem de Türk ordusunun Kıbrıs’taki varlığını işgal olarak nitelendirmes […]
  puk
 • Αφρίν: Γιατί χτυπά τους Κούρδους ο Ερντογάν; Φεβρουαρίου 13, 2018
  Δημοσιεύουμε αποσπάσματα κοινής ανακοίνωσης της οργάνωσης «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (αδελφής οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Τουρκία) με την οργάνωση Patronsuz Dunya («Κόσμος χωρίς Αφεντικά») η οποία συζητάει παρά πέρα ενίσχυση των δεσμών της με την «Σοσ. Εναλλακτική» και την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, CWI. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στα αγγλικά εδώ #So […]
  puk
 • Ξανά πρόεδρος ο Ν. Αναστασιάδης – Συνεχίζεται άλλη μια πενταετία επιθέσεων Φεβρουαρίου 8, 2018
  Εκλέχτηκε πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης για άλλη μια 5ετία, με ποσοστό 56% και 215.281 ψήφους. Ο Μαλάς, έχασε με ποσοστό 44% και 169.243 ψήφους. Όλα τα ΜΜΕ περιγράφουν την εκλογή του Αναστασιάδη ως ισχυρή εντολή, όμως αν δούμε τις ψήφους που πήρε και τα πραγματικά ποσοστά ψήφου σε σχέση με τα ποσοστά αποχής, θα δούμε […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,530 hits

visitors around the world

Μαΐου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ.   Ιον. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρέσει σε %d bloggers: