Τελικά; Είμαστε ρατσιστές;

Μαΐου 6, 2011 at 11:39 πμ 3 Σχόλια

Μετά τα επεισόδια στο σχολείο Βεργίνας στη Λάρνακα, έχει ανοίξει ένα μεγάλο ερώτημα στην κοινωνία: είμαστε ρατσιστές;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 10/3 έδωσε μια απάντηση: οι Κύπριοι είναι πρωταθλητές στο ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Η έρευνα έγινε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, την περίοδο Σεπτέμβρη-Δεκέμβρη 2008. Ένα μεγάλο ποσοστό δήλωσε ότι έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες, τους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, φυλής και θρησκείας.

Όλοι εκπλάγηκαν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Κανείς όμως δεν φάνηκε να προβληματίζεται για αυτά.

Μήπως φταίνε τα ΜΜΕ;

 

Τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αρχικά δίνουν πολύ περισσότερο χρόνο σε όλους τους πολιτικούς που αναπαράγουν ρατσιστικό λόγο.

Έπειτα, μετά τα γεγονότα της Λάρνακας οι Παλαιστίνιοι έγιναν «αραβόφωνοι», γιατί οι Παλαιστίνιοι ήταν ιστορικά φίλοι των Κυπρίων μια και υποφέρουν από κατοχή και εποικισμό όπως οι Κύπριοι.

Σχεδόν καθημερινά παρουσιάζουν «νέα στοιχεία» για να μας πείσουν πώς όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι «κακοί». «Γονείς κακοποίησαν παιδί 6 χρονών. Ήταν Παλαιστίνιοι αιτητές ασύλου», «Πιάστηκε σπείρα ληστών. Ο αρχηγός λέγεται (δεν έχουν αποδείξεις) ότι είναι Παλαιστίνιος που παίρνει 1800 ευρώ επίδομα»!

Έτσι δημιουργούν ρατσισμό, και ένα κλίμα όπου το σύνθημα “οι μετανάστες φταίνε για όλα τα δεινά μας» να υιοθετηθεί πιο εύκολα. Πώς θα νοιώθαμε εμείς αν το BBC κάνοντας ρεπορτάζ για τον Κίττα, παρουσίαζε ότι όλοι οι Κύπριοι είναι δολοφόνοι;

Μήπως η Εκκλησία;

Παρόμοιο «έργο» κάνει και η εκκλησία. Αντί να κάνει πράξη το «αγαπάτε αλλήλους» λέει ότι το ΕΛΑΜ έχει κρυστάλλινες θέσεις. Αποκαλυπτική δήλωση, όπως και οι δηλώσεις για τα ξενοδοχεία που έχει η εκκλησία και τελικά για τον ρόλο της: είναι κι αυτή μια επιχείρηση σαν τις άλλες που τη συμφέρει να μαλώνουμε μεταξύ μας κι έτσι να ξεχάσουμε ότι χρωστάει περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ότι θα δώσει 9 εκατομμύρια ευρώ για τον καθεδρικό όταν οι πιστοί ζουν με συντάξεις πείνας.

Μήπως η Εκπαίδευση;

Η παιδεία μας είναι ελληνορθόδοξη παρόλο που ο πληθυσμός των σχολείων εδώ και χρόνια είναι πολυπολιτισμικός. Παντού υπάρχουν εικόνες, σταυροί, προσευχές, βιβλία ιστορίας και εθνικές γιορτές που λένε πόσο «βάρβαροι» είναι όλοι οι άλλοι λαοί και πόσο «πολιτισμένοι» είναι οι Έλληνες και οι χριστιανοί! Μας λένε μόνο ότι όλοι θέλουν να κατακτήσουν την Κύπρο. Δεν μας λένε όμως τις πραγματικές αιτίες και το ποιος πραγματικά ήταν υπεύθυνος για τους πολέμους για το κυπριακό, και διεθνώς για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, για το παλαιστινιακό, για τα συμφέροντα που παίζονται στις πλάτες μας. Το μόνο που κάνουν είναι να μας παρασύρουν σε μια στείρα ξενοφοβία και τελικά σε ρατσισμό.

Ή μήπως οι βουλευτές και τα κόμματα;

Βουλευτές και κόμματα χρησιμοποιούν το θέμα της μετανάστευσης. Έχει γίνει το κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, όχι γιατί θέλουν να το λύσουν οτιδήποτε αλλά για να κερδίσουν τους ψήφους όλων των ανέργων που νομίζουν ότι έχασαν την δουλειά τους λόγω των μεταναστών. Την ίδια στιγμή κανένας τους δεν θέλει να σταματήσουν πραγματικά να υπάρχουν οι μετανάστες ή να εξαλείψουν τον ρατσισμό γιατί μετά πώς θα βγάζουν υπερκέρδη από την εκμετάλλευση τους και την εκμετάλλευση μας, καθώς εμείς θα μαλώνουμε μεταξύ μας και δεν θα βλέπουμε πώς ο εργοδότης που μας απέλυσε τρώει με χρυσά κουτάλια.

Αντίσταση και πάλη για μια άλλη κοινωνία

Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Η λύση όμως δεν είναι να γίνουμε ρατσιστές, διώξουμε όλους ή να τους πετάξουμε στην θάλασσα. Ο ρατσισμός τυφλώνει και μπορεί να οδηγήσει μόνο σε βαρβαρότητα. Να αντισταθούμε!

Να παλέψουμε για

ΜΜΕ τα οποία να παίζουν ακριβώς τον ρόλο της ενημέρωσης και όχι της καθοδήγησης της κοινής γνώμης

Για μια κοινωνία με πραγματική ανεξιθρησκία και απόλυτο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους

Για μια εκπαίδευση χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς αλλά που θα μας εκπαιδεύει να έχουμε κριτική σκέψη-μια παιδεία δημοκρατική και ελεύθερη

Για μια κοινωνία η οποία θα λειτουργεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας και όχι για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών ενώ αυτοί μας ρίχνουν στο φόβο και το μίσος.

Πάλεψε μαζί μας.

Advertisements

Entry filed under: ρατσισμός, Εθνικισμός, Εκστρατείες, Μαθητές-Φοιτητές, Τhe Wall, μετανάστες.

Mέση Ανατολή – Το ντόμινο των εξεγέρσεων Αθήνα: Άγιος Παντελεήμονας – η Χρυσή Αυγή τρομοκρατεί

3 Σχόλια Add your own

 • 1. antifa  |  Μαΐου 6, 2011 στο 10:23 μμ

  Οι φασίστες έστησαν εκλογικό περίπτερο στην Μακαρίου κάτω από τον Γαλαξία.,, Πρέπει να αντιδράσουμε,

 • 2. Ανώνυμος  |  Μαΐου 7, 2011 στο 4:22 μμ

  Η απάντηση στον ρατσισμό δεν είναι ο εθνομηδενισμός που ακολουθεί το ΑΚΕΛ και άλλες «ανθρωπιστικές» και αναρχικές ομάδες υπό την πτέρυγα του.

  Υπάρχει πρόβλημα με την μετανάστευση. Χωνέψε το. Καταλάβετε το. Η Κύπρος είναι υπερπλήρης από μετανάστες. Δεν πρέπει να φύγουν όλοι αλλά δεν μπορούμε να δεκτούμε άλλους και δεν μπορούμε να εντάξουμε όσους μένουν Κύπρο σήμερα επειδή ο αριθμός τους είναι τεράστιος.

 • 3. puk  |  Μαΐου 11, 2011 στο 2:50 μμ

  δεν είπε κανένας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες. οι μεταναστευτικές οργανώσεις και η υπόλοιπη αριστερά, πέρα απο το ΑΚΕΛ το λέγαν εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν τους ακούει. όχι στον υπερπληθυσμό αλλά στην έλλειψη νομοθεσίας που αφήνει τον εργοδότη ελεύθερο να εκμεταλεύεται τους εργαζόμενους, ντόπιους και ξένους χωρίς κυρώσεις.
  οπότε ναι αν μας διαβάζεις και παρατηρήσεις τα άρθρα μας δεν είπαμε ούτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
  για το ΑΚΕΛ παρακαλούμε να απευθυνθείς στα μπλόγκς των ΑΚΕΛικών. εδώ δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. ούτε και για τις άλλες οργανώσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Ekim 1917’nin Mirası: Rus Devrimi Νοέμβριος 22, 2017
  Rus Devriminin yüzüncü yılı nedeniyle Izquierda Revolucionaria (CWI, İspanya) John Reed’in klasik kitabı Dünyayı Sarsan On Gün’ü İspanyolca’ya çevirdi. Kitabın önsüzünde Peter Taaffee (Socialism Today yazarı ve Socialist Party Genel Sekreteri), Reed’in aktarımlarının büyüklüğünü, devrimin önemini ve bugün için geçerliliğini açıklıyor. John Reed’in büyük kita […]
  puk
 • Μινεάπολη-ΗΠΑ: Ιστορικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές για την σ. Τζίντζερ Τζέντζεν Νοέμβριος 21, 2017
  Άρθρο των συντρόφων Μπράιαν Κουλούρη και Κάλβιν Πριστ («Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ) Στις 7 του Νοέμβρη η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζένσεν, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» για το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης στην «Περιφέρεια 3»[1] πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το προβάδισμα 6,2 μονάδων στις ψή […]
  puk
 • Τι ήταν τελικά η Χούντα; Νοέμβριος 17, 2017
  Σαν σήμερα δεν ξεχνάμε τον ηρωικό αγώνα των ελληνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο, δεν ξεχνάμε και τι πραγματικά ήταν η Χούντα, τι καθεστώς οραματίζονται οι απόγονοι – ομοϊδεάτες τους, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μέσα στην Κυπριακή Βουλή. του Πάρη Μακρίδη το άρθρο γράφτηκε στις 14/11/2012 Η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που πέρασε, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,375 hits

visitors around the world

Μαΐου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ.   Ιον. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρέσει σε %d bloggers: