Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες της Ευρώπης

Ιουνίου 3, 2011 at 8:53 πμ Σχολιάστε

Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, απασχολήσιμοι συνταξιούχοι, μαθητές φοιτητές, οι οποίοι ψάχνουν με αγωνία πώς να αντιπαλέψουν τις βάρβαρες πολιτικές αυτών που κυβερνούν και καταστρέφουν την κοινωνία υποσχόμενοι την αναγέννησή της, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και στις πλατείες.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων-Ιndignados που ξεκίνησε στις 15 Μάη στην Ισπανία, με πορεία στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και κατάληψή της κατά το πρότυπο των Τυνήσιων και Αιγύπτιων εργαζομένων, έφτασε και στην Ελλάδα στις 26 Μάη και σε άλλες χώρες στις 29 Μάη. Το κίνημα αυτό αντανακλά τον διεθνισμό στο μεγαλείο του, την πιο σαφή απάντηση στο αδιέξοδο του εθνικισμού και στους εγκληματίες ρατσιστές/φασίστες.

Κινήματα ενάντια στις κυβερνήσεις, στα μέτρα λιτότητας, στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα

Στην Ισπανία και την Ελλάδα η κρίση σημαίνει ανεργία πάνω από 20% και πάνω από 40% στους νέους, σημαίνει μείωση μισθών (30% στην Ελλάδα) και κατώτερους μισθούς πείνας (520 € στην Ελλάδα) σημαίνει επιθέσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις τιμών, φτώχεια και ανέχεια. Στην Ισπανία δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέλαβαν την πλατεία, οι οποίοι είχαν χάσει την δουλειά τους και το σπίτι τους λόγω της κρίσης.

Και στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές κινητοποιήσεις και συνεχόμενες απεργίες. Όμως δεν έγινε δυνατό να υπάρξει ένα σταθερό κίνημα ανατροπής λόγω της γραφειοκρατίας του συνδικαλιστικού κινήματος και των ηγεσιών των μαζικών κομμάτων της αριστεράς, που μάλιστα συχνά έβρισκαν σαν δικαιολογία το ότι «δεν τραβάει ο κόσμος».

Οι επιθέσεις όμως των κυβερνήσεων συνεχίζουν και ο κόσμος αναζητά λύσεις. Έτσι το κίνημα που θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει η αριστερά και τα συνδικάτα δημιουργείται από τους πολίτες που είναι «αγανακτισμένοι».

Απογοήτευση από τα κόμματα-δημοκρατία τώρα

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, νέοι κλπ που κατεβαίνουν στις κινητοποιήσεις αυτές, το κάνουν γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν αυτοί για την κρίση, δεν θέλουν να περάσουν τα μέτρα και να εφαρμοστεί το μνημόνιο των ΔΝΤ-ΕΕ, δεν θέλουν να είναι έρμαια των τραπεζών, δεν θέλουν να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ (δημόσιες εταιρίες όπως η δική μας  CYTA, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια). Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του κόσμου λέει όχι στην πολιτική και τα κόμματα, τα συνθήματα αυτά, που υιοθετούνται μαζικά απ’ όλο αυτό τον κόσμο, είναι καθαρά πολιτικά και οι κινητοποιήσεις  έχουν ένα κατεξοχήν  πολιτικό χαρακτήρα. Έχουν στόχο να ανατρέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επιβάλει το ΔΝΤ και η ΕΕ, θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η καχυποψία και η απογοήτευση που υπάρχει από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ενάντια στα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστές είναι δικαιολογημένη, όμως ο τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα δεν είναι με τον αποκλεισμό των πολιτικών οργανώσεων, γιατί αυτές θα είναι στο χώρο έτσι κι αλλιώς, «αποκρύβοντας» την ταυτότητά τους. Λύνεται έτσι το πρόβλημα; Όχι. Ο μόνος τρόπος να υπάρχει πραγματική δημοκρατία  στη συγκρότηση του όποιου κινήματος είναι να παίρνουν τις αποφάσεις οι γενικές συνελεύσεις, να υπάρχουν εκλεγμένες επιτροπές οι οποίες να είναι ανακλητές (να αντικαθιστούνται ανά πάσα στιγμή) ώστε τις αποφάσεις να τις παίρνει το κίνημα και όχι οι «μηχανισμοί» των κομμάτων.

Ήδη στις συγκεντρώσεις έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Κάθε μέρα γίνονται γενικές συνελεύσεις όπου καθένας μπορεί να μιλήσει και μέσα από αυτές παίρνονται όλες οι αποφάσεις. Οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικές: στην Αθήνα οι συμμετέχοντες μπορεί να φτάσουν και τα  5000 άτομα! Την ίδια στιγμή έχουν γίνει και επιτροπές για την λειτουργία της κατάληψης αλλά και για να συγκεντρωθούν τα αιτήματα του κινήματος, τι δηλαδή θέλει το κίνημα.

Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει γίνει επιτροπή παιδείας όπου έχουν συγκεντρώσει μαζί μαθητές-φοιτητές και εκπαιδευτικοί τα προβλήματα που έχει η παιδεία και τα αιτήματά τους για την παιδεία. Έχει γίνει επίσης επιτροπή για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ίδιο συζητάνε για να κάνουν και για όλα τα άλλα θέματα που τους απασχολούν καθώς και να επεκταθούν στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους για να συμμετέχουν όλο και περισσότερος κόσμος στις κινητοποιήσεις αλλά και για να αποκτήσει το κίνημα αιτήματα και πρόγραμμα.

Σημαντικό είναι και το κάλεσμα που έχουν κάνει στους κλάδους που απεργούν ή θα απεργήσουν για να καταλήξουν στο Σύνταγμα στην Αθήνα ή στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη για να ενωθούν με το κίνημα. Χωρίς τους εργαζόμενους, χωρίς κλαδικές αλλά και γενικές απεργίες το κίνημα δεν θα μπορεί να πετύχει τους στόχους του, είναι δύσκολο να ρίξει την κυβέρνηση.

Στην Κύπρο ποιο είναι το αίτημα;

Μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έγιναν διάφορες ομάδες και από κύπριους για το κίνημα των αγανακτισμένων. Σελίδες συμπαράστασης ή και οργάνωσης για τα δικά μας αιτήματα. Ποια είναι όμως αυτά τα αιτήματα;

Στην Κύπρο βιώνουμε την κρίση με την άνοδο της ανεργίας την άνοδο των τιμών. Η ανεργία  προέρχεται κύρια από τις απολύσεις που έκαναν οι εργοδότες στον τουρισμό και τις οικοδομές για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους (παρόλο που πολλοί πήραν και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση) ενώ οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της υποχωρητικότητας της κυβέρνησης στις οδηγίες της ΕΕ. Παρά την κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε δει στην Κύπρο ούτε σημαντικές περικοπές ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε άλλα μέτρα όπως έχουν περάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις άλλες χώρες το αίτημα είναι να πέσει η κυβέρνηση. Στην Κύπρο αν πέσει η κυβέρνηση τι θα την αντικαταστήσει; Μια δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει πιο σκληρές πολιτικές απ’ αυτές του ΑΚΕΛ και, στην ουσία, θα εφαρμόσει όλα αυτά στα οποία αντιμάχεται το κίνημα των αγανακτισμένων στην υπόλοιπη Ευρώπη! Δηλαδή, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα των μισθών και των συντάξεων, περικοπές   στις δημόσιες δαπάνες (Υγεία, Παιδεία, κλπ), αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, αύξηση της φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα, κοκ!

Το κίνημα των αγανακτισμένων έχει γίνει πολύ δημοφιλές και εμπνέει μεγάλα κομμάτια της νεολαίας. Είναι καθημερινά στις ειδήσεις. Έτσι κάποιοι το καπηλεύονται για να προωθήσουν τα δικά τους εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα.

Τι αντίφαση! Το πιο διεθνιστικό κίνημα το οποίο προσπαθεί να ενώσει όλα τα κινήματα της Ευρώπης ενάντια στις πολιτικές του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν ελληνικό και να τονώσουν την ελληνικότητά και τον εθνικισμό!

Στις 31/5 οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ούτε κουβέντα δεν είπαν για το ΔΝΤ και τα οικονομικά μέτρα που προωθούνται. Είπαν ότι ήταν για την αλληλεγγύη με όλα τα κινήματα. Ήταν όμως μόνο για αλληλεγγύη με τους Έλληνες. Με ελληνικές σημαίες και συνθήματα όπως «Ελλάδα-Κύπρος ένας λαός αγώνας κοινός» και «κατοχή το δικό μας μνημόνιο» ενώ στα αιτήματα τους μιλούν ενάντια στους μετανάστες προσπάθησαν να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα. Μπορεί να λένε ότι δεν ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο σύνολο, αλλά στην σελίδα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι φανερό ότι οι οργανωτές προέρχονται από συγκεκριμένη πολιτική ομάδα που προωθεί τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία.

Κινήσεις σαν και αυτές προσπάθησαν να γίνουν και στην Ελλάδα όμως απομονώθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις καταγγέλθηκαν από το ίδιο το κίνημα δημόσια.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων το οποίο ενώνει όλες τις ηλικίες σε διάφορες χώρες, ενώνει και τις εθνικότητες. Έτσι σε όλες τις κινητοποιήσεις οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι και συμμετέχουν ως ίσοι. Οι Αγανακτισμένοι της Ελλάδας δηλώνουν: όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, εκτός από τους φασίστες.

Την τροπή αυτή του κινήματος των Αγανακτισμένων στην Κυπρο δεν την επιτρέπει τίποτα άλλο από την απουσία της αριστεράς. Το παραδοσιακά αριστερό κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και δεν υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση από τα κάτω. Το κενό αυτό έρχονται να το καλύψουν ακροδεξιές ομάδες.

Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας. Οι εργοδότες δεν θα σταματήσουν να απολύουν, οι τιμές δεν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν. Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επιβάλει τα μέτρα της αν αρχίσουμε εδώ πέρα να φωνάζουμε ότι είμαστε Έλληνες.

Αντίθετα η κοινή δράση και αντίσταση στις επιθέσεις Ελλήνων, Ισπανών, και υπόλοιπων Ευρωπαίων, ντόπιων και μεταναστών, μπορεί να κάνει τα κινήματά μας πιο δυνατά. «Δεν ψάχνουμε τι μας χωρίζει, βρίσκουμε τι μας ενώνει» δηλώνουν οι αγανακτισμένοι της Θεσσαλονίκης. Και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Στην διεθνή επίθεση μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με διεθνιστική οργάνωση και κινητοποίηση και εξέγερση.

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους Αγανακτισμένους Έλληνες και Ισπανούς. Πάλη για να επεκταθεί το κίνημα των Αγανακτισμένων σε όλη την Ευρώπη

Ανατροπή όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κυριαρχούν και επιβάλλονται από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι

Να διαγραφούν τα χρέη τώρα!

Αθηνά Καρυάτη

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Εθνικισμός, Μαθητές-Φοιτητές, εργασιακά, ελλάδα.

«Όλη η Μαδρίτη ζει στο ρυθμό της πλατείας Ντελ Σολ» Άντρια Γρηγορίου: «Ο εθνικισμός είναι μια επικίνδυνη ηλιθιότητα. Εμένα μου έσωσε τη ζωή ένας τουρκοκύπριος»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk
 • Απεργία 5 εκατομμυρίων για την μέρα της γυναίκας στην Ισπανία! Μαρτίου 13, 2018
  Η 8η Μάρτη φέτος, όπως και πέρσι, κινητοποίησε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην ανισότητα, το σεξισμό και τη βία που δέχονται. Σε μια σειρά χώρες καλέστηκαν πορείες, απεργίες ή στάσεις εργασίας που έδωσαν σε αυτή τη μέρα, που έχει καταντήσει να γιορτάζεται εθιμοτυπικά, έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα. Στ […]
  puk
 • International Working* Women’s Day 2018 – the Oppression, the rights, the representation, the emancipation. Μαρτίου 8, 2018
  Public discussion, at Meλtemι – centre for the movements the struggles and the arts, Thursday 15/3, at 19.30. *historically this is the true origin of International Women’s Day. The capitalist institutions removed “working” from the title in an attempt to eliminate the context of class struggle and suggest that all women are basically the same. […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,572 hits

visitors around the world

Ιουνίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρέσει σε %d bloggers: