Άντρια Γρηγορίου: «Ο εθνικισμός είναι μια επικίνδυνη ηλιθιότητα. Εμένα μου έσωσε τη ζωή ένας τουρκοκύπριος»

Ιουνίου 8, 2011 at 10:25 πμ 3 Σχόλια

αναδημοσίευση απο το Ξεκίνημα

Η Άντρια Γρηγορίου είναι στην τελευταία τάξη του Λυκείου, στην Κύπρο. Οι εμπειρίες της ζωής της την έκαναν να είναι συνειδητά και έντονα ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού, προπάντων ενάντια στις φασιστικές ομάδες οι οποίες αναπτύσσουν όλο και πιο έντονη δραστηριότητα στο νησί. Στη συνέντευξη αυτή, μας εξηγεί τους λόγους.

Ξεκίνημα: Άντρια θα θέλαμε να μεταφέρουμε την προσωπική σου ιστορία σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε γιατί καταρρίπτει πολλούς εθνικιστικούς μύθους…

Άντρια: Κι εγώ θέλω να τη μεταφέρω όσο πιο πλατιά μπορώ. Αν ζω σήμερα χρωστώ την ζωή μου σε ένα Τουρκοκύπριο. Επομένως, το να ακούω ότι στην απέναντι πλευρά, στη Βόρεια Κύπρο ζούνε υπάνθρωποι, με τους οποίους δεν πρέπει να συνυπάρχουμε, οι οποίοι δεν έχουν δικαιώματα, κ.λπ. κ.λπ. είναι εξοργιστικό – είναι άδικο και είναι ψέμα.

Πάμε λοιπόν στην ιστορία σου…

Λοιπόν, από δύο μηνών, βρέφος, διαγνώστηκα με μια ασθένεια του μυελού των οστών. Οι γιατροί την οικογένειά μου περίμεναν πως δεν θα ζούσα για πολύ. Κι όσο περνούσε ο καιρός, κι εγώ συνέχισα να ζω τόσο οι γιατροί λέγανε «είναι θαύμα που ζει ακόμη».

Το πρόβλημα της υγείας μου μπορούσε να λυθεί μόνο αν έβρισκα συμβατό μόσχευμα μυελού των οστών. Έτσι ξεκίνησε, από τη βρεφική μου ηλικία, από το Καραϊσκάκειο Κέντρο στη Λευκωσία ( που διατηρεί τράπεζα αίματος και ειδικεύεται σε τέτοια θέματα) μια αναζήτηση, διεθνώς, για να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Αλλά δότης δεν βρισκόταν πουθενά.

Ψάχνανε διεθνώς για συμβατό δότη και δεν βρίσκανε σε καμία χώρα;

Ναι! Σε καμία! Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις συμβατοί δότες είναι η οικογένεια του πάσχοντος. Στη δική μου περίπτωση όμως δεν υπήρχε κανένας μέσα στην οικογένειά μου που να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις!

Εσύ είχες γνώση αυτής της κατάστασης, και από ποια ηλικία;

Από την ηλικία των 4 χρόνων είχα πλήρη γνώση της κατάστασης μου. Και ζούσα μαζί με όλη την οικογένεια μου αυτή την αγωνία. Κάθε μήνα έπρεπε να μπαίνω για εξετάσεις, αναλύσεις, επεμβάσεις στα νοσοκομεία και όταν είχα φτάσει πια την ηλικία των 8 ετών είχαμε σχεδόν χάσει κάθε ελπίδα. Θεωρούσαμε εντελώς απίθανο να βρεθεί οποιεσδήποτε δότης οπουδήποτε. Κι έτσι, αποφασίσαμε να πάμε στην Αμερική – το καλοκαίρι του ’99 –  όπου γινόντουσαν πειράματα με βλαστοκύτταρα.

Ενώ ήμασταν στην Αμερική μας επικοινωνούν από το Καραϊσκάκειο να μας πουν να περιμένουμε ακόμη λίγο γιατί είχε εμφανισθεί ένα παιδί με την ίδια ασθένεια στη βόρεια Κύπρο και πάνω σε αυτή τη βάση έγινε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να γίνουν προσπάθειες αναζήτησης συμβατών δοτών και στις δύο πλευρές του νησιού.

Το νησί τότε ήταν χωρισμένο με αδιαπέραστο σύνορο, δεν είναι όπως τώρα που υπάρχει μια σχετικά ελεύθερη διάβαση, έτσι;

Ναι, το σύνορο άνοιξε 4 – 5 χρόνια μετά. Το ζήτημα στο οποίο αναφέρομαι αποτελούσε ειδική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επειδή υπήρχαν κι από τις δύο πλευρές άτομα με την ίδια σπάνια ασθένεια έγινε μια κοινή προσπάθεια μήπως και βρεθούν συμβατοί δότες. Έτσι στο θέμα δόθηκε αρκετή δημοσιότητα και ξεκίνησε λήψη αίματος στη νεκρή ζώνη (στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας) για να εντοπιστούν τυχόν δότες. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή και από τις δύο πλευρές.

Και βρήκες τουρκοκύπριο συμβατό δότη εκεί που δεν έβρισκες πουθενά στον κόσμο;

Ναι, αλλά προέκυψε μια νέα περιπλοκή. Ο Κεμάλ, το παιδάκι από το Βορρά που είχε το ίδιο πρόβλημα με μένα πέθανε. Και τότε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο τουρκοκύπριος ηγέτης που διοικούσε τότε στο Βορρά, ακύρωσε συμφωνία! Έκλεισε το σύνορο και ο δότης μου δεν μπορούσε να προσφέρει το μόσχευμα. Και τότε έκανε κάτι το εκπληκτικό! Έφυγε από τον Βορρά, πήγε στην Κωνσταντινούπολη μπήκε σε νοσοκομείο και έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με δικά του έξοδα! Όλα αυτά τα έμαθα μετά! Και δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτό τον άνθρωπο, στον οποίο χρωστώ τη ζωή μου και που σήμερα είναι φίλος μου, και αυτός και η οικογένειά του, και μέσω αυτών ένας αριθμός νέων φίλων και στον Βορρά και στην Τουρκία!

Γνώρισες κι άλλους τ/κ και Τούρκους;

Ναι, γιατί στην Αμερική, όπου έγινε η μεταμόσχευση, μέναμε στο ίδιο μέρος – γιατί ήταν φτηνό για ασθενείς που έπρεπε να βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένες νοσοκομειακές μονάδές – και εκεί γνώρισα αρκετά άτομα από την «άλλη πλευρά».

Και αυτό άλλαξε πάρα πολύ τον τρόπο σκέψης μου. Γιατί μέχρι τότε, μέχρι την ηλικία των 8, είχα την εικόνα ότι απέναντί μας μένουν κάποιου είδους «επικίνδυνα τέρατα». Ανακάλυψα ακριβώς το αντίθετο! Ανακάλυψα πως ήταν άνθρωποι όπως εμάς, πανομοιότυποι, με τους οποίους δεν είχα τίποτα να χωρίσω! Ανακάλυψα επίσης πόσο κενοί και πόσο επιφανειακοί ήταν οι «δικοί μας» οι οποίοι επέμεναν να αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους σαν κακούς, σαν εχθρούς και σαν ανεπιθύμητους.

Τελικά αυτό το περιστατικό επηρέασε συνολικά τον τρόπο σκέψης σου, δηλαδή.

Ακριβώς! Άλλαξε ολοκληρωτικά την αντίληψη με την οποία βλέπω τα πράγματα! Σε βαθμό που μερικές φορές να σκέφτομαι πως μέσα στην ατυχία μου να έχω μια τόσο βαριά παιδική ασθένεια, ήμουν τελικά τυχερή! Γιατί δεν θα είχα τρόπο να ανακαλύψω την «άλλη πλευρά» αν δεν τύχαινε να είμαι άρρωστη.

Τελικά η εμπειρία αυτή αποδεικνύει πως όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι απέναντι δεν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί, αλλά μαζί τους έχουμε περισσότερα κοινά από οποιονδήποτε άλλο λαό στον πλανήτη. Αποκαλύφθηκε ότι οι γιαγιάδες μας μένανε σε γειτονικά χωριά και ότι οι οικογένειες και των δύο μας προέρχονται από την ίδια περιοχή, της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Σε επίπεδο γενετικού υλικού, σε επίπεδο δηλαδή αδιαμφισβήτητων επιστημονικών δεδομένων και της ίδιας μας της φύσης, είμαστε τόσοι κοντινοί όσοι κανείς! Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα!

Είχες αντιδράσεις από τον φιλικό και κοινωνικό σου περίγυρο;

Υπάρχουν ασφαλώς άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πολύ υγιή αντιμετώπιση προς τους Τουρκοκύπριους. Αλλά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που θέλουν να κλείνουν τα μάτια σε μια πραγματικότητα. Άνθρωποι του φιλικού και κοινωνικού μου περίγυρου δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη σημασία αυτού που έγινε και υπεκφεύγουν με εκφράσεις του είδους: «Το σημαντικό είναι ότι είσαι εσύ καλά». Εγώ αυτό το χαρακτηρίζω υποκρισία! Κάποιοι μου το είπαν και άμεσα: «δεν έπρεπε να δεχτείς μόσχευμα από τουρκοκύπριο». Είναι πολύ απογοητευτική αυτή στάση!

Όμως δεν φταίει ο κόσμος γι’ αυτό. Φταίει η διαρκής προπαγάνδα για την οποία ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες και η κυπριακή κυβέρνηση. Φταίει πάνω απ’ όλα η παιδεία. Στο σχολείο μαθαίνουμε για τους «καλούς» Ελληνοκύπριους και τους «κακούς» Τουρκοκύπριους και Τούρκους. Αυτά που διδάσκουν στα σχολεία αναπτύσσουν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Από αυτούς τους ανθρώπους εγώ έχω γνωρίσει την απόλυτη ανθρωπιά και την τέλεια φιλοξενία – δεν αναγνωρίζω με τίποτα, σ’ αυτούς ανθρώπους, τους «εχθρούς μας»!

Σήμερα ενισχύεται η ακροδεξιά, οι εθνικιστές, οι φασίστες…

Αυτό είναι πραγματικό τραγικό!

Η κύρια ευθύνη για την ενίσχυση των φασιστικών ομάδων βρίσκεται στην πολιτική του εθνικισμού που ακολουθείται από τις κυπριακές κυβερνήσεις, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η κατάσταση αντί να γίνεται καλύτερη γίνεται χειρότερη. Ο εθνικισμός μπορεί να έχει μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, δεν υπάρχει τίποτα θετικό τίποτα προοδευτικό τίποτα εποικοδομητικό στις απόψεις που αντιμετωπίζουν τους απλούς τουρκοκύπριους σαν εχθρούς. θέλω να παλέψω ενάντια στον εθνικισμό! Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός πρέπει να αντιπαλευτούν. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις που λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε αναφορές στους φασίστες, γιατί έτσι «τους δίνουμε σημασία και αξία». Με το να μην τους παλεύουμε, με τον να μην αναπτύξουμε αντίπαλο δέος στις ιδέες τους, με το να τους «αγνοούμε» στην ουσία υποβοηθούμε την ανάπτυξη τους. Γι’ αυτό ο εθνικισμός και ο ρατσισμός αναπτύσσονται σήμερα.

Με την άνοδο του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση είχα ελπίσει σε μια καλύτερη κατάσταση. Έχω όμως απογοητευτεί από τη στάση του ΑΚΕΛ. Η κατάσταση όμως παραμένει η ίδια.

Άντρια, μια τελευταία κουβέντα γι’ αυτή τη συνέντευξη;

Ναι, θέλω η ιστορία μου να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Θέλω να την φωνάξω δυνατά. Είναι η αλήθεια – και απαντάει σε όλο το μίσος των ρατσιστών και των εθνικιστών που δηλητηριάζουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις του λαού μας.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Σ’ ευχαριστούμε.

Εγώ ευχαριστώ.

Advertisements

Entry filed under: ρατσισμός, τουρκοκύπριοι, Εθνικισμός, κυπριακό.

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες της Ευρώπης Το μωσαϊκό της Συρίας εξεγείρεται: Άραβες, Κούρδοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί ενωμένοι στον αγώνα για να πέσει ο Άσαντ και το καθεστώς

3 Σχόλια Add your own

 • 1. fonias kommouniston  |  Ιουνίου 8, 2011 στο 1:44 μμ

  θα κρατησω το βορεια κυπρος.μετα την προδοτικη ομολογια της ανθελληνιστριας ουρανιας κοτσινης οτι χαρηκε με την εισβολη των αδερφων σας τωρα μια στημενη καταθεση αποκαλει την γη μου βορεια κυπρο.

 • 2. fonias kommouniston  |  Ιουνίου 8, 2011 στο 11:42 μμ

  τα νεα ακελικα βιβλια ιστοριας.το 55 η εοκα εκανε ενα αιματηρο αγωνα εναντια στην φιλη χωρα αγγλια.η αγγλια ειχε την κυπρο για να την προστατευει.δεν ηταν κατακτητης.σκοτωθηκαν πολλοι αθωοι αγγλοι τοτε.63 64 . μια δραμα ρατσιστων νεοναζιστων αρχισαν ξανφικα α σκοτωνουν τουρκους και τους αναγκασαν να φυγουν απο το κρατος μας και να κλειστουν σε θυλακες.εκει ο αθωος ντενκτας προσπαθουσε να βοηθησει τον κοσμο αλλα οι κακοι εθνικιστες ποδα δεν τους αφηναν ησυχους.74 η χουντα ξαφνικα καμνει πολεμο στην κυπρο για να σκοτωσει τους κομμουνιστες.ναι ο μακαριος ηταν του ακελ αλλα ντρεποταν να το πει.μετα ερχεται η τουρκια στην κυπρο.φερνουν τροφιμα στα αδελφια μας και τους προστατευουν.καμποσοι δικοι μας φασιστες πηγαν στο πεντε μιλι και σκοτωναν αυτα τα παιδια που ηρθαν να μας σωσουν!αλλοι αυτοκτονουσαν για αν φανει οτι η τουρκια τους σκοτωσε.πολλοι εθνικιστες αλληλοσκοτωθηκαν μεταξυ τους.κανεις τουρκος δε εκανε τιποτα στην κυπρο.τα περι εισβολης ειναι ψεματα.1996 ο φασιστας κληριδης προσπαθει να φερει κατι μεγαλουςπυραυλους που την ρωσσιαν.το ακελ ειδοποιει την φιλικη οργανωση γκριζων λυκων η οποια σπρωχνει την τουρκια να ματαιωσει την αγορα.γκριζοι λυκοι ενω προσπαθουσαν να φυλαξουν την αμμοχωστο την οποια τους βαλαμε να φυλανε δεχτηκαν επιθεση απο εκατομμυρια εθνικιστων που ποδα.ενας ακελικος που ετρεξε να βοηθησει τους τουρκους ο τασος ισακ σκοτωθηκε εκει απο εθνικιστες.2004 οι φασιστες ψηφιζουν κατα του πολυ καλου για τα αδελφια μας σχεδιου αναν.χανουμε ετσι τα γαμησια με τα αδερφια μας.2008 ο φιλος τουρκοσυριος δημητρ χριστωφ φκαινει προεδρος.που τοτε πολεμουν τον.βαλλον τον φερνει ξενους για να ψιφιζουν δησυ και ελαμ.τον αναγκαζουν να απολυσει δικους μας για να βαλλουν ξενους.ενω ο χριστοφιας αγαπα τους παλαιστινιους του απαγορεψαν να διαδηλωνει εξω που τις πρεσβειες κατα της παγκοσμιοποιησης.εν τον αφηνουν να κυβερνησει.2001 οι φασιστες ψηφιζουν τον χομηρου στην βουλη.εν τους καμνει ο αλλοδαπος μαριος?χα?ο περτικος?τι χελουμε εμεις το περιβαλλον σιορ?θελουμε δαση να τα κοψουμε ουλλα σιορ.το 2013 πιθανον να μας διωξουν οι φασιστες.τοτε ουλλος ο λαος επειδη ξερει οτι αγαπουμεν τον θα ερτει μαζι μας να ανοιξουμε τα συνορα να ερτουν τα τανκς των αδελφων μας να μας σωσουν παλε.κυπρος δεν ειναι ελληνικη.ειμαστε αραβοιταλογαλλοεγγκλεζοι που μιλουν ελληνικα δυστυχως.η κυπρος ειναι τουρκικη.οι ελληνικη.σημαια μας αυτη στον πενταδαχτυλο

 • 3. one  |  Ιουνίου 10, 2011 στο 10:38 πμ

  mpravo vre! gia atomo me paropides, fanatismeno fonia, exeis fantasia! na tous to peis mporei na to skeftoun na to kanoun etsi….lol

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Ekim 1917’nin Mirası: Rus Devrimi Νοέμβριος 22, 2017
  Rus Devriminin yüzüncü yılı nedeniyle Izquierda Revolucionaria (CWI, İspanya) John Reed’in klasik kitabı Dünyayı Sarsan On Gün’ü İspanyolca’ya çevirdi. Kitabın önsüzünde Peter Taaffee (Socialism Today yazarı ve Socialist Party Genel Sekreteri), Reed’in aktarımlarının büyüklüğünü, devrimin önemini ve bugün için geçerliliğini açıklıyor. John Reed’in büyük kita […]
  puk
 • Μινεάπολη-ΗΠΑ: Ιστορικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές για την σ. Τζίντζερ Τζέντζεν Νοέμβριος 21, 2017
  Άρθρο των συντρόφων Μπράιαν Κουλούρη και Κάλβιν Πριστ («Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ) Στις 7 του Νοέμβρη η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζένσεν, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» για το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης στην «Περιφέρεια 3»[1] πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το προβάδισμα 6,2 μονάδων στις ψή […]
  puk
 • Τι ήταν τελικά η Χούντα; Νοέμβριος 17, 2017
  Σαν σήμερα δεν ξεχνάμε τον ηρωικό αγώνα των ελληνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο, δεν ξεχνάμε και τι πραγματικά ήταν η Χούντα, τι καθεστώς οραματίζονται οι απόγονοι – ομοϊδεάτες τους, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μέσα στην Κυπριακή Βουλή. του Πάρη Μακρίδη το άρθρο γράφτηκε στις 14/11/2012 Η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που πέρασε, […] […]
  puk

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,375 hits

visitors around the world

Ιουνίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αρέσει σε %d bloggers: