Sharing an Island

Ιουλίου 29, 2011 at 4:17 μμ Σχολιάστε

Ένα ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού.

 

Μπορούμε να μοιραστούμε το νησί; Και αν ναι πώς; Και ποιοι;

Έξι νέοι τρεις Ελληνοκύπριοι (ε/κ) και τρεις Τουρκοκύπριοι (τ/κ), η Στέφανη, η Ίλκε, ο Γιώργος, ο Σερντούτς, η Δέσποινα και η Μπαχιρέ, που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν, μοιράζονται ένα σπίτι για πέντε μέρες και μαζί ταξιδεύουν βόρεια και νότια της διαχωριστικής γραμμής.

Επιλέχτηκαν μέσα από ακροάσεις, ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της Κύπρου, των ιδεών και των ανθρώπων που ζουν στο νησί. Δεν υπάρχει σενάριο, οι νέοι αρχίζουν συζητήσεις αυθόρμητα.

Κάθε μέρα ταξιδεύουν και σε ένα διαφορετικό μέρος της Κύπρου. Αεροδρόμιο Λευκωσίας,  Κούριο αμφιθέατρο, Κερύνεια, Τεκές στην Λάρνακα, Απόστολος Αντρέας.

Δύο ιστορίες

Η πρώτη πολιτική συζήτηση γίνεται στο αεροδρόμιο: υπήρχαν κάποιοι ε/κ που χάρηκαν που εισέβαλε η Τουρκία γιατί θα σώζονταν από τους πραξικοπηματίες; Και υπέγραψαν κάποιοι τ/κ ή όλοι τκ για την ένωση; Φταίνε οι άγγλοι για τον διχασμό ή τον εκμεταλλεύτηκαν;

Στα πρόσωπα των παιδιών φαίνεται τη ανησυχία. Μα αφού εμάς έτσι μας τα έμαθαν! Δεν γίνεται να είναι διαφορετικά! Πιο ισχυρή άποψη για την ιστορία είχαν οι ε/κ. Καθόλου όμως περίεργο καθώς οι τ/κ νοιώθουν καθημερινά ότι η ιστορία που μαθαίνουν δεν είναι δική τους, και με τις αλλαγές που έγιναν στα βιβλία το 2003 το ένοιωσαν ακόμη παραπάνω: η ιστορία είναι πολιτική.

Δύο θρησκείες

«Οι χριστιανοί νομίζουν ότι μισούμε τους χριστιανούς. Όχι, ίσα ίσα, αναγνωρίζουμε τον Χριστό σαν μεγάλο προφήτη» αυτά είπε ο Ιμάμης στον Τεκέ. Και συμπλήρωσε ότι η διχόνοια είναι πολιτική, όχι θρησκευτική. Έρχεται από την απληστία. Ζούσαμε μαζί και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς δεν είχε και ο παπάς του Απόστολου Αντρέα την ίδια θετική αντιμετώπιση. Ο παπάς δεν ήξερε αγγλικά ούτε τούρκικα (ο ιμάμης ήξερε ελληνικά) και η ανταπόκρισή του για τους τουρκοκύπριους και τους τούρκους ήταν «να σας πω την αλήθεια, κάποιοι κάθονται και ακούν την λειτουργία, φέρνουν και τα δικά τους κεριά. Αυτοί οι τούρκοι όμως δεν καταλαβαίνουν, μπαίνουν ρίχνουν το γυρό τους και φεύγουν».

Πρόσφυγες αγνοούμενοι και τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια αλλά μένουν άλλοι

Η Δέσποινα πήγε για πρώτη φορά στο βορρά στην Κερύνεια και δήλωσε ότι ένοιωσε τρομερή σύνδεση με την πόλη παρόλο που όπως λέει δεν έχει κανένα βίωμα σε σχέση με αυτή. Κι όμως. Την έβλεπε καθημερινά στα τετράδια της, στο σήμα των εκπομπών του ΡΙΚ, και στο σύνθημα «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια». Αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσεις συναισθήματα όπως: μας τα πήραν ήταν δικά μας, παρόλο που μπορεί ειδικά η νέα γενιά να μην έχει κανένα βίωμα από την πόλη.

Αυτό ήταν που μουρμουρούσε και ο Γιώργος μέχρι να του απαντήσει ο Σερτούντς ότι οι τ/κ είναι μειονότητα και στις δύο πλευρές.

Η Μπαχιρε συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις ιδιότητες. Κόρη πρόσφυγα με παππού αγνοούμενο και μητέρα από την Τουρκία! Από την αρχή έβαλε το ζήτημα: οι τ/κ με αντιμετωπίζουν σαν έποικο παρόλο που ο πατέρας μου είναι τ/κ και γεννήθηκα εδώ. Η περίπτωσή της έσπασε όλα τα ταμπού και των δυο κοινοτήτων. Ο Γιώργος δηλώνει ότι αν δεν την γνώριζε δεν θα σκεφτόταν το ανθρωπιστικό κομμάτι σε σχέση με τους έποικους, δεν είναι όλοι ένα πράγμα, δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο, και το σημαντικότερο είναι άνθρωποι σαν κι εμάς.

Ο παπούς της δολοφονήθηκε γιατί ήταν τ/κ.

Όταν ο Γιώργος προσπάθησε να διώξει την μνήμη αυτή πίσω στο παρελθόν, το παρόν ήρθαν μπροστά στα μάτια τους.

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν θέλουν να ζήσουμε μαζί.

Ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν ανήκει δυστυχώς στο παρελθόν. Ζωντανό παράδειγμα ο Σερτούντς. Ήταν ο μουσικός που στις 5 του Νοέμβρη 2010 μαχαιρώθηκε από τους ΕΛΑΜίτες στην Λάρνακα επειδή συμμετείχε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Rainbow.

Τον μαχαίρωσαν 3 φορές. Δεν ήξεραν ότι είναι τουρκοκύπριος. Του επιτέθηκαν γιατί συμμετείχε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. «Αν ήξεραν ότι είμαι τουρκοκύπριος θα με είχαν σκοτώσει», λέει.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ιστορία του για να ενισχύσουν τον τουρκικό εθνικισμό και το μίσος προς τους ε/κ. Αλλάζοντας δυο γράμματα από τις δηλώσεις του τον έκαναν να λέει ότι με χτύπησαν γιατί ήξεραν ότι είμαι τ/κ.

Τι λύση θέλουμε;

Οι ελληνοκύπριοι θέλουν ασφάλεια. Να φύγει ο στρατός.

Οι τουρκοκύπριοι θέλουν να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κι αυτοί να ζουν σε ασφάλεια. Όμως δεν ζουν με ασφάλεια ούτε τώρα.

«Πιστεύω πως δεν μπορούμε απλά μια μέρα να ανοίξουμε τις πόρτες και να πούμε «ας είμαστε μαζί» λέει ο Σερτούντς.

Συμφωνούμε απόλυτα και ακριβώς αυτό θεωρούμε ότι φάνηκε και από το ντοκιμαντέρ. Έχουμε πολλές προκαταλήψεις, στερεότυπα, και φόβους να ξεπεράσουμε και πολλές ιστορίες να ξαναγράψουμε. Να αναλογιστούμε για όλα αυτά που μας «χωρίζουν» κυρίως για το ποιοι θέλουν να μας χωρίσουν, και τελικά να καταλήξουμε σε όλα αυτά που μας ενώνουν και να κτίσουμε μαζί το ενωμένο νησί που χρειαζόμαστε.

Κι αυτό χρειαζόμαστε να το κάνουμε από τώρα και συνέχεια. Όχι μετά την «λύση»-όποια δηλαδή συμφωνία θα μας φέρουν, τότε θα είναι ήδη πολύ αργά.

Το ντοκιμαντέρ αυτό πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι σε όλο το νησί. Η απλότητά του κάνει τον θεατή συμμετέχοντα. Και όλοι το χρειαζόμαστε να συμμετέχουμε σε μια τέτοια συζήτηση και εμπειρία. Για να μπορούμε να μοιραστούμε το νησί.

KA

Advertisements

Entry filed under: τέχνη, τουρκία, τουρκοκύπριοι, Εθνικισμός, κυπριακό.

Aνακοίνωση για την έκρηξη στο Μαρί 14 Αυγούστου 2011: Αντιμιλιταριστική επέμβαση για την ειρήνη – Συναυλία στην βόρεια Λευκωσία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Ιουλίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Αρέσει σε %d bloggers: