1 Σεπτέμβρη 2011-Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης- ο διχαστικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περάσει!

Σεπτεμβρίου 1, 2011 at 12:44 μμ Σχολιάστε

Κάθε χρόνο στις 1 του Σεπτέμβρη οργανώνονται στην Κύπρο δραστηριότητες για την παγκόσμια μέρα ειρήνης.

Οι περισσότερες συντεχνίες στο βορρά μαζί με τα περισσότερα αριστερά κόμματα οργανώνουν πορεία και μουσική εκδήλωση ζητώντας ειρήνη στο νησί και σε όλο τον κόσμο.

Πριν από κάποια χρόνια άρχισαν και οι ελληνοκυπριακές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κυρίως, μαζί με την πλατφόρμα ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικών ενωμένη Κύπρος να συμμετέχουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις την ίδια μέρα και να καταλήγουν σε δικοινοτική εκδήλωση, στο Λήδρα Πάλας.

Από πέρυσι άρχισε να το οργανώνει από την ελληνοκυπριακή πλευρά το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ σε συνεργασία με την Ντεβ-ίς και τις άλλες συντεχνίες του βορρά.

Δράσεις για την ειρήνη οργανώθηκαν και φέτος, οι τ/κ θα προχωρήσουν με πορεία από το Πάρκο Κουγιουλου στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου και θα βρεθούν με τους ε/κ για να κάνουν μαζί δικοινοτική συναυλία στις 7.30, για την ειρήνη. 

Η ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ενάντια σε δράσεις για την ειρήνη;

Δυστυχώς τα ΗΕ δεν έδωσαν φέτος άδεια για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Τι ειρωνεία: μια δύναμη που είναι εδώ για να φέρει υποτίθεται την ειρήνη και που μέσα στην έκθεσή της κάθε χρόνο υπερτονίζει τις δικοινοτικές δράσεις που γίνονται στο χώρο που ελέγχουν, τελικά μπαίνει φρένο για να γίνουν δικοινοτικές εκδηλώσεις για την ειρήνη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΗΕ δημιουργούν πρόβλημα σε δικοινοτική εκδήλωση της πρώτης Σεπτέμβρη. Πέρυσι ζήτησαν από τους διοργανωτές να κλείσει το τουρκοκυπριακό Κόμμα Νέα Κύπρος το πανό του, το οποίο έλεγε «η εξέγερσή μας είναι ενάντια στην κατοχή». Η ΠΕΟ και η Ντεβ-ίς συμφώνησαν με τα Ηνωμένα Έθνη. Όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις απείλησαν ότι θα φύγουν μαζί με τον κόσμο τους. Το πανό δεν αφαιρέθηκε, και δεν συνεχίστηκαν οι πιέσεις για να φύγει κι έτσι η συναυλία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο

Και ήταν καιρός. Σε όλο το πλανήτη ο ρόλος τους μόνο ειρήνη δεν φέρνει. Πώς μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα το κάνουν εδώ.

Να δούμε μόνο τα τελευταία χρόνια, τα ΗΕ έδωσαν το πράσινο φώς για να εισβάλει η Αμερική στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, και τώρα τελευταία κάτω από τις ευλογίες τους έγινε η εισβολή στη Λιβύη.

Ακόμη και αν δούμε την ιστορία της Κύπρου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για λεηλασίες περιοχών και περιουσιών ε/κ και τ/κ από τα ηνωμένα έθνη, και για άρνηση παραχώρησης βοήθειας σε αμάχους για να μην επέμβουν στις αποφάσεις των ισχυρών και των δύο πλευρών!

Τελικά στο παρελθόν, πήραν το μέρος των εθνικιστών που δίχασαν το νησί, και τώρα παίζουν τον ίδιο ρόλο με το να μην αφήνουν εκδηλώσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό, να έρθουν μαζί και να παλέψουν μαζί για την ειρήνη.

Η συναυλία θα γίνει είτε με την άδεια των Ηνωμένων Εθνών είτε χωρίς. Κάποιες συντεχνίες τ/κ και οργανώσεις  είναι αποφασισμένες να την κάνουν. Δυστυχώς οι ε/κ συντεχνίες και οργανώσεις προς το παρόν δεν έχουν δηλώσει ακόμη προθέσεις.

Εμείς σαν Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό θεωρούμε πως ο διχαστικός αυτός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να περάσει. Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 1 του Σεπτέμβρη και καλούμε όλους να συμμετάσχουν!

Για να δείξουμε στην πράξη ότι όσο κι αν δεν θέλουν οι ισχυροί και οι συνεργάτες τους να έρθουμε οι δύο κοινότητες μαζί και να παλέψουμε για την ειρήνη δεν θα τα καταφέρουν!

Αν κάνει κάποιος search στο google θα του βγάλει ότι παγκόσμια μέρα ειρήνης είναι η 21 Σεπτέμβρη.

Γιατί εμείς στην Κύπρο γιορτάζουμε την 1η του Σεπτέμβρη;

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η 1 του Σεπτέμβρη, μέρα όπου το 1939 έγινε η εισβολή στην Πολωνία από τους Ναζί,  καθιερώθηκε από το γερμανικό κίνημα για την ειρήνη και οι εργατικές συντεχνίες ως παγκόσμια μέρα ειρήνης και ξεκίνησαν εκδηλώσεις για την ειρήνη εκείνη τη μέρα, κάθε χρόνο.

Καθώς αυτή η μέρα υιοθετήθηκε σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Τουρκία, από την αριστερά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «παρενέβη» και ανακοίνωσε το 1981 ότι «διεθνής μέρα για την ειρήνη» είναι κάθε τρίτη Τρίτη κάθε Σεπτέμβρη. Το 2001, η μέρα άλλαξε διεθνώς και έγινε η 21η Σεπτέμβρη.

 Η τουρκική αριστερά διατήρησε την 1η του Σεπτέμβρη σαν μέρα ειρήνης.

Στην Κύπρο ήρθε μέσω των τουρκοκυπρίων εργαζομένων και αριστεράς που με την σειρά τους το πήραν από τους τούρκους εργαζόμενους.

Τα προβλήματά μας και τα αιτήματα μας με τους τούρκους και τουρκοκύπριους εργαζόμενους είναι κοινά, καθώς και με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Η 1η Σεπτέμβρη μπορεί να γίνει ακόμη μια μέρα κοινής δράσης και πάλης για αυτά.

 

Advertisements

Entry filed under: τουρκοκύπριοι, Εθνικισμός, Εκστρατείες, Εκδηλώσεις, κυπριακό, κινήματα.

14 Αυγούστου 2011: Αντιμιλιταριστική επέμβαση για την ειρήνη – Συναυλία στην βόρεια Λευκωσία Τετραπλό by…Plus: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων του Plus

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Σεπτεμβρίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Αρέσει σε %d bloggers: