Το φυσικό αέριο θα φέρει ευημερία ή δυστυχία; Μόνη λύση για τους Κύπριους εργαζόμενους η διεθνιστική πάλη

Οκτώβριος 3, 2011 at 8:30 πμ 3 Σχόλια

Του Παναγιώτη Σολωμού

 Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είδαν τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου με ελπίδες. Ελπίδες ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επερχόμενη οικονομική κρίση και θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία του βιοτικού τους επιπέδου.

 Οι ελπίδες αυτές όμως είναι ανεδαφικές. Ακόμα κι αν φέρουν κάποια ανάσα στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου αυτή δεν θα είναι παρά μόνο προσωρινή. Η σημερινή κρίση του καπιταλισμού δεν οφείλεται στην έλλειψη πλουτοπαραγωγικών πόρων αλλά στο ότι ο πλούτος έχει περάσει στα χέρια μιας δράκας κεφαλαιοκρατών που αποτελούν τις λεγόμενες «αγορές» και ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία  μέσα από τα χρηματιστήρια, τις τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και παρόμοιους μηχανισμούς.
 Το παράδειγμα των ΗΠΑ, της μητρόπολης του καπιταλισμού, δείχνει ξεκάθαρα ότι η ύπαρξη και η εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων δεν σημαίνει ευημερία και ανάπτυξη αφού τα τελευταία χρόνια είδαμε στις ΗΠΑ μια βαθιά οικονομική κρίση, που προκάλεσε τη χρεοκοπία τραπεζών, την ύφεση, το πρόβλημα ρευστότητας και την αύξηση  την ανεργίας. Ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 15% του πληθυσμού ή περίπου ένας στους έξι κάτοικους ζουν μέσω συστήματος κουπονιών.

Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ρωσία, μαζί

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι άρχουσες τάξεις της περιοχής μας βρέθηκαν σε αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που εντοπίσθηκαν αλλά και άλλων που φαίνεται να υπάρχουν στην περιοχή.

 Έτσι Κύπρος και Ισραήλ φαίνεται να στοχεύουν στην εξόρυξη και μεταφορά στην Κύπρο μέσω αγωγού των κοιτασμάτων που εντοπίσθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ενώ σε δεύτερο στάδιο στοχεύουν στην μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη με επέκταση του αγωγού μέσω Ελλάδας. Για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων συνεργάζονται με αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες.

Τουρκική αντίδραση

Από την άλλη  η τούρκικη άρχουσα τάξη βλέποντας να εμφανίζεται ένας ανταγωνιστής στον δικό της αγωγό αερίου «Ναμπούκο» και διεκδικώντας ταυτόχρονα ρόλο τοπικού ηγεμόνα αντέδρασε έντονα.
Η ελληνοκυπριακή και ισραηλινή άρχουσα τάξη στηρίζουν τις ενέργειες τους στην «διεθνή νομιμότητα» και στην στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ αλλά και των Αμερικάνων. Από την άλλη η τουρκική άρχουσα τάξη εμφανίζεται ως προστάτης των Τουρκοκυπρίων και των… Παλαιστινίων, απειλεί με στρατιωτικές κινήσεις και κάνει «ανοίγματα» στον αραβικό κόσμο.

Με αυτό τον τρόπο το αέριο κινδυνεύει να μετατραπεί από «πηγή ευημερίας» σε πηγή τοπικών συγκρούσεων και δυστυχίας.

Χριστόφιας και ΑΚΕΛ – ποια Αριστερά;

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ στριμωγμένοι από τις συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί πιάστηκαν από το αέριο με σκοπό να αναστηλώσουν την δημοτικότητα τους. Σε συνδυασμό με την πάγια πολιτική του ΑΚΕΛ για λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια της «εθνικής ενότητας» σε συνεργασία δηλαδή με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, τους έχει οδηγήσει σε μια κατρακύλα θέσεων και αρχών χωρίς προηγούμενο.

 Έτσι βλέπουμε την κυβέρνηση Χριστοφια να πρωταγωνιστεί στην συνεργασία με το Ισραήλ και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους καπιταλίστες, ενώ την ίδια στιγμή, για χάρη αυτής της συνεργασίας εγκαταλείπει τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων των Τ/κυπριων αλλά, σε τελευταία ανάλυση, και των Ε/κυπριων. 
Ενισχύεται ο εθνικισμός 

Σ’ ότι αφορά τους τελευταίους τονίζουμε, κατ’ αρχήν, ότι κανένας δεν έχει γνώση για το τι είδους συμφωνίες έχουν υπογραφεί! 

Ακόμα, αφήνει τους Ε/κυπριους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην προπαγάνδα των εθνικιστών που άρπαξαν την ευκαιρία και προπαγανδίζουν πως «με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους μαζί μας, είναι η ώρα να νικήσουμε τους Τούρκους» – δημιουργώντας ένα πολεμικό κλίμα και μια επιθετικότητα που δεν υπήρχε παλιά.
Αντί ο Χριστόφιας  και το ΑΚΕΛ να δουν το αέριο σαν μια πραγματική ευκαιρία για συνεργασία ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου, κάτι που θα τις έφερνε πιο κοντά μαζί με την δυνατότητα λύσης, χρησιμοποιεί το αέριο σαν όπλο πίεσης της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης πάνω στην τ/κυπριακή θέτοντας το θέμα «πρώτα λύση και μετά οποιαδήποτε ωφέλεια για τους Τ/Κυπριους». 
Με αυτό τον τρόπο στέλλει για ακόμα μια φορά τους Τ/Κυπριους στην αγκαλιά της Άγκυρας, τους Ε/κυπριους στην αγκαλιά του εθνικισμού και τσιμεντωνει την διχοτόμηση.
Φαίνεται ότι εκ των υστέρων και λόγω των αδιέξοδων  της πρώτης του τοποθέτησης ο Χιστόφιας πρόσθεσε και την θέση πως ακόμα κι αν δεν βρεθεί λύση θα βρεθούν τρόποι να επωφεληθούν και οι τ/κυπριοι από οποία τυχόν έσοδα λόγω αερίου. Η θέση αυτή αν και βελτιώνει την πρώτη τοποθέτηση είναι πολύ μακριά από το να φέρει τις αριστερές δυνάμεις των Ε/κυπριων και Τ/κυπριων σε κοινή πορεία όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Η για χρόνια συνεργασία του ΑΚΕΛ με την λεγόμενη (και ανύπαρκτη) «εθνική» αστική τάξη δεν μπόρεσε να αποτρέψει ούτε την πορεία προς την διχοτόμηση ούτε να αντιμετωπίσει τις εθνικιστικές εξάρσεις. Σήμερα συνεχίζεται η ίδια πορεία με την μόνη διάφορα ότι στην εξουσία βρίσκεται το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση του κάνει, στο θέμα του Κυπριακού και της εξωτερικής πολιτικής, ότι θα έκανε και η οποιαδήποτε κυβέρνηση της άρχουσας τάξης.

Τέλος, οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων είχαν ακόμα μία «παράπλευρη απώλεια»: έχουν αναβάλει το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Η Αριστερά και σ’ αυτό το σημείο έχει κάνει πίσω, όσον αφορά τους στόχους της για προώθηση των εναλλακτικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι αντί να μπουν οι βάσεις για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, μπαίνουν οι βάσεις για να μετατραπεί η Μεσόγειος, στις ερχόμενες δεκαετίες, σε θάλασσα  εξόρυξης αερίου – μιας ρυπογόνου και επικίνδυνης (παρότι όχι τόσο όσο το πετρέλαιο) μορφής ενέργειας.

Μια πραγματικά Αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε

1. Να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία και συμφωνίες που θα γίνουν γύρω από το φυσικό αέριο ώστε να είναι γνωστό ποιος θα καρπωθεί τι.

2. Να διακηρύξει ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Μεσογείου ανήκουν στους λαούς της περιοχής οι οποίοι και πρέπει να καρπωθούν αυτοί όλα τα οφέλη, κι όχι οι πολυεθνικές της ενέργειας. Να ξεκαθαρίσει ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περίπτωση της Κύπρου αφορά και τις δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ και να ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της είναι η από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

3. Να χτίσει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στους Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενους, πάνω σε ταξική βάση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, ενάντια στις ντόπιες άρχουσες τάξεις των Ε/κ και Τ/κ

4. Η Αριστερά οφείλει να έχει μια διεθνιστική προσέγγιση, να μπει στο δρόμο της κοινής πάλης με τους λαούς και τα εργατικά κινήματα της περιοχής, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και το χτίσιμο του σοσιαλισμού στην περιοχή.

5. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί τέλος στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια αλλά και στα άλυτα εθνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις δυο κοινότητες της Κύπρου και τους λαούς της Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Advertisements

Entry filed under: τουρκία, τουρκοκύπριοι, Εθνικισμός, Οικολογία, εργασιακά, κυπριακό, οικονομία.

Η έκρηξη στο Μαρί: οι αφυπνισμένοι, η ακροδεξιά, τα ΜΜΕ και η Αριστερα 7 Οκτωβρίου 2011: Συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Ειρήνης και Επανένωσης

3 Σχόλια Add your own

 • 1. elli  |  Μαρτίου 14, 2012 στο 11:09 πμ

  Απορώ γιατί η Αριστερά δεν θέλει πρόοδο σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως στα φωτοβολταικα που αναφέρεται στο κείμενο….

 • 2. puk  |  Μαρτίου 15, 2012 στο 7:21 μμ

  κι εμείς αυτό απορούμε…

 • 3. selektah youth culture clothing  |  Μαΐου 3, 2013 στο 6:19 πμ

  Tremendous issues here. I am very happy to look your post.
  Thank you a lot and I’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Οκτώβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρέσει σε %d bloggers: