ΗΠΑ – κατάληψη στη Γουόλ Στριτ: «Είμαστε το 99%»!

Οκτώβριος 15, 2011 at 12:53 μμ Σχολιάστε

άρθρο του Πάρη Μακρίδη, αναδημοσίευση απο το Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνω

Κίνημα στις ΗΠΑ;

Αν πριν από λίγο καιρό μιλούσαμε για ένα κίνημα στις ΗΠΑ, πολλοί θα γελούσαν και θα αναπαρήγαγαν τετριμμένα επιχειρήματα για τα «αλλοτριωμένα Αμερικανάκια» που κάθονται όλη τη μέρα μπροστά από μια τηλεόραση. Όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Από το 2007 και το ξέσπασμα της κρίσης έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί αγώνες στις ΗΠΑ, όπως τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια του 2007, οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, οι καταλήψεις εργοστασίων το 2008 και, το πιο πρόσφατο, στις αρχές του 2010, η έφοδος και η κατάληψη του τοπικού Κοινοβουλίου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν από οργισμένους εργαζόμενους τους δημοσίου, που διαμαρτύρονταν ενάντια στις αντεργατικές περικοπές.

Οι τεράστιες ταξικές ανισότητες αιτία της οργής

Το κίνημα «Occupy Wall Street» («Καταλαμβάνουμε τη Γουόλ Στριτ» – την οδό στην οποία βρίσκεται το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης)  μετράει ήδη ένα μήνα και δείχνει ότι η αντίσταση του αμερικάνικου λαού είναι δυναμική και μαζική.

Και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε; Στη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού, οι ταξικές ανισότητες είναι πολύ έντονες. Το «αμερικανικό όνειρο» είναι πλέον ένα κακόγουστο αστείο. Η επίσημη ανεργία στη χώρα έχει εκτοξευτεί στο 9,1% (ανεργία μαζί με υποαπασχόληση πλησιάζουν το 25%) και το βιοτικό επίπεδο των Αμερικάνων πολιτών συμπιέζεται συνεχώς με το 15,1% (46,2 εκατομμύρια!!) να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας1 και δεκάδες εκατομμύρια να τρέφονται με συσσίτια!

Από την άλλη το 1% των πλουσιότερων Αμερικάνων κατέχει το 40% του εθνικού πλούτου ενώ για το 80% το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 7%! Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ οξύνονται διαρκώς, καθώς πριν από 25 χρόνια το 1% κατείχε «μόλις» το 33%2.

Επίσης, οι ΗΠΑ είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο όσο αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο3  ενώ σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία του Κογκρέσου από το Δεκέμβρη του 2007 μέχρι τον Ιούλη του 2010 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (η FED η οποία αποτελεί και κεντρικό στόχο των διαδηλωτών) έχει «διευκολύνει» τράπεζες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο με 16 τρις δολάρια!!

Η πορεία και η οργάνωση του κινήματος

Αυτοί ήταν οι λόγοι που πυροδότησαν το κίνημα των Αγανακτισμένων στις ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία ανήκε στο εναλλακτικό περιοδικό Adbuster Media Foundation, στο οποίο από τον Ιούλη καλέστηκε συγκέντρωση για τον αποκλεισμό της Wall Street στις 17 Σεπτέμβρη.

Αρχικά δεν δόθηκε καμιά σημασία στην πρωτοβουλία. Τα ΜΜΕ την «έθαψαν» και όλοι πίστευαν ότι θα μαζευτούν κάποιοι «γραφικοί» τύποι, θα φωνάξουν και θα φύγουν. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Όμως η συγκέντρωση αυτή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκδηλωθεί η οργή των αμερικανικών λαϊκών στρωμάτων. Ήδη από τις πρώτες διαδηλώσεις η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Στον αρχικό πυρήνα των διαδηλωτών, ο οποίος αποτελείτο από φοιτητές και νέους εργαζόμενους, προστέθηκαν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα συνθήματά τους εκφράζουν τη δυσαρέσκεια για τις περικοπές, τη λιτότητα και την ανεργία την ίδια στιγμή που ο πλούτος συνεχίζει να συγκεντρώνεται στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την κρίση. «Είμαστε το 99% και είναι το 1%» φωνάζουν και έχουν δίκιο. Αυτό που ζητάνε είναι να πληρώσουν την κρίση οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις και να σταματήσει η σκανδαλώδης υποστήριξή τους από το κράτος την ίδια στιγμή που ισοπεδώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το κίνημα εξαπλώνεται όχι μόνο σε άλλες πόλεις (ήδη παρόμοιες συγκεντρώσεις και καταλήψεις πλατειών έγιναν στη Βοστώνη, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις) αλλά και ποιοτικά. Ήδη πολλά συνδικάτα έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο κίνημα, όπως αυτό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία των Καθηγητών κ.α. Η οργάνωση της κατειλημμένης πλατείας θυμίζει Ταχρίρ, Πουέρδα ντε Σολ και Σύνταγμα: λαϊκές συνελεύσεις, ομάδες εργασίας, κοκ, ενώ έχει εκδοθεί και η εφημερίδα του κινήματος, η Occupy Wall Street Journal, η οποία ήδη κυκλοφόρησε σε 50.000 αντίτυπα!

Καταστολή και προσπάθεια καπελώματος από τους αστούς

Φυσικά η μαζικότητα του κινήματος4 ανησύχησε την αστική τάξη της χώρας. Η απάντησή της ήταν διπλή. Από τη μια επιχειρεί να το καταστείλει με ωμή αστυνομική βία με αποκορύφωμα τις 700 (!!) συλλήψεις διαδηλωτών στη 1 Οκτώβρη, κι από την άλλη ο Ομπάμα, εντελώς υποκριτικά, δήλωνε την κατανόησή του για την αγανάκτηση που νιώθει ο κόσμος. Και δεν ήταν ο μόνος. Την «υποστήριξή» τους στο κίνημα έσπευσαν να καταθέσουν και δύο από τους μεγαλύτερους γκουρού του καπιταλισμού, ο Τζορτζ Σόρος και ο Πολ Κρούγκμαν! Ακόμα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) δήλωσε πως συμπαθεί το κίνημα.

Όμως το κόλπο είναι γνωστό και το είδαμε και στο ελληνικό κίνημα των πλατειών: οι αστοί και τα φερέφωνά τους προσπαθούν, μέσω μιας ψευτοστήριξης, να αμβλύνουν τις αιχμές του κινήματος, να το παρουσιάσουν ως «συμπαθητικό» και «ακίνδυνο», με τελικό στόχο να το ποδηγετήσουν και να το «ξεδοντιάσουν».

Κλιμάκωση: το κλειδί για τη νίκη

Μέχρι στιγμής το κίνημα δεν φαίνεται να πτοείται ούτε από την κρατική καταστολή ούτε από τους διάφορους «πεφωτισμένους» καλοθελητές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ό,τι έχει γίνει αυτό το μήνα αρκεί. Χρειάζονται βήματα κλιμάκωσης έτσι ώστε ο αγώνας αυτός να μην αποτελέσει απλά μια εκτόνωση της αγανάκτησης αλλά να έχει απτά αποτελέσματα. Η εμπειρία από τα κινήματα των αραβικών χωρών αλλά και από το ελληνικό κίνημα μπορεί να προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα: η κατάληψη των πλατειών ενώ είναι πολύ σημαντικό βήμα, έχει συγκεκριμένα όρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αίγυπτο ο Μουμπάρακ αναγκάστηκε σε παραίτηση μόνο όταν στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ προστέθηκαν και οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η απουσία μιας τέτοιας σύνδεσης από την άλλη στοίχισε στο ελληνικό κίνημα.

Η παρέμβαση της CWI

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική (Socialist Alternative) το τμήμα της CWI στις ΗΠΑ, παρεμβαίνει στο κίνημα και κάνει προτάσεις και για τις μορφές πάλης που πρέπει αυτό να ακολουθήσει και για τα αιτήματά του.
Συγκεκριμένα, η Σοσιαλιστική Εναλλακτική προτείνει σαν στόχο κλιμάκωσης μια «εβδομάδα δράσης», στις 16 με 23 Νοέμβρη, όταν και θα συζητηθεί στο Κογκρέσο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες ύψους 1,5 τρις δολάρια. Σε αυτή την κατεύθυνση εξηγεί πως:

·    Είναι σημαντική η ανάγκη να εξαπλωθεί το κίνημα στις γειτονιές, σε χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία μέσω μιας μαζικής εκστρατείας ενημέρωσης η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει στον αγώνα μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού.

·    Για να γίνει αυτό χρειάζεται το κίνημα να εμβαθύνει τα πολιτικά του χαρακτηριστικά, υιοθετώντας και προτάσσοντας συνολικότερα αιτήματα ενάντια στην ανεργία, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και τις υπέρογκες πολεμικές και αμυντικές δαπάνες, υπέρ της αύξησης της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, της εθνικοποίησης των τραπεζών κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ενός δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας αλλά και αιτήματα για συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ουσία του ζητήματος συμπυκνώνεται στο εξής σύνθημα: «Η Γουολ Στριτ έχει δύο πολιτικά κόμματα (τους Δημοκρατικούς και τους Ρεμπουπλικάνους), χρειαζόμαστε και ένα δικό μας!» – η ανάγκη, με άλλα λόγια, να χτιστεί μια μαζική ριζοσπαστική Αριστερά στις ΗΠΑ! Κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον κόσμο!

________________

1  tvxs.gr/taxonomy/term/19180
2  www.avgi.gr/ArticleActionshow.action
3   Σύμφωνα με την έρευνα του Tax Justice Network στο iskra.gr/index.php
4  Στις πορείες μαζεύονται σταθερά γύρω στους 5.000. Μπορεί το νούμερο να φαντάζει μικρό αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μιλάμε για μια χώρα που χρειάζεται άδεια από την αστυνομία για να κάνεις πορεία (λέγοντάς τους και τη διαδρομή βέβαια…) και ότι οι πορείες γίνονται υπό την επιτήρησή της και από το πεζοδρόμιο…
Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Εκστρατείες, κινήματα, οικονομία.

7 Οκτωβρίου 2011: Συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Ειρήνης και Επανένωσης ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ! ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Οκτώβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.   Νοέ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Αρέσει σε %d bloggers: