3 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη- η νεολαία στους δρόμους για μια άλλη κοινωνία

Δεκέμβριος 6, 2011 at 3:22 μμ Σχολιάστε

της Αθηνάς Καρυάτη

Σαν σήμερα πριν 3 χρόνια δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, και τον συνεργό του Βασίλη Σαραλιώτη. Η δολοφονία αυτή ήταν το έναυσμα για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της νεολαίας στην Ελλάδα η οποία απλώθηκε και συγκλόνισε και τρόμαξε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο κυβερνήσεις.

Συσσωρευμένη οργή

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία είχε φτάσει στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο στο απροχώρητο. Η υπόθεση της ζαρντινιέρας με τον ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου επεισόδια βίας μέσα σε κρατητήρια, η σιδερογροθιά σε πορεία καθηγητών, οι επιθέσεις των ματ στις πορείες των φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια και η ατιμωρησία όλων αυτών των γεγονότων έδωσε στους αστυνομικούς το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να μένουν ατιμώρητοι. Εκπληκτικό είναι ότι αφού διέπραξαν την δολοφονία οι ειδικοί φρουροί δήλωσαν ότι θεωρούσαν ότι θα πήγαιναν ήρεμοι σπίτια τους… Ήταν καθαρό πλέον, η αστυνομία δεν υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη αλλά το σύστημα και τους εκπροσώπους του.

Το κίνημα όμως που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία δεν ήταν μόνο ενάντια στην αστυνομική βία.

Οι μαθητές είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ελλάδα αναγκαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε για να περάσουν εξετάσεις και να πάρουν πτυχία που δεν είχαν –και δεν έχουν– καμία αξία. Οι φοιτητές έβλεπαν τα πτυχία τους να υποβαθμίζονται συνεχώς. Ήδη φοιτητές και μαθητές είχαν βγει από ένα κίνημα παιδείας, το 2006-2007 πολύ δυνατό. Το 2008 υπήρχαν ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες επίσημα φτωχοί και 1 στις 4 οικογένειες δεν μπορούσαν να πληρώσουν πάγιους λογαριασμούς (Cyta, ΑΗΚ, νερό). Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη είχε, μαζί με την Πορτογαλία, τους χαμηλότερους μισθούς και την υψηλότερη ανεργία στους νέους μεταξύ 15-24 χρονών. Η γενιά των 700ευρώ ήταν πλέον «τυχερή» αν έβρισκε δουλειά με 700 ευρώ  και με ασφάλιση.  Κι όλα αυτά οδήγησε στα κινήματα της προηγούμενης περιόδου τα οποία καταστάληκαν βάρβαρα. Οπότε η συσσωρευμένη οργή βγήκε μαζικά στους δρόμους και κράτησε περίπου για ένα μήνα!

Μέσα στις πρώτες κι όλας 10 μέρες υπήρχαν 800 καταλήψεις σε σχολεία, και 177 καταλήψεις σε σχολές στα πανεπιστήμια. Οι πορείες ήταν εκατοντάδες πανελλαδικά ενώ οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ένα καθημερινό φαινόμενο. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές εργαζόμενοι ήταν στους δρόμους. Τα συνδικάτα ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων, αναγκάστηκαν να καλέσουν σε απεργία.

Το σύνθημα που τους ενώνει «να πέσει η κυβέρνηση τω δολοφόνων».

Η πόλη κάηκε…

Πολλοί που μνημονεύουν το μεγαλειώδες κίνημα του 2008, το αναδείχνουν δυστυχώς μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω του.

Πολλά βίντεο κατέκλυσαν το ίντερνετ, πολλές φωτογραφίες του κινήματος. Όλες έχουν σχέση με τις συγκρούσεις με την αστυνομία, το κάψιμο του δέντρου, το σπάσιμο των μαγαζιών και τις λεηλασίες. Αυτό όμως ήταν η μαύρη πλευρά του κινήματος. Αυτό το οποίο τελικά το αμαύρωσε.

Χιλιάδες νέοι ξέσπασαν με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη καίγοντας και σπάζοντας ότι βρίσκεται μπροστά τους. Σε αυτό το ξέσπασμα συμμετείχαν και μαθητές που δεν είχαν ξανά κατέβει ποτέ σε πορείες. Όλη αυτή η οργή είναι κατανοητή.  Όμως τελικά έκανε κακό στο κίνημα. Γιατί μετά τις πρώτες μέρες, που ακόμη και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του κόσμου να δείχνει συμπάθεια στα μπάχαλα, τελικά μετά αποτέλεσαν φρένο για τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο. Έδωσαν τροφή στην κυβέρνηση για να αυξήσει την καταστολή, ακόμη και να συζητάει για να βάλει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να κατεβάσει τον στρατό δηλαδή. Ενώ την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ και τα κόμματα της άρχουσας τάξης είχαν βρει τον καλύτερο τρόπο για να πολεμήσουν το κίνημα: δεν είναι διαδηλωτές, είναι αλήτες, μπάχαλοι, κουκουλοφόροι που τα σπάνε.

Οι ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν τις περιστάσεις και έκαναν το κομμάτι τους, με τα δικά τους λόγια «απόλαυσαν την καταστροφή αυτού που μας αποξενώνει» τελικά συνέβαλαν στο να αποξενωθεί όλο και περισσότερο το κίνημα και οι ομάδες τους.

Μαθητές φοιτητές νέοι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο για τον Αλέξη

Το κίνημα της Ελλάδας εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο! Πορείες αλληλεγγύης διοργανώθηκαν σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμη και στην Αργεντινή και ακόμη πιο εντυπωσιακά στην Τουρκία!

Ο Σαρκοζί στην Γαλλία και ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία έσπευσαν πανικόβλητοι να πάρουν πίσω μέρος των αντιδραστικών εκπαιδευτικών τους μεταρρυθμίσεων για να μην γίνει «της Ελλάδας» και στις χώρες τους. Διεθνή έντυπα μιλούσαν για «ένα νέο φάντασμα κοινωνικών εξεγέρσεων που πλανιέται στην Ευρώπη».

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου φοβούνταν!

Η αλληλεγγύη των κινημάτων ξεπέρασε και κάθε εθνικό διχασμό. Στην Τουρκία οι πορείες αλληλεγγύης ήταν μαζικές. Το Alexis Kardeş (Αλέξη αδελφέ μας) ήταν με στένσιλ παντού στους δρόμους.

Και στην Κύπρο

Δεν θα μπορούσε το κίνημα αυτό να μην επηρεάσει την Κύπρο.

Την Δευτέρα μετά την δολοφονία σε πολλά σχολεία σε όλες τις επαρχίες μαθητές έφευγαν από τα σχολεία τους και κατευθύνονταν αυθόρμητα προς τους αστυνομικούς σταθμούς όπου και πετούσαν μπουκάλια, πέτρες και φώναζαν συνθήματα ενάντια στους αστυνομικούς.

Συλλήψεις σημειώθηκαν στη Πάφο που 300 μαθητές αποχώρησαν από το σχολείο και η αστυνομία συνέλαβε κάποιους μόνο και μόνο επειδή «επιχείρησαν να αποκόψουν την τροχαία κίνηση στην Λεωφόρο Γρίβα Διγενή» έξω από το αστυνομικό τμήμα!

Στην Λευκωσία στα σχολεία της Δασούπολης και του Κύκκου Α’ οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους αλλά η προσπάθειά τους για να κατέβουν σε πορεία καταστάληκε από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν και 3 πορείες. Δυστυχώς οι οργανωτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις μεθόδους έκφρασης της οργής της νεολαίας στην Ελλάδα, παρά στα αιτήματα και στα συνθήματα.

Σαν νεολαία ενάντια στον εθνικισμό ήμασταν εκεί γιατί θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο κίνημα της Ελλάδας. Όμως είμαστε κάθετα ενάντια σε μεθόδους που τελικά το μόνο που προκαλούν είναι καταστροφές, ενδυνάμωση της κρατικής καταστολής, και τελικά οδήγησαν πολλούς μαθητές να απογοητευτούν, να φοβηθούν και μην κατέβουν ξανά σε πορείες.

Πολύ σημαντική είναι και η αλληλεγγύη που έδειξαν οι τουρκοκύπριοι νεολαίοι και εργαζόμενοι στο κίνημα της Ελλάδας! Και στον Βορρά οργανώθηκαν πορείες από τουρκοκυπριακές οργανώσεις της αριστεράς και κόμματα οι οποίες ήταν αρκετά μαζικές.

Η απόφαση της δίκης

Μετά από 2 χρόνια, τον Οκτώβρη του 2010 οι δύο αστυνομικοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος ήταν αυτός που πυροβόλησε, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο, σε ισόβια και 15 μήνες ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης, ειδικός φρουρός που ήταν μαζί του με την κατηγορία της απλής συνέργιας σε δεκαετή κάθειρξη.

Όμως στις 5 Οκτωβρίου 2011 ο Βασίλης Σαραλιώτης αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή με δικαιολογία την ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του! Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή του αλλά τον περιόρισε να μην βγει από τα όρια του νομού Δράμας. Δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνουν αστυνομικό ατιμώρητο. Και δεν είναι η μόνη χώρα. Ήδη στην κύπρο το ζήσαμε αυτό με την αθώωση των αστυνομικών που επιτέθηκαν στους δύο φοιτητές, τον Γιάννη Νικολάου και Μάρκο Παπαγεωργίου, στην Λευκωσία το 2009.

Κανένα δικαστήριο δεν θα στραφεί ενάντια σε αυτούς που εξυπηρετεί και το σύστημά τους. Μόνο το κίνημα μπορεί να πιέσει για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε απόφαση των εργαζομένων και της νεολαίας και μόνο η ανατροπή τελικά του συστήματος μπορεί να αποτελέσει οποιαδήποτε εγγύηση να μην τα πάρουν όλα πίσω μετά από λίγο καιρό πίσω από την πλάτη μας.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την δολοφονία του Αλέξη και το κίνημα που δημιουργήθηκε είναι «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» από το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου.

Δημιουργήθηκε 2 χρόνια μετά την δολοφονία και περιλαμβάνει τα πολιτικά παρασκήνια και τον στρατιωτικό νόμο, τις προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας, τις εξελίξεις στη δίκη, το κίνημα, συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων, μαθητών συμμετεχόντων στις πορείες και φίλους του Αλέξανδρου.

Για να δείτε το ντοκιμαντέρ πατήστε εδώ

 

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, Μαθητές-Φοιτητές, κινήματα, οικονομία.

Βρετανία: 30 Νοέμβρη – η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση απ’ το 1926! Go Greek for a week… να δείς τη γλύκα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: