Go Greek for a week… να δείς τη γλύκα!

Δεκέμβριος 8, 2011 at 11:59 μμ Σχολιάστε

Τον περασμένο μήνα στο Αγγλικό κανάλι channel 4, προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο ‘Go Greek for a week’ (γίνε Έλληνας για μια βδομάδα). Το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα τόσο βαθιά μέσα στην κρίση και το χρέος.
Πώς το κάνουν?! Με το να βάζουν Άγγλους εργαζόμενους στη θέση Ελλήνων.

Είναι όμως αντικειμενική η παρουσίαση των στοιχείων!;

-Φταίει η κομμώτρια;

Μια κομμώτρια στα 54 της στην Ελλάδα δικαιούται να πάρει πρόωρη σύνταξη, γιατί το επάγγελμά της κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το ντοκυμαντέρ υποστηρίζει ότι μπορεί να παίρνει μέχρι και το 90% του μισθού της, ως σύνταξη. Την ίδια στιγμή όμως, δεν αναφέρεται πουθενά ο μισθός που παίρνει μια ελληνίδα κομμώτρια, ενώ προσαρμόζουν το ποσό σε αγγλικόυς μισθούς (στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αγγλίδα εργαζόμενη παίρνει 230 στερλίνες τη βδομάδα, περίπου 1100€ το μήνα).

Όταν η αγγλίδα κομμώτρια θέλησε να επιστρέψει στη δουλειά της (μετά απο μέρες περιποίησης σε σπά, και πολλά πολλά ψώνια.. Όπως όλες οι ελληνίδες συνταξιούχοι…)η παραγωγή του ντοκυμαντέρ της πρότεινε να επιστρέψει, συνεχίζοντας όμως να παίρνει σύνταξη. Αυτό σήμαινε ότι τα χρήματα που θα κέρδιζε θα ήταν αφορολόγητα. Κι έτσι,οι κακοί εργαζόμενοι ξεγελούν το Ελληνικό κράτος, οδηγώντας το στη χρεωκόπία.

H αλήθεια είναι ότι το πάραπάνω φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στην Ελληνική πραγματικότητα. Aξίζει όμως να δούμε τους λόγους πίσω από αυτό. Με το μέσο καθαρό μισθό στην Ελλάδα να ανέρχεται γύρω στα 650€, και με έμμεσους φόρους να επιβάλλονται πάνω στους λογαριασμούς και τα υλικά αγαθά,η ζωή μιας μέσης οικογένειας στην Ελλάδα γίνεται αισθητά δυσκολότερη, όσο βαθαίνει η κρίση. Πολλοί εργαζόμενοι άρα καταφεύγουν στην παράνομη εργασία.

-Φταίει ο οδηγός λεωφορείου;

Ο ‘λογιστής’ που παρουσιάζει το ντοκυμαντέρ προσεγγίζει ένα άγγλο οδηγό λεωφορείου. Ο οδηγός δηλώνει ότι ο μισθός του δεν αρκεί για τα έξοδα της οικογένειας του το μήνα, ότι οι τιμές έχουν ανεβεί αλλά οι μισθοί όχι κλπ. Ο παρουσιαστής λοιπόν του παρουσιάζει τα πολλαπλά μπόνους που παίρνουν οι Έλληνες οδηγοί λεωφορείου. Επίδομα γάλακτος, τέκνου, γάμου κοκ, και ο Άγγλος οδηγός λεωφορείου συμφωνεί να ζήσει σαν Έλληνας για μια βδομάδα. Ο οποίος όμως στο τέλος νιώθει τύψεις που ο ίδιος απολαμβάνει όλα αυτά τα επιδόματα και οι συνάδελφοί του όχι.

Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην Ελλάδα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αντιμετωπίζουν μια απροκάλυπτη επίθεση από το κράτος. Η Ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισε να μειώσει την επιδότηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς από το 70% του λειτουργικού κόστους στο 40%.
Αυτό για τους ίδιους τους εργαζόμενους σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθού και πρόσληψη προσωρινού προσωπικού, ουσιαστικά εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Κι όλα αυτά σ’ ένα τομέα που ήδη πάσχει από έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα οι οδηγοί λεωφορείων και τεχνικοί να δουλεύουν ήδη υπερωρίες!

Μπορούμε εύκολα λοιπόν να δούμε ότι η ζωή του Έλληνα οδηγού λεωφορείου, δεν είναι και τόσο ευκολότερη από του Άγγλου, όπως θέλει να παρουσιάζει το ντοκυμαντέρ.

-Φταίει ο γιατρός;

Ένας καλοπληρωμένος γιατρός δημοσίου δέχεται ‘φακελάκια’ από τους ασθενείς του, για να κάνει βασικά τη δουλειά του, αφορολόγητα, θησαυρίζοντας σε βάρος του ασθενή που περιμένει μια ζωή για μια εγχείρηση στο ελλειπές δημόσιο σύστημα υγείας.

To παραπάνω παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά ίσως όπου το ντοκυμαντέρ αγγίζει ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο όμως, παρόλο που δείχνει την αυθαιρεσία που είναι “επιτρεπτή” στον μεγαλογιατρό, δεν έχει να κάνει και τόσο πολύ με την κρίση χρέους της Ελλάδας!

ή μήπως ο δημόσιος υπάλληλος;

Τo ντοκυμαντέρ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι λόγοι που η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος είναι ο κορεσμός στο δημόσιο, καθώς και οι παχουλές οι συντάξεις των εργαζομένων!

H πραγματικότητα είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο εργοδοτεί ένα από τους μικρότερους αριθμούς εργαζομένων στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή το κράτος επιβάλλει σοβαρές περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα τους.

Kαμιά εμπιστοσύνη στα ψέματα των ΜΜΕ.

Το ντοκυμαντέρ βασίζεται πάνω σε ανακρίβειες και ψέματα στοχοποιώντας, προσβάλλοντας και εξευτελίζοντας τους Έλληνες εργαζόμενους. Απώτερος του σκοπός να διαιρέσει την εργατική τάξη, αναπαράγοντας το στερεότυπο που διαδίδεται από τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου ότι για το χρέος της Ελλάδας ευθύνονται οι τεμπέληδες Έλληνες εργαζόμενοι! Έτσι επιλεκτικά δεν αναφέρει τις επιδοτήσεις και τις φοροελαφρύνσεις που πήραν οι Έλληνες επιχειρηματίες από τα χρήματα των εργαζομένων, που συνέβαλαν στα ελλείμματα και κατ’ επέκταση στον επιπλέον δανεισμό του κράτους, για να μπορούν αυτοί να κάνουν μπίζνες στα Βαλκάνια.

Ούτε τις τράπεζες, που ενώ πήραν δισεκατομμύρια από το κράτος από τα χρήματα των φορολογούμενων για να σωθούν στην αρχή της κρίσης, έπειτα αύξησαν τα επιτόκια πάνω στο χρέος με αποτέλεσμα η κρίση να είναι κρίση χρέους.

Ευθύνη βέβαια έχουν και οι διεθνείς αγορές, οι οίκοι και οι διεθνείς οργανισμοί που έδιναν δήθεν απλόχερα τα δάνεια στην Ελλάδα και τώρα θέλουν να τα πάρουν πίσω διπλά και τριπλά, με το να τα πληρώσουν όλα οι εργαζόμενοι.

Επιπλέον το ντοκιμαντέρ προσπαθεί έμμεσα, προβάλλοντας το ‘κακό παράδειγμα’ της Ελλάδας, να απενοχοποιήσει την Αγγλική κυβέρνηση και τις αντεργατικές της πολιτικές, τις Αγγλικές τράπεζες και την ουσία της κρίσης, η οποία δεν είναι εθνική αλλά διεθνής.

Η κρίση στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον υπόλοιπο κόσμο δημιουργήθηκε λόγω ενός βασικού προβλήματος, αυτό δεν είναι άλλο από την απληστία του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε καθόλου αλλά παρόλα αυτά είναι οι μόνοι που καλούνται να πληρώσουν για την κρίση!

Στην διεθνή κρίση η απάντησή μας είναι διεθνιστική πάλη! Ενάντια στις επιθέσεις του καπιταλισμού στα εργατικά μας δικαιώματα και στην αξιοπρέπειά μας. Για μια άλλη κοινωνία όπου οι τράπεζες και οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας είναι στα χέρια των εργαζομένων, και κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση Μια τέτοια κοινωνία μπορεί μόνο να λύσει τα προβλήματα της φτώχειας, της εξαθλίωσης των εργαζομένων, αλλά και στις στρεβλώσεις που δημιουργεί η γραφειοκρατία και το κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα. Μια κοινωνία δημοκρατική που να λειτουργεί για τις ανάγκες της πλειοψηφίας κι όχι μιας πλούσιας μειοψηφίας, μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Ελένη Ιωάννου
Royal Welsh college of music & drama, Cardiff

Advertisements

Entry filed under: Διεθνή Νέα, ελλάδα, κινήματα, οικονομία.

3 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη- η νεολαία στους δρόμους για μια άλλη κοινωνία Οι περικοπές δεν σταματούν την κρίση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν τον καπιταλισμό; Μαρτίου 23, 2018
  Η Σόνια Γκρους αναλύει τις νέες τάσεις της τεχνολογίας, τον ρόλο των ρομπότ και του ίντερνετ στην οικονομική εξέλιξη, τις startups και το bitcoin, και θέτει το ερώτημα αν όλα αυτά είναι ικανά να σώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση. Aπό το site τηςCWI, socialistworld.net Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, μιλάει επαινετικά για τη […]
  puk
 • Τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για τους Κούρδους; Μαρτίου 23, 2018
  Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξεκίνησε στις 20 Γενάρη και ολοκληρώθηκε στις 18 Μάρτη. Κράτησε δύο μήνες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού μαζί με τις συριακές αντάρτικες ομάδες (πολλές από τις οποίες αποτελούνται από φανατικούς Ισλαμιστές) με τις οποίες συνεργάζετ […]
  puk
 • Άννα Γκαρθία: Δεν είμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο! (βίντεο) Μαρτίου 16, 2018
  Δείτε παρακάτω βίντεο – συνέντευξη της Άννα Γκαρθία, εκπροσώπου της «Ένωσης Σπουδαστών και Μαθητών» (Sindicato de Estudiantes – νεολαιίστικη οργάνωση που ιδρύθηκε από την «Επαναστατική Αριστερά», αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ισπανία). Η συνέντευξη δόθηκε στο ισπανικό κανάλι Cuatro TV στις 8 Μάρτη, κατά τη διάρκεια των ιστορικών γυναικείων διαδηλώσεων και τη […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,573 hits

visitors around the world

Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: