Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πρωτοβουλία φοιτητών για μια πραγματικά φοιτητική καφετέρια

Μαρτίου 8, 2012 at 9:10 μμ Σχολιάστε

Στις 9 Φεβρουαρίου διαβάσαμε στο Sigma Live τις καταγγελίες φοιτητών για την υπερτιμολόγηση φαγητών αλλά και την συμπεριφορά του διαχειριστή προς τους φοιτητές.

Ο διευθυντής της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε διαβεβαιώσει τότε την εφημερίδα ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές και το ενδεχόμενο κακής συμπεριφοράς του διαχειριστή προς τους φοιτητές και θα του αποσταλεί επιστολή για συμμόρφωση με τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε.
http://www.sigmalive.com/news/local/463277
3 βδομάδες μετά, κι αφού η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί, οι φοιτητές έχουν οργανωθεί μεταξύ τους και συγκεντρώνουν υπογραφές για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μιλήσαμε με την Ιωάννα (Ι) και τον Φώτη (Φ) για το θέμα.

Εδώ και κάποιες μέρες υπάρχει ένα κίνημα στο πανεπιστήμιο για την καφετέρια. Τι ξεκίνησε αυτή την κίνηση;
Φ Το πρώτο περιστατικό έγινε στις πρώτες μέρες του εξαμήνου, στις 16 του Γενάρη συγκεκριμένα που μια φοιτήτρια έφερε καφέ και τυρόπιτα από άλλο φούρνο, και πριν από τρεις βδομάδες κάποια φοιτήτρια τηλεφώνησε στο σίγμα, και αυτό ενδιαφέρθηκε παραπάνω, ζήτησε από φοιτητές τις αποδείξεις και το έκανε θέμα στα νέα.
Ι Την πρώτη μέρα αυτό που έγινε είναι ότι μια κοπέλα πήγε με τον καφέ της από κάποιον άλλο φούρνο και η κόρη του διαχειριστή έστειλε την υπάλληλο που δουλεύει εκεί, για να της κάνει παρατήρηση, γιατί έφερε από έξω φαΐ και καφέ και δεν έπιασε από εκεί. Η υπάλληλος ήταν φανερό ότι δεν ήθελε να το κάνει αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς…

Δικαιούται ο διαχειριστής να κάνει κάτι τέτοιο;
Φ όχι η καφετέρια δεν είναι ιδιοκτησία του, η καφετέρια ανήκει στο πανεπιστήμιο
Ι που είναι δημόσιο
Φ απλά έρχεται ένας επιχειρηματίας και διαχειρίζεται την καφετέρια

Αυτό είναι μια πρακτική που κάνει εδώ και καιρό;
Φ οι προηγούμενοι δεν έκαναν καθόλου παρατηρήσεις ήταν λίγο χαλαροί.

Έχει αλλάξει ο διαχειριστής της καφετέριας;
Φ Ναι άλλαξε τον Σεπτέμβρη

Ο νέος διαχειριστής είναι που άλλαξε και τις τιμές τις καφετέριας; Είναι ένα διαχρονικό αίτημα αυτό.
Ι Και με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη οι τιμές ήταν ίδιες.
Φ Όμως η ποσότητα του φαγητού έχει μειωθεί. Οι τηγανητές πατάτες πχ παλιά ήταν ξεχειλισμένο το κουτάκι ενώ τώρα ούτε καν που το γεμίζουν αλλά η τιμή είναι ίδια.

Και πόσο κοστίζει;
Φ 1.20 το κουτάκι
Ι Τους κεφτέδες τους μετρά ένα ένα, και τα σουτζουκάκια τα χρεώνει 1.20 € το ένα! κρέας είναι δεν είναι χαβιάρι! το ένα σπρίνγκ ρόλ έχει 1€!
Φ Μόνο το νερό είναι στην ίδια τιμή με το περίπτερο, όλα τα άλλα, χυμοί κτλ είναι πιο ακριβά, ενώ αν πας στο μαγειρικό έξω από το πανεπιστήμιο τρως με 4.50 ευρώ
Ι και φαΐ φαΐ,
Φ κοτόπουλο αλα κρέμ με μανιταράκια! Έχει φοιτητές που το κάνουν να πάρουν φαΐ από έξω αλλά όχι όλοι και δεν είναι λύση.

Σαν φοιτητής μπορείς να τρως κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο;
Φ Σύμφωνα με την φοιτητική μέριμνά, δεν είναι εμείς που το υπολογίζουμε για να μην λένε ότι υπερβάλουμε, αλλά η φοιτητική μέριμνα δίνει στους ελλαδίτες φοιτητές κουπόνια που είναι 7 ευρώ το γεύμα. Οπότε τόσο κοστίζει και σε έναν φοιτητή πάνω κάτω.
Ι και μην φανταστείς κανένα γεύμα τρομερό
Φ λίγο ρύζι λίγο κρέας, γιαούρτι ή σαλάτα και νερό. Αν θέλεις χυμό ή σοκολάτα πληρώνεις έξτρα.

Και αν θέλει ένας φοιτητής να τρώει κάθε μέρα τι κάνει;
Φ  Τρώει τα λεφτά της φοιτητικής χορηγίας τα οποία μειώθηκαν κι όλας τώρα.

Πόσο καιρό σε φτάνει να τρως με τα λεφτά της φοιτητικής χορηγίας;
Φ Για ένα εξάμηνο σίγουρα γιατί δεν είναι μόνο αυτό, έχεις και σημειώσεις τα βιβλία μεταφορικά, άλλα λεφτά που πρέπει να δώσουμε εκεί. Και έχουμε δύο εξάμηνα υποχρεωτικά και ένα καλοκαιρινό επιλεγόμενο.

Μιλήστε μας λίγο για την εκστρατεία. Τι ακριβώς κάνετε;
Φ Έχουμε αρχίσει να μαζεύουμε υπογραφές. Πρώτη μέρα ήταν χθες (Πέμπτη 1/3/2012)
Ι Ναι χθες ξεκινήσαμε από τους πολύ γνωστούς μας και προχωράμε για να πάμε και στους φοιτητές των άλλων κλάδων, ακόμη έχουμε πολύ δρόμο, ακόμη τώρα αρχίσαμε.

Ποια είναι τα αιτήματά σας;
Φ Το βασικό αίτημα είναι η άμεση μείωση τιμών και βελτίωση της ποιότητας του φαγητού της καφετέριας
Ι Κυρίως η ποιότητα, δηλαδή να τρώμε κάτι καλό και να χορτάνουμε
Φ Έχουμε ακόμη ένα αίτημα την ελευθερία στον χώρο της καφετέριας. Ο ιδιώτης δεν έχει καμία δικαιοδοσία να σου πει φύγε γιατί παίζεις χαρτιά ή τρως φαΐ από το σπίτι σου
Ι ναι και μάλιστα μας διώχνει γιατί λέει μπορεί να θέλει να έρθει κανένας πελάτης και να θέλει να φάει κ επειδή δεν θα βρει χώρο δεν θα πιάσει φαΐ. Δεν γίνεται όμως αυτό το πράγμα. Η καφετέρια είναι η καφετέρια μας και θα κάτσεις και θα μιλήσεις και θα παίξεις δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλο ή να καταναλώσει ή να φύγει.

Κάτι ακούστηκε ότι έχει βάλει κάμερες μέσα;
Φ Ναι από την τρίτη (28/2) σύμφωνα με τις πινακίδες που έβαλε σε όλες τις πόρτες, παρακολουθούμαστε από κλειστό κύκλωμα καμερών.
Ι Είμαστε σαν φυλακή. Εγώ πάντως έφερα και από το σπίτι μου και απέξω.
Φ Οκ μπορεί να μην κυκλοφορεί και σε παρακολουθεί, αλλά αν σε δει θα σου κάνει παρατήρηση. Όμως δεν μπορείς να ζεις με τον φόβο! Είσαι φοιτητής, έχεις ένα τέταρτο να ξεκουραστείς, να φας δεν μπορείς να έχεις τον άλλο πάνω από το κεφάλι σου αν σε βρει να σε κάνει παρατήρηση. Μπορεί κάποιος να μην έχει λεφτά, μπορεί να είναι άπορος
Ι ή απλά να θέλει να φέρει φαΐ από το σπίτι του!
Φ Δεν μπορεί να μας υποχρεώνει. Δηλαδή αυτός που δεν έχει λεφτά να πιάσει από την καφετέρια τι θα γίνει; Να στέκεται στο διάδρομο; Δεν πρέπει όλοι οι φοιτητές να έχουν έναν χώρο που να κάνουν ότι θέλουν; Μπορεί κάποιος να έχει εξέταση μετά και να θέλει να διαβάσει και να μην θέλει να φάει τίποτα γιατί έχει άγχος πρέπει να τον διώξουμε επειδή διαβάζει, επειδή κρατάει το τραπέζι; ή κάποιος μπορεί να θέλει να παίξει χαρτιά ή να μιλήσουν για την εργασία τους. Θα τον διώξεις επειδή δεν θα σου αγοράσει φαΐ από την καφετέρια;
Ι δεν τον νοιάζει για εσένα που πεινάς και θέλεις να κάτσεις να φας στην ουσία τον νοιάζει μην τυχόν και δεν πάρεις το δικό του το φαΐ δεν τους δώσεις τα λεφτά σου.

Φ Με τις υπογραφές αυτό που θα κάνουμε σαν φοιτητές είναι να πιέσουμε το πανεπιστήμιο την διοίκηση, να πιέσει τον ιδιοκτήτη να μειώσει τις τιμές και να σταματήσει την τρομοκρατία.

Πως είναι η ανταπόκριση των φοιτητών;
Φ Μέχρι στιγμής όσοι προσεγγίσαμε ναι ήταν πολύ θετικοί
Ι Οι παραπάνω είναι πρόθυμοι. Διαβάζουν τα αιτήματα και υπογράφουν.
Μια κοπέλα μου είπε ότι δεν το είχε προσέξει αλλά τελικά ήταν επειδή δεν πιάνει φαγητό από εκεί. Όταν όμως σκέφτηκε τις τιμές των τσιγάρων που πιάνει, που στο περίπτερο είναι 3,50 ενώ αυτός τα έχει 3,90, τότε υπέγραψε!
Επίσης δυο κοπέλες που άκουσαν όταν το εξηγούσαμε σε κάποιες άλλες, χωρίς να τις ξέρουμε ήρθαν και υπέγραψαν λέγοντας “ξέρουμε ξέρουμε”. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε έχουμε ακούσει πάρα πολλές ιστορίες για αυτόν τον διαχειριστή και την κατάσταση.

Οι παρατάξεις πως το αντιμετωπίζουν το θέμα;
Ι Δεν τους προσεγγίσαμε ακόμη, δηλαδή άτομα που είναι μέσα στις παρατάξεις που είναι πιο δυναμικά, δεν πήραν ούτε καν αυτοί πρωτοβουλία για συζήτηση
Φ Ναι αλλά το συμβάν το οποίο πυροδότησε ουσιαστικά το θέμα, το έπαιξε και το σίγμα στις ειδήσεις, οπότε από εκείνη τη μέρα θα μπορούσαν αν όντως ήθελαν να κάνουν κάτι οι παρατάξεις να το κάνουν. Να βγάλουν ένα φυλλάδιο για παράδειγμα, αλλά ούτε πήραν επίσημα θέση ούτε συζητήθηκε παραπάνω.

Κι έτσι αποφασίσατε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας;
Φ Ναι. Έχουμε εκδώσει και ένα φυλλάδιο, που εξηγεί την κατάσταση και τα αιτήματά μας και συνεχίζουμε.

Καλή τύχη! Θα παρακολουθούμε με αγονία τον αγώνα σας και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Φ, Ι Ευχαριστούμε

*****
Το φυλλάδιο που μοιράζει η πρωτοβουλία εδώκαι η λίστα υπογραφών εδώ

Βοήθησε κι εσύ την εκστρατεία για μια πραγματικά φοιτητική καφετέρια

Advertisements

Entry filed under: Μαθητές-Φοιτητές.

Σαββατο 3/3: Προβολή ντοκιμαντέρ το Δόγμα του Δοκ Βόρεια Κύπρος: Οι φοιτητές λένε «κάτω τα χέρια από τη φοιτητική χορηγία μας»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι πίσω από την σύγκρουση Ιουλίου 15, 2018
  του Πατρίκιου Παύλου Παρακολουθώντας τη συζήτηση και τις διάφορες αναρτήσεις αυτών των ημερών, πάνω στο επίκαιρο θέμα της σύγκρουσης του Υπουργού της παιδείας με τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, σχημάτισα την εντύπωση πως πολλοί από όσους εκφράζουν απόψεις, ακόμα και πολίτες που προβληματίζονται και τοποθετούνται καλοπροαίρετα, πα […]
  puk
 • Συνεργατισμός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου Ιουλίου 7, 2018
  Μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2013, ολοκληρώνεται τώρα. Ένας θεσμός που ήταν δίπλα στον κύπριο εργαζόμενο εδώ και δεκαετίες, διαλύεται. Καταθέτες και δανειολήπτες βρίσκονται πλέον και ολοκληρωτικά στο έλεος των αδίστακτων εμπορικών τραπεζών. του Παναγιώτη Σολωμού και της Αθηνάς Καρυάτη Ο Συνεργατισμός και το συνεργατικό κίνημα, αποτελούσε μοναδικό επίτε […]
  puk
 • Αυστρία: 100.000 διαδηλωτές ενάντια στο νόμο 12ωρης εργασίας Ιουλίου 6, 2018
  Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας (συνεργασία του δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού FPÖ) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την εργάσιμη μέρα στις 12 ώρες και την εργάσιμη εβδομάδα στις 60,  και να επικυρώσει τον σχετικό νόμο στη Βουλή την Πέμπτη 5 Ιουλίου. Στην Ελλάδα, που το 12ωρο αποτελεί ήδη άτυπη πραγματικότητα […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,737 hits

visitors around the world

Μαρτίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Αρέσει σε %d bloggers: