20 Ιούλη 2012 – 38 χρόνια μετά την εισβολή λέμε: ούτε Γκρίζοι λύκοι ούτε Χρυσή Αυγή!

Ιουλίου 20, 2012 at 2:13 μμ Σχολιάστε

Ανακοίνωση της ΝΕας Διεθνιστικής Αριστεράς

  

Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, με την δικαιολογία που απλόχερα η ελληνική χούντα τους χάρισε, ότι θα προστατεύει τους Τουρκοκύπριους από την «ελληνική εισβολή». Φυσικά τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι τελείως άλλα και για πρώτη φορά εκφράστηκαν πολύ παραστατικά από τον ίδιο τον Ερντογάν το 2011, όταν είπε: «η Τουρκία είναι στην Κύπρο για τον ίδιο λόγο που είναι και η Ελλάδα, επειδή έχει στρατηγικά συμφέροντα και δεν θα φύγει».

Κάθε χρόνο γίνονται πολλές αντικατοχικές πορείες. Όλα τα κόμματα βγαίνουν  το καθένα με τα συνθήματά του και διαδηλώνουν. Όμως τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει. Ενώ ημέρα μνήμης και καταδίκης ήταν η 20 του Ιούλη, ξαφνικά μέρα καταδίκης έχει γίνει η 19η, 18η… αφήνοντας την 20η Ιούλη μέρα ελεύθερη για να αλωνίζουν στους δρόμους οι μόνοι που δεν δικαιούνται να μιλούν ενάντια στην κατοχή: οι ακροδεξιοί και οι φασίστες.

Δεν ξεχνώ… επιλεκτικά

Είναι πολύ προκλητικό να διαδηλώνουν ενάντια στην κατοχή κόμματα και οργανώσεις που η δική τους ακριβώς ιδεολογία και πρακτική ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία ζούμε. Όταν λέμε «δεν ξεχνώ» καλό είναι να τα θυμόμαστε όλα!

Αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας ήταν το πραξικόπημα που έγινε από την ελληνική Χούντα και τους Κύπριους ακροδεξιούς, εθνικιστές και φασίστες της ΕΟΚΑ Β. Με σύνθημα την Ένωση, στις 15 του Ιούλη τα τανκς μπήκαν στο προεδρικό και κατέλαβαν την εξουσία.

Αυτό θεωρήθηκε από την Τουρκία σαν κατάργηση του Συντάγματος από την εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα, και άρα σαν αντίστοιχη εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Η εισβολή ήταν «νομιμοποιημένη» σύμφωνα με το τότε Σύνταγμα. Αυτό που δεν ήταν «νομιμοποιημένο» ήταν η κατοχή, σύμφωνα με την αντίληψη των διεθνών οργανισμών τότε. Ο φόβος όμως που είχε καλλιεργηθεί προς τους Ελληνοκύπριους, τόσο με τα γεγονότα του ‘74 αλλά κυρίως και με τα γεγονότα του ‘63-’67, και τις βαρβαρότητες ενάντια στους Τουρκοκυπρίους σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα, για τους Τουρκοκύπριους ο τουρκικός στρατός ήταν και είναι στρατός προστασίας τους από τους Έλληνοκύπριους και Έλληνες  ακροδεξιούς και εθνικιστές.

Οι ομοϊδεάτες αυτών των δυνάμεων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση σήμερα βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας, από την μία πλευρά (στο Νότο) και γιορτάζοντας από την άλλη (στο Βορρά).

ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή – Γρίζοι Λύκοι

Με θράσος, ελληνοκυπριακές δυνάμεις και ελληνικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ΕΟΚΑ Β και την Χούντα των Ελλήνων συνταγματαρχών έρχονται να το παίξουν τώρα πατριώτες!

Το ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια κάνει εκδηλώσεις για να τιμήσει την ΕΟΚΑ Β, τον Σαμψών και άλλους εγκληματίες οι οποίοι ευθύνονται άμεσα για το πραξικόπημα και την εισβολή και τον πόλεμο!

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή έχει για αρχηγό της τον Μιχαλολιάκο δηλωμένο φιλοχουντικό, θαυμαστή του Χίτλερ και ναζιστή! Γνώρισε τους χουντικούς, τους οποίους θαύμαζε το 1976 στην φυλακή ενώ το 1984 αναλαμβάνει την ηγεσία της Νεολαίας ΕΠΕΝ μετά από εντολή του ίδιου του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. (περισσότερα δες http://www.xekinima.org/arthra/view/article/mono-an-toys-afisoyme-i-anodos-tis-xrysis-aygis-kai-i-e/).

Αυτά τα κόμματα και ομάδες, που είναι συνυπεύθυνοι για την προδοσία και την τραγωδία της Κύπρου, έρχονται να το παίξουν πατριώτες! Διαδηλώνουν και κραυγάζουν «δεν ξεχνώ», όμως από ότι φαίνεται  δεν θυμούνται τίποτα από την πραγματικότητα! Αφού οδήγησαν –οι ομοϊδεάτες τους– την πατρίδα μας στην διχοτόμηση έρχονται τώρα αυτοί να διαδηλώσουν για την «σώσουν»!

Όσο από την εδώ πλευρά θα διαδηλώνουν οι πατριώτες-ακροδεξιοί-φασίστες, από την άλλη θα διαδηλώνουν οι αντίστοιχοι Τούρκοι ακροδεξιοί και φασίστες, οι Γκρίζοι Λύκοι.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά όσο η αμφισβήτηση για την νομιμότητα του τουρκικού στρατού στο Βορρά ανεβαίνει, τόσο ενισχύονται και οι Γκρίζοι Λύκοι και αρχίζουν να δρουν και πιο δημόσια. Επιτέθηκαν το 2011 στο πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα επειδή σήκωσε πανό με σύνθημα «Άγκυρα κάτω τα χέρια» – σύνθημα το οποίο στην επόμενη γενική απεργία υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα συνδικάτα!

Μαζικά και μαζί ενάντια στην εισβολή και την κατοχή!

Ο αντικατοχικός αγώνας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ειδικά αυτών οι οποίοι στηρίζουν δυνάμεις που πρόδωσαν ήδη μια φορά την Κύπρο! Για το μόνο που μπορούμε να «εμπιστευτούμε» αυτές τις ομάδες είναι ότι θα ξαναπροδώσουν την πατρίδα μας με την πρώτη ευκαιρία, ότι θα στραφούν ξανά ενάντια στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, ενάντια στους αριστερούς, ενάντια στους μετανάστες και ενάντια σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντί να πολεμήσουν αυτούς που είναι πραγματικοί υπαίτιοι για τα προβλήματά μας, το καπιταλιστικό σύστημα, την άρχουσα τάξη, τους ιμπεριαλιστές, τους στρατούς και τα συμφέροντα που παίζονται πάνω στις πλάτες μας.

Πραγματικός αντικατοχικός αγώνας πρέπει να είναι και αντιφασιστικός αγώνας. Να διαδηλώνει όχι μόνο ενάντια στο αποτέλεσμα αλλά ενάντια και στους υπεύθυνους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτός ο αγώνας χρειάζεται να είναι μαζικός και ενωτικός. Χρειάζεται όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου όπως οι συντεχνίες (ΠΕΟ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΟΕΔ κλπ), τα σωματεία των προσφύγων, οι οργανώσεις νεολαίας, το ΑΚΕΛ και όσες δυνάμεις από την ΕΔΕΚ εξακολουθούν να θυμούνται την αντιφασιστική ιστορία του κόμματος αυτού,  ενωτικά, να διαδηλώσουν ενάντια στην κατοχή ενάντια στην εισβολή και ενάντια στον φασισμό, όχι μια μέρα πριν, όχι μια μέρα μετά αλλά την μέρα της επετείου.

Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να γίνει κοινός με τους Τουρκοκύπριους. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια οι τουρκοκύπριοι οργανώνουν αντικατοχικές εκδηλώσεις στις 14 του Αυγούστου, επέτειος της δεύτερης εισβολής και οργανώνουν αντιμιλιταριστικές πορείες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν το αίσθημα ενάντια στην κατοχή επεκτείνεται σε όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν θα έπρεπε να μπουν μπροστά και να δημιουργήσουν έναν μαζικό και κοινό αντικατοχικό αγώνα και να μην επιτρέψουν το κοινό αυτό αίτημα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας να το καπηλευτούν για άλλη μια φορά οι εθνικιστές-ακροδεξιοί-φασίστες. 

Advertisements

Entry filed under: Εθνικισμός, Εκστρατείες, Εκδηλώσεις, αριστερά, κυπριακό, κινήματα.

28 Ιουνιου: 5ο Αντιφασιστικο Φεστιβάλ! Να πούμε ΟΧΙ στον φασισμό, τον ρατσισμό και την οικονομική κρίση 28th of June: 5th Antifascist Festival! Say NO to fascism, racism and financial crisis 19ο Αντιφασιστικό – Αντικαπιταλιστικό Κάμπινγκ YRE, Πήλιο – Πλατανιάς, 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Κυπριακό: η ολοκλήρωση του αδιεξόδου

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω στην αντιφασιστική εκστρατεία!

Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί! Επιτίθονται πλέον αδιάκριτα! Για να κερδίσουν την κοινή γνώμη εκμεταλλεύονται τις ανάγκες μας για εργασία και ειρήνη. Πατάνε πάνω στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα έχει γεννήσει και κατηγορούν τους μετανάστες. Πατάνε στην αδυναμία λύσης του εθνικού προβλήματος μέσα στον καπιταλισμό και διαδίδουν τον εθνικισμό τους. Πώς απαντάμε στον φασισμό;  Δίνουμε καθημερινά την μάχη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μας, στην γειτονιά μας ενάντια στις ρατσιστικές και τις φασιστικές ιδέες  Διακινούμε αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό και συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία και διαδήλωση  Δεν αφήνουμε ούτε ένα σύνθημα των φασιστών στους τοίχους της γειτονιάς μας ή του σχολείου μας  Οργανώνουμε συζητήσεις συναυλίες εκδηλώσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο.  Οργανωνόμαστε! Πριν να είναι αργά, πριν να ζήσουμε άλλο ένα 1974! Για να τους αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε απλά ατομικά αλλά πρέπει να οργανωθούμε όλοι εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ενάντια στην φασιστική απειλή. Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό καλεί όλους όσους θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να μπορέσουμε να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας ανήκουν. Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην εκστρατεία στην περιοχή σου και στον χώρο σου επικοινώνησε μαζί μας: τηλ 99190164 και email: youthagainstnationalism@gmail.com

Αρχείο

RSS ΝΕα Δίεθνιστική Αριστερά

 • Ekim 1917’nin Mirası: Rus Devrimi Νοέμβριος 22, 2017
  Rus Devriminin yüzüncü yılı nedeniyle Izquierda Revolucionaria (CWI, İspanya) John Reed’in klasik kitabı Dünyayı Sarsan On Gün’ü İspanyolca’ya çevirdi. Kitabın önsüzünde Peter Taaffee (Socialism Today yazarı ve Socialist Party Genel Sekreteri), Reed’in aktarımlarının büyüklüğünü, devrimin önemini ve bugün için geçerliliğini açıklıyor. John Reed’in büyük kita […]
  puk
 • Μινεάπολη-ΗΠΑ: Ιστορικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές για την σ. Τζίντζερ Τζέντζεν Νοέμβριος 21, 2017
  Άρθρο των συντρόφων Μπράιαν Κουλούρη και Κάλβιν Πριστ («Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στις ΗΠΑ) Στις 7 του Νοέμβρη η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Τζίντζερ Τζένσεν, στελέχους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» για το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης στην «Περιφέρεια 3»[1] πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Το προβάδισμα 6,2 μονάδων στις ψή […]
  puk
 • Τι ήταν τελικά η Χούντα; Νοέμβριος 17, 2017
  Σαν σήμερα δεν ξεχνάμε τον ηρωικό αγώνα των ελληνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο, δεν ξεχνάμε και τι πραγματικά ήταν η Χούντα, τι καθεστώς οραματίζονται οι απόγονοι – ομοϊδεάτες τους, δύο από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μέσα στην Κυπριακή Βουλή. του Πάρη Μακρίδη το άρθρο γράφτηκε στις 14/11/2012 Η 39η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που πέρασε, […] […]
  puk

RSS Ξεκίνημα, Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Committee for a Workers’ International

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

RSS Mαθητικό Ξεκίνημα

 • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Blog Stats

 • 70,380 hits

visitors around the world

Ιουλίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρέσει σε %d bloggers: